ebola

26/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

«Εγκατέλειψε» ο ΠΟΥ ιατρικό κέντρο για τον Έμπολα

Περιορισμένη η βοήθεια των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο Κονγκό. Επτά ασθενείς θεραπεύτηκαν στη Νιγηρία. Μέτρα προστασίας λαμβάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απομακρύνοντας το προσωπικό του από κέντρο της Σιέρα Λεόνε.
      Pin It

Τα κρούσματα ολοένα αυξάνονται, αλλά ελπιδοφόρο παραμένει το γεγονός ότι αυξάνονται και οι άνθρωποι που έχουν θεραπευτεί μετά τη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp. Ο πρώτος Βρετανός που είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό θεραπεύτηκε μετά τη χορήγηση του φαρμάκου και πήρε εξιτήριο δύο ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Δυτική Αφρική.

 

Απομακρύνει το προσωπικό ο ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέσυρε το προσωπικό του από ένα εργαστήριο όπου διεξάγονται εξετάσεις για τον ιό Έμπολα στο Καϊλάχουν, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, αφού ένας από τους γιατρούς του προσβλήθηκε από την ασθένεια εν μέσω του χειρότερου στα χρονικά ξέσπασμα της επιδημίας, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ.

«Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, προκειμένου να φροντίσουμε για την υγεία των εναπομεινάντων εργαζομένων μας. Μετά την αξιολόγηση που θα κάνουμε, θα επιστρέψουν», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστι Φέιγκ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στείλει σχεδόν 400 μέλη του προσωπικού του και άλλων οργανισμών προκειμένου να πάρουν μέρος στη μάχη για την καταπολέμηση της επιδημίας στη Δυτική Αφρική.

 

Επτά θεραπεύτηκαν στη Νιγηρία

To υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η χώρα δεν μετρά πλέον παρά μόνο έναν ασθενή που έχει μολυνθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται σε μια εξειδικευμένη μονάδα, μετά την αποθεραπεία άλλων δύο ασθενών.

«Δύο από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, ένας γιατρός και μια νοσοκόμα, έλαβαν εξιτήριο χθες το βράδυ» δήλωσε ο Νιγηριανός υπουργός Υγείας.

Συνολικά επτά ασθενείς έχουν θεραπευτεί από τα 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού στη Νιγηρία.

Πέντε άνθρωποι, όλοι τους στο Λάγος, απεβίωσαν από τον ιό, περιλαμβανομένου του Αμερικανο-λιβεριανού δημοσίου λειτουργού που μετέφερε τον θανατηφόρο ιό στην χώρα την 20ή Ιουλίου. Το μόνο πρόσωπο που συνεχίζει να νοσηλεύεται είναι η σύζυγος ενός από τους γιατρούς που παρακολουθούσαν τον Αμερικανο-λιβεριανό δημόσιο υπάλληλο.

«Η υγεία της βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση όμως νοσηλεύεται πάντα σε καραντίνα στο Λάγος» αναφέρει το υπουργείο.

 

Περιορισμένη η βοήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορέσει να προσφέρει μόνο περιορισμένη βοήθεια στην αντιμετώπιση του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθώς η οργάνωση ήδη φθάσει στα όριά της λόγω των προσπαθειών που καταβάλει για τον περιορισμό της επιδημίας στη δυτική Αφρική.

«Ανταποκρινόμαστε ταχέως για να προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε στον εντοπισμό των επαφών. Λάβαμε την επιβεβαίωση την Κυριακή ότι 4 από τα δείγματα που παρέλαβε η ομάδα μας την περασμένη εβδομάδα είναι θετικά για τον ιό Έμπολα. Συνήθως μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις ειδικές ομάδες εναντίον του αιμορραγικού πυρετού αλλά τώρα ήδη ανταποκρινόμαστε σε μια μαζική επιδημία στη Δυτική Αφρική. Αυτό περιορίζει τις ικανότητές μας να αντεπεξέλθουμε στην επιδημία στη ΛΔ Κονγκό» τους δήλωσε ο Γερούν Μπάινμπεργκερ, ένας ιατρικός συντονιστής των MSF στο Κονγκό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογράμμισαν ότι η χρονική στιγμή του ξεσπάσματος της επιδημίας στο Κονγκό είναι πιθανόν «μια ατυχής σύμπτωση» αν και δεν απέκλεισαν απόλυτα μια σύνδεση με την επιδημία που μαίνεται στη Δυτική Αφρική και που έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 1.427 ανθρώπους.

 

 

efsyn.gr

Scroll to top