EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

28/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς… κράτος, ανάπτυξη δεν έρχεται

Η αδυναμία των εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία ξαναφέρνει στο προσκήνιο το σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας. Το «αποκάλυψε» χθες ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Δένδιας.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Το παλιό σχέδιο για τη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας και στην Ελλάδα, με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεθάβει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερα κονδύλια και εργαλεία για την οικονομική ανάκαμψη και παράλληλα να καλύψει την αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τις εμπορικές τράπεζες.

 

Το σχέδιο «αποκάλυψε» χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας στο περιθώριο των επαφών που είχε με τον υποψήφιο Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή της γαλλικής κυβέρνησης προκειμένου να «στηθεί» και στην Ελλάδα ανάλογη τράπεζα με αυτή της αναπτυξιακής και επενδυτικής τράπεζας της Γαλλίας, που υποστηρίζει χρηματοδοτικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχοντας κεφαλαιοδοτηθεί με 40 δισ. ευρώ.

 

Υποστηρικτές

 

Την ιδέα φέρονται να προωθούν από καιρού τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία (σύμφωνα με τον Ν. Δένδια την πρόταση είχε κάνει η ίδια η Μέρκελ στις δύο επισκέψεις της στην Αθήνα), οι χώρες δηλαδή που έχουν ήδη χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια του (ιδιωτικού) «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» το οποίο επίσης θα χρηματοδοτεί, κυρίως μέσω επενδύσεων χαρτοφυλακίου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το σχέδιο για αναπτυξιακή τράπεζα δεν το είδαν ποτέ με καλό μάτι –λόγω ανταγωνισμού- οι εμπορικές τράπεζες, ωστόσο υποστηρίζεται και από επιχειρηματικούς φορείς όπως η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.

 

Οι πρώτες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό μιλούν για μετεξέλιξη του σημερινού Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) σε αναπτυξιακή τράπεζα υπό το πρίσμα ότι το ταμείο διαθέτει ήδη άδεια πιστωτικού ιδρύματος και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσει την τράπεζα-ομπρέλα κάτω από την οποία θα συντονίζονται και θα «τρέχουν» όλες οι μορφές και τα εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

 

Σε πρώτη φάση η νέα τράπεζα προβλέπεται ότι θα παρέχει συμπληρωματική χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πέραν των εγγυήσεων και των δανείων κεφαλαίου κίνησης, ώστε να καλυφθούν τομείς που δεν καλύπτονται σήμερα από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία ή το νεοσύστατο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IFG). Τέτοιοι τομείς θα μπορούσαν να είναι το factoring (προεξόφληση εσόδων), οι χρηματοδοτικές μισθώσεις, η ασφάλιση εξαγωγών, η παροχή μικρο-δανείων κ.ά. Το ΕΤΕΑΝ υπολογίζεται ότι έχει διαθέσιμα περί τα 350 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια (ταμεία εγγυοδοσίας, ταμείο επιχειρηματικότητας κ.λπ.), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ένας πρώτος «κουμπαράς» της αναπτυξιακής αυτής τράπεζας. Βασικές πηγές χρηματοδότησης της αναπτυξιακής τράπεζας, εφόσον προχωρήσει η δημιουργία της, θα είναι τόσο οι «αγορές» μέσα από απευθείας δανεισμό όσο και τα κοινοτικά κονδύλια για τα οποία απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. Το σχέδιο πάντως βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ακόμη και αν «τρέξουν» οι σχετικές διαδικασίες, θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του.

 

Δεδομένης της πολιτικής ισχύος που φέρει η νέα ιδιότητα του Πιερ Μοσκοβισί, ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε χθες να αποσπάσει την υποστήριξη του Γάλλου αξιωματούχου για την προώθηση των αιτημάτων που έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνησή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρόταση της χρήσης κεφαλαίων του ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιτοκίων παλιών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο Μοσχοβισί φρόντισε να στείλει μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας στις επίσημες δηλώσεις του πως «η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη, και πεποίθησή μου είναι ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να θέτει ποινές ούτε περιορισμούς, αλλά ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης γιατί είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τόσους νέους χωρίς προοπτική».

 

Scroll to top