ICONPRESS/ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναρκοθετεί τη διαδικασία ασύλου

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, παρεμβαίνει με πρωτοφανή αδιαφάνεια στη συγκρότηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών, αμφισβητώντας τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης συμβουλευτικής αρχής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας και μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να παρέμβει με τρόπο πρωτοφανή και με αδιαφάνεια στη συγκρότηση των επιτροπών της Αρχής Προσφυγών (εξετάζουν σε δεύτερο και τελεσίδικο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου που απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό), επιλέγοντας αναρμοδίως τα μέλη τους και απαξιώνοντας τον θεσμικό ρόλο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

 

Οι ενέργειες του υπουργού εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητά τους και ενέχουν τον κίνδυνο να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το σύστημα παροχής ασύλου, σε περίπτωση δικαστικής αμφισβήτησης.

 

Σημαντική καθυστέρηση

 

Ηδη σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στο έργο των επιτροπών, καθώς δεν λειτουργούν από τον Ιούλιο, όταν έληξε η θητεία των προηγουμένων, αφήνοντας τις υποθέσεις να σωρεύονται.

 

Σύμφωνα με τον νόμο, ο πρόεδρος και το ένα μέλος κάθε επιτροπής, όπως και οι αναπληρωτές τους, «επιλέγονται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη από σχετικό κατάλογο που καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της». Το άλλο μέλος της επιτροπής και το αναπληρωματικό μέλος υποδεικνύονται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Ασφυκτική προθεσμία

 

Παρ’ όλο που την τελευταία στιγμή τέθηκε νέα, ασφυκτική προθεσμία ενός μήνα στην ΕΕΔΑ να καταρτίσει τον κατάλογο (περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό προσώπων για τον πρόεδρο και διπλάσιο για το μέλος κάθε επιτροπής), η ανεξάρτητη αρχή ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα και ο κατάλογος είχε υποβληθεί στο υπουργείο στις αρχές Ιουνίου.

 

Μέλη των προηγούμενων επιτροπών, που δεν συμπεριλήφθηκαν στον νέο κατάλογο (καθώς προφανώς η ΕΕΔΑ, όπως της δίνει ο νόμος το δικαίωμα, δεν θεώρησε σκόπιμο να συνεχίσουν να στελεχώνουν τις επιτροπές), υπέβαλαν αναφορά στο υπουργείο. Με το που ανέλαβε το υπουργείο ο Β. Κικίλιας, φέρεται να προχώρησε σε έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας σύνταξης του καταλόγου της ΕΕΔΑ, προβαίνοντας στην πρωτοφανή και αμφισβητούμενης νομιμότητας ενέργεια να ελέγχει το έργο μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής αρχής (αποτελούμενης από 30 τακτικά μέλη: εκπροσώπους υπουργείων, οργανισμών, οργανώσεων, συνδικάτων και προσώπων κύρους) ένας υπουργός, και όχι η Δικαιοσύνη!

 

Μάλιστα, φέρεται να διαπίστωσε πλημμέλειες στη διαδικασία, κρατώντας όμως τις αποφάσεις του στα συρτάρια του υπουργείου, χωρίς να έχει ενημερώσει την ΕΕΔΑ ή τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που έχει δεχτεί.

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός αύξησε τον αριθμό των επιτροπών από 8 σε 10, χωρίς όχι μόνο να ζητήσει από την ΕΕΔΑ νέο κατάλογο για τον αυξημένο αριθμό των επιτροπών, αλλά και χωρίς να την ενημερώσει.

 

Αλχημείες με τον κατάλογο

 

Ζήτησε αντιθέτως από την Αρχή Προσφυγών, που υπάγεται στο υπουργείο, να καταρτίσει σχετικό κατάλογο και επέλεξε τα στελέχη των επιτροπών από αυτόν. Στην επιλογή του υπουργού φέρεται να περιλαμβάνονται μέλη που είχε επιλέξει να μη συμπεριλάβει στον δικό της κατάλογο φέτος η ΕΕΔΑ. Η σχετική ΚΥΑ βρίσκεται στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών προς υπογραφή.

 

«Μια απλή ανάγνωση του νόμου αρκεί για να πειστεί κανείς ότι δεν ισχύουν όσα ισχυρίζεται το υπουργείο, που ωθεί συνειδητά την ΕΕΔΑ εκτός της διαδικασίας και εφευρίσκει σειρά προσχημάτων για να συγκαλύψει μια πολιτική επιλογή προσώπων. Μάλιστα, στις 10 Ιουλίου, η ολομέλεια της ΕΕΔΑ κάλεσε το υπουργείο να τηρήσει τη νομιμότητα και να προχωρήσει στη διαδικασία συγκρότησης των επιτροπών με βάση τον κατάλογο.

 

»Σε διαφορετική περίπτωση, πρόκειται για προφανή παραβίαση της νομιμότητας που δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου και σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και θέτει ζητήματα νόμιμης συγκρότησης των επιτροπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποφάσεις τους και με προφανή θύματα τους αιτούντες άσυλο.

 

»Καλούμε τον υπουργό να αναλογιστεί τι σημαίνει αυτό για τη διεθνή εικόνα της χώρας και για τη νόμιμη λειτουργία της Αρχής Προσφυγών. Αλλιώς θα πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό απαξίωσης των θεσμών προστασίας των δικαιωμάτων στη χώρα μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της ΕΕΔΑ.

 

Οι αδικημένοι στη Δικαιοσύνη

 

Από την πλευρά της, η Αρχή Προσφυγών ισχυρίζεται πως ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία που τώρα φτάνει στο τέλος της. Αν κάποιος έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να ακολουθήσει όσα προβλέπονται διοικητικά για να λάβει γνώση της διαδικασίας, ενώ όποιος αισθάνεται αδικημένος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

 

Scroll to top