panepistimia

27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς απόλυση 402 «διαθέσιμοι»

Ο «ανεξάρτητος αξιολογητής» δεν «κρεμάει» την κυβέρνηση και «διώχνει» από τα πανεπιστήμια περίπου τον ίδιο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων που είχαν αρχικά υπολογιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία. Κι όλα αυτά, «εν αγνοία» του... υπουργού!.
      Pin It

Των Χάρη Ιωάννου, Αννας Ανδριτσάκη

 

41-APOPCEISΔεν φέρνει λύσεις στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας η πολυαναμενόμενη πρόταση της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να αναθέσει την αξιολόγηση κατ’ αρχάς των οκτώ Πανεπιστημίων που πλήττονται από τις απολύσεις και εν συνεχεία των υπολοίπων 28 Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του «ανεξάρτητου αξιολογητή», την οποία έχει στη διάθεσή της η «Εφ. Συν.», η προτεινόμενη λύση που κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό και συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δεν «κρεμάει» την κυβέρνηση και διώχνει από τα πανεπιστήμια περί τα 400 άτομα, δηλαδή όσους είχε αρχικά υπολογιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία.

 

Οδηγός απολύσεων

 

Η έκθεση, την οποία δεν έχει διαβάσει ούτε ο ίδιος ο υπουργός –κατά δήλωσή του- και η οποία θα αποτελέσει τον απόλυτο οδηγό –επίσης κατά δήλωσή του- για την εξέλιξη της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια, δεν επιφέρει καμία ανατροπή υπέρ των απειλούμενων με απόλυση εργαζομένων και, όπως αποδεικνύεται, ανακατεύει για ακόμη μία φορά τους αριθμούς της διαθεσιμότητας ανά Ιδρυμα για να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.

 

Για την ακρίβεια, μειώνει λίγο το κυβερνητικό νούμερο, αφού βάσει της τελευταίας προκήρυξης -οπότε και επανατοποθετήθηκαν 600 υπάλληλοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (μέσω ενδο-/διαϊδρυματικής κινητικότητας)-, υπολογίζονταν σε 440 όσοι κινδύνευαν να μείνουν εκτός. Βέβαια, άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν το πραγματικό νούμερο σε 500-600.

 

Πάντως, σημασία έχει πως καμία αλλαγή δεν επήλθε από τα όσα δήλωναν και επισήμαιναν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

 

Δεν ήταν τυχαίο που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έδωσε τις 600 θέσεις δήλωνε πως δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, δίνονται περισσότερες θέσεις -από αυτές που προτείνονται μέσω των οργανογραμματων- σε ΑΠΘ, Θεσσαλία και Πάτρα, ενώ μειώνονται σε Ιωάννινα, ΕΜΠ, ΟΠΑ, Κρήτη και ΕΚΠΑ, με τα τρία τελευταία να χάνουν μεγάλο αριθμό του προσωπικού τους.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΚΠΑ ζητάει 1.134 και ο αξιολογητής θεωρεί πως το απαιτούμενο προσωπικό πρέπει να είναι 736 άτομα τα οποία, σημειωτέον, θα εξυπηρετούν 50.251 ενεργούς φοιτητές και 2.000 μέλη ΔΕΠ. Αντιθέτως, το ΑΠΘ που ζήτησε 691 προτείνεται να πάρει 969 για να εξυπηρετήσει 50.749 ενεργούς φοιτητές και 2.089 μέλη ΔΕΠ.

 

Οσον αφορά την εφαρμοσιμότητα των διεθνών δεικτών αξιολόγησης, η εταιρεία TEC S.A. (Strategy consultants), που εδρεύει στην Αθήνα και έχει παράρτημα στη Χαλκίδα, προβαίνει σε διάφορες επισημάνσεις με σημαντικότερη την αναφορά ότι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί δείκτες μπορεί να ληφθούν υπόψη μόνο μερικώς για τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

 

Πολιτικά «ζόρια»

 

Απαιτείται σύγκριση ομοειδών δομών και λειτουργιών και τα ξένα ΑΕΙ λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς και δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα ελληνικά.

 

Οπως και να έχει, ούτε η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ούτε ο υπουργός Παιδείας θα ζοριστούν πολιτικά.

 

Ειδικά ο τελευταίος δεν θα κληθεί να εφαρμόσει τη μεγάλη και δύσκολη υπόσχεση που είχε δώσει, ένα μήνα πριν, όταν ανέθετε στην εταιρεία αντί 115.500 ευρώ την αξιολόγηση των 36 ΑΕΙ «με την τεχνική βοήθεια ΕΣΠΑ».

 

Είχε πει πως «αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη».

 

 

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

 

Scroll to top