Της Αλίκης Μάτση
Η απόπειρα της κυβέρνησης να ρίξει στο τραπέζι το όνομα του Φ. Κουβέλη ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται ότι τελικά δεν συναντά τη συναίνεση του συνόλου της Ν.Δ.
Και παρά το ότι και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη επιχείρησε να αποσύρει τα σενάρια, μιλώντας για το ακατάλληλο του χρόνου της συζήτησης και αρνούμενη εμμέσως ότι η διαρροή προήλθε από το μέγαρο Μαξίμου, οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται, κυρίως από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, προκαλώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο, στους ήδη υπάρχοντες, στο μέγαρο Μαξίμου.
Οι αντιρρήσεις της δεξιάς πτέρυγας εστιάζονται κυρίως στο γεγονός της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ.
«Ζωγραφίζει» το Antinews
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι το φιλοσαμαρικό σάιτ Antinews, που συνήθως ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό από τα δεξιά, έγραψε: «Από πού κι ώς πού μόνο οι αριστεροί έχουν το προνόμιο να ενώνουν τη χώρα; Πότε το απέκτησαν αυτό το δικαίωμα; Ελεος πια με την Αριστερά που σαρώνει τα πάντα γιατί έχει ενοχικό κόμπλεξ η Δεξιά.
»Πώς η Καθημερινή του δεξιού προσανατολισμού προωθεί τόσο απροκάλυπτα τον Κουβέλη; Μήπως οι λόγοι είναι άλλοι, επιχειρηματικοί κι όχι μόνο;
»Αλλά μήπως έχει έρθει και η ώρα για δεξιό πρόεδρο που κι αυτός μπορεί να ενώσει την Ελλάδα; Δύο θητείες κεντρώου προέδρου, του φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου δεν φτάνουν; (σ.σ. υπονοεί τον Χρ. Σαρτζετάκη)
»Αυτά είναι παιχνιδάκια που παίζουν οι εκδότες και οι επιχειρηματίες που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, και τη βούληση των πολιτικών. Ο Κουβέλης δεν ένωσε ποτέ καμιά Ελλάδα ούτε μπορεί να το κάνει τώρα. Δείλιασε στην πιο κρίσιμη στιγμή και παράτησε την κυβέρνηση. Εκανε ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει από εκεί που έφυγε. Και διέλυσε το κόμμα του με τις εμμονές του. Αυτόν θέλουμε για πρόεδρο;»
Η άποψη προφανώς υιοθετείται από ένα μεγάλο κομμάτι της Ν.Δ. που επιζητεί τη δεξιά στροφή του κόμματος και στηρίζει τα ανοίγματα προς Καρατζαφέρη, Καμμένο κ.λπ., επιζητώντας να επαναφέρει στους κόλπους της Ν.Δ. το ποσοστό των ψηφοφόρων που έχει διαρρεύσει προς τα εκεί.
Αντιθέτως, το κεντροδεξιό και φιλελεύθερο κομμάτι του κόμματος δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα Κουβέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Υγείας Γερ. Γιακουμάτος τον είχε προτείνει δημόσια προ ημερών, ενώ και η λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα του κόμματος δεν έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις για το πρόσωπο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Υπάρχει όμως πλέον και η εκτίμηση ότι, έπειτα από τόση συζήτηση, το πρόσωπο του κ. Κουβέλη έχει ήδη «καεί».
Βορίδης και Ψυχάρης
Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν απευθυνόμενοι κυρίως στο ακροατήριο που ουδέποτε αποσχίστηκε από τη Ν.Δ., έχοντας στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και την άγρα ψήφων, καθώς διαβλέπουν ότι, παρά την εκπεφρασμένη πεποίθηση του πρωθυπουργού, ο μαγικός αριθμός των 180 δεν συγκεντρώνεται με τίποτα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ενταχθούν ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, αν και προέρχεται από το ΛΑΟΣ, αλλά και ο βουλευτής Ανδ. Ψυχάρης.
Ο μεν πρώτος δήλωσε χθες (στα «Παραπολιτικά») πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα πρόσωπο που πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους. Θα προτιμούσα να είναι ένας πολιτικός της Κεντροδεξιάς». Ο δε δεύτερος πρότεινε (στο Mega) ως υποψήφιο τον νυν πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, με το σκεπτικό ότι «εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία».