27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και θέλει και δεν θέλει

Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να βολεύεται με το νεφελώδες τοπίο γύρω από την πρόταση Φ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς τη διατηρεί μέσα στο πολιτικό παιχνίδι παρότι τη βυθίζει στην εσωστρέφεια λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Να μην προεξοφλεί τίποτα σχετικά με τη στάση της στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εμπλοκή του ονόματος του Φώτη Κουβέλη στα σενάρια αυτά συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ, πλην της επανάληψης της διάψευσης ότι δεν υπάρχει καμία μυστική ή φανερή διαπραγμάτευση με το μέγαρο Μαξίμου.

 

Η διατήρηση επί του παρόντος του νεφελώδους τοπίου γύρω από το θέμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια «πρόωρη και άκαιρη συζήτηση», και η μετάθεση της διεξαγωγής της για αργότερα, όταν ενδεχομένως το πολιτικό σκηνικό να είναι κατά τι διαφοροποιημένο, οδηγεί στη βάσιμη αίσθηση ότι η ΔΗΜΑΡ θεωρεί την προεδρική εκλογή κεντρικό πολιτικό της ατού, που τη συντηρεί εντός του πολιτικού παιχνιδιού, το οποίο δεν επιθυμεί να απολέσει παίρνοντας από τώρα θέση υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης πρότασης που πέφτει στο τραπέζι.

 

Διχασμός στη ΔΗΜΑΡ

 

Πάντως, η ονοματολογία δημιουργεί για ακόμη μια φορά σκηνικό εσωστρέφειας και διχασμού στο εσωτερικό του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς οι απόψεις που διατυπώνονται κάθε άλλο παρά συγκλίνουν.

 

Η ηγεσία προσπαθεί από την πλευρά της να ισορροπήσει σε θετικά και αρνητικά διακείμενους επιλέγοντας την ουδετερότητα, ορισμένοι βουλευτές και στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν παράταση στη συγκυβέρνηση, ακόμη κι αν προταθεί ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματός τους, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που ανοιχτά υποστηρίζουν τη λύση Κουβέλη, τόσο σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού όσο και για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στη χώρα.

 

«Ο Φώτη Κουβέλης είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Είναι μάχιμος πολιτικός και αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι πρόωρη και άκαιρη. Πρέπει να βλέπουμε τους θεσμούς με τη σοβαρότητα που χρειάζεται», δήλωσε χθες (ρ/σ «Στο Κόκκινο») ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αρνούμενος κάθε βολιδοσκόπηση και αποκρούοντας τις υπόνοιες του Γιάννη Πανούση περί συμφωνίας με Σαμαρά-Βενιζέλο.

 

Ο καθηγητής και βουλευτής Α΄ Αθήνας επανήλθε ωστόσο με νέες δηλώσεις του («Real fm»), και αφού κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να απορρίψει τις «Σειρήνες» της Προεδρίας, διότι κάτι διαφορετικό θα ήταν «πολιτική γελοιογραφία», για δεύτερη συνεχή ημέρα υποστήριξε την εκτίμηση ενός «ντιλ», επισημαίνοντας ότι «τα φαινόμενα αυτό δείχνουν».

 

Πολλά τα… «όχι»

 

«Ο Κουβέλης θα ήταν εξαιρετικός υποψήφιος και ο μόνος που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, αλλά δεν ενδιαφέρεται», τόνισε η βουλευτής Πειραιά Μαρία Γιαννακάκη, ενώ η Ασημίνα Ξηροτύρη -όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.»- δημοσιοποίησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή.

 

Μέσα σε αυτή την επιβαρημένη ατμόσφαιρα και τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, οι προσυνεδριακές διαδικασίες εν όψει του συνεδρίου 12-14 Σεπτεμβρίου και η πραγματοποίησή του στις αρχικά προγραμματισθείσες ημερομηνίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, γεγονός που κάνει ορατό το ενδεχόμενο της χρονικής μετάθεσής του κατά δύο ώς τρεις εβδομάδες.

 

Αναβολή του συνεδρίου;

 

Ανώτατη κομματική πηγή της Αγίου Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε στην «Εφ.Συν.» τον συγκεκριμένο προβληματισμό, εμφανίζοντας ως ρεαλιστική μια μικρή αναβολή «για διαδικαστικούς λόγους» και «καλύτερη προετοιμασία».

 

«Η απόφαση για το συνέδριο ελήφθη εν θερμώ. Ουσιαστικά ήμασταν σε μία περίοδο απόλυτης αμηχανίας», ανέφερε για το ζήτημα ο Νίκος Τσούκαλης. «Προβληματιζόμαστε στο κατά πόσον μπορεί ένα συνέδριο τέτοιας σημασίας να πραγματοποιηθεί με προσυνεδριακή περίοδο μόλις 15 ημερών. Οι προβληματισμοί ανάγονται σε αντικειμενικούς λόγους και όχι σε κάτι άλλο. Υπάρχει ένας προβληματισμός να αναβληθεί περίπου για 15 μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ (ρ/σ «Αθήνα 9,84»).

 

Η ίδια πηγή απέκλειε πάντως τη ματαίωση, αίτημα που είναι πιθανό να υποβάλει η μειοψηφία του κόμματος, η οποία εξαρχής ήταν αντίθετη με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, έχοντας μάλιστα δηλώσει ότι τα μέλη της θα απόσχουν.

 

Η στάση της μειοψηφίας

 

Στην παρούσα φάση η μειοψηφία που δεν θέλει υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και έκτακτη προσφυγή σε εθνικές κάλπες έχει έναν επιπλέον λόγο να επιμείνει, αφού στο συνέδριο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα κατατεθεί ψήφισμα από ομάδες προσκείμενες στην πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης ενάντια στην ανάμειξη της ΔΗΜΑΡ -καθ’ οιονδήποτε τρόπο- στα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση του πολιτικού της βίου, άρα και κατά της εμπλοκής Κουβέλη στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που το συνέδριο ματαιωνόταν, τέτοια δεσμευτική απόφαση, και μάλιστα από ένα διευρυμένο σώμα, δεν θα ελαμβανόταν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Καταλυτική αναμένεται να είναι για το τι μέλλει γενέσθαι η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Παρασκευή και της Κεντρικής Επιτροπής την αμέσως επόμενη ημέρα.

 

Scroll to top