28/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον κόσμο τους τα χρηματιστήρια

Στα 72 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο ΑΕΠ, στα 66 τρισ. η αξία των αγορών!.
      Pin It

Κόντρα στην πραγματική οικονομία που εξακολουθεί να υποφέρει από την αυξανόμενη ανεργία και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη κινείται ο «παράλληλος κόσμος» των χρηματιστηριακών αγορών. Με τις κεντρικές τράπεζες από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και από την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία να «μπουκώνουν» τις κεφαλαιαγορές με δισεκατομμύρια φτηνής ρευστότητας για να αποφύγουν την ύφεση ή να τονώσουν την ανάπτυξη, η αξία των μετοχών παγκοσμίως σπάει κάθε ιστορικό ρεκόρ μέσα στον Αύγουστο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των αγορών παγκοσμίως εν μέσω διαδοχικών ρεκόρ στις αμερικάνικες και αρκετές αναδυόμενες αγορές, αναρριχήθηκε πάνω από τα 66 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτές τις μέρες, προσεγγίζοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ που υπολογίζεται σε 72 τρισ. δολάρια. Ο χρηματιστηριακός πλούτος που έχει δημιουργηθεί μετά την κρίση των στεγαστικών δανείων και την κατάρρευση των χρηματιστηρίων από το 2009 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 35 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ενωσης Χρηματιστηρίων (World Federation of Exchanges), η κεφαλαιοποίηση των 57 μεγαλύτερων χρηματιστηριακών αγορών του πλανήτη είχε αυξηθεί στα 63 τρισ. δολάρια στο τέλος Ιουλίου του 2014, όταν τον Μάρτιο του 2009 διαμορφώνονταν στα 28 τρισ. δολάρια και στα υψηλά του 2007 σε 51 τρισ. δολάρια.

 

Από τον Μάρτιο του 2009, οι μετοχές στην Ευρώπη έχουν καταγράφει άνοδο πάνω από 117%, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει ενισχυθεί κατά 150%, ενώ ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών κατά 124%. Στις ΗΠΑ η αξία των μετοχών έχει αυξηθεί στα 30 τρισ. δολάρια από 12 τρισ. το 2009, στην Ασία έχει διπλασιαστεί στα 20 τρισ. δολάρια, ενώ στην περιοχή της Ευρώπης-Μέσης Ανατολής οι μετοχές αξίζουν σήμερα 14 τρισ. δολάρια έναντι 6 τρισ. δολάρια το 2009. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, ο υπερδιπλασιασμός του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο από τις 470 μονάδες τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τις 1.370 μονάδες φέτος, έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών σε πάνω από 73 δισ. ευρώ, όταν δύο χρόνια πριν η αξία τους είχε καταρρεύσει στα 20 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε σε λιγότερο από 10% του ΑΕΠ.

 

Ωστόσο, αυτός ο αμύθητος χρηματιστηριακός πλούτος που έχει δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία ως αποτέλεσμα της τεράστιας ρευστότητας που διοχετεύεται μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, των χαμηλών επιτοκίων και της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τις επενδυτικές τράπεζες, ελάχιστα τελικά έχει αγγίξει την πραγματική οικονομία ή έχει συμβάλει στην ευημερία των πολιτών, αλλά αντίθετα έχει εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες τόσο στις ΗΠΑ και την Ασία όσο και την Ευρώπη.

 

Β. Γεώργας

 

Scroll to top