28/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Δήθεν δώρο

 

Κατόπιν δημοσιεύματος της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο φύλλο της 11/8/2014, σχετικά με δήθεν «δώρο» προς τους στρατιωτικούς δικαστές (αναφορικά με τα κριτήρια προαγωγής τους σε Στρατιωτικούς Δικαστές Α’), που περιέχεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, την Παρασκευή 8/8/2014, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

 

Με την προτεινόμενη διάταξη, το άρθρο 46 παρ. 3 του Κώδικα Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων (Νόμος 2304/95, ΦΕΚ 83Α΄), επανέρχεται στην αρχική μορφή του, μετά την τροποποίησή του από την παρ. 13 του άρθρου 27 του Ν.3883/2010, η οποία τότε είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους του Σώματος.

 

Η διάταξη αυτή:

 

α) Καθιέρωσε νέες προϋποθέσεις προαγωγής των Στρατιωτικών Δικαστών μόνον στον βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Β’, που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών (αγνοώντας τους κατόχους παρόμοιων τίτλων σπουδών στους άλλους βαθμούς), ενώ παράλληλα μείωσε και κατά έναν χρόνο τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο παραμονής στο βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Β’ (χρονικό κριτήριο προαγωγής σε σχέση με τους μη κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών).

 

β) Ευνοεί κατά τρόπο προκλητικό Στρατιωτικούς Δικαστές Β’, που εισήλθαν στο Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας προηγούμενη στρατιωτική υπηρεσία, προσμετρώντας αυτή στον συνολικό χρόνο παραμονής στις Ε.Δ. (28 χρόνια), με συνέπεια αυτοί με μόνη αυτή την προϋπόθεση να προάγονται στον βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Α΄νωρίτερα από αρχαιότερους Στρατιωτικούς Δικαστές Β’ και να ανατρέπεται έτσι η ιεραρχική, κατά την είσοδό τους στο ΔΣΕΔ κατάταξη με μόνο προσόν την ύπαρξη στρατιωτικής υπηρεσίας, παραμεριζομένου έτσι του κριτηρίου της αξιοκρατίας.

 

Η Γενική Συνέλευση της Ενώσεώς μας, ήδη από τον Νοέμβριο του 2010, είχε εκδώσει Ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε την κατάργηση της ανωτέρω διάταξης ή έστω την ουσιαστική αναμόρφωσή της, καθόσον (όπως αναφερόταν σχετικά): «…η θέσπιση νέων προϋποθέσεων για την προαγωγή στο βαθμό του Στρ. Δικαστή Α’, θεωρούμε ότι προσκρούει στην αρχή της ισότητας, κυρίως σε βάρος των γυναικών συναδέλφων, καταδικάζει μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε περαιτέρω πολύχρονη βαθμολογική καθήλωση, καθιερώνοντας κριτήρια (αθροιστική συνδρομή 8ετίας στον βαθμό και 28 ετών συνολικής πραγματικής υπηρεσίας στις Ε.Δ.) που δεν υφίσταται ούτε για τους αξιωματικούς των Ε.Δ., οι οποίοι προάγονται με μόνη τη διαζευκτική συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων…».

 

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, την οποία η Ενωσή μας υποστηρίζει, αποκαθίσταται το καθεστώς αξιοκρατίας που διέπνεε τις προϋποθέσεις προαγωγής των στρατιωτικών δικαστών και επέρχεται ειρήνευση στην επετηρίδα τους.

 

Παρέλκει να αναφέρουμε ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων απολαύουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και δεν υπάγονται, όσον αφορά στην υπηρεσιακή εξέλιξή τους, στο Ν. 3883/2010 (ο οποίος ρυθμίζει τα θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων). Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση με το καθεστώς προαγωγής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άστοχη.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Κων/νος Κονιδιάρης, Στρατιωτικός Δικαστής Α’

 

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ιωάννα Μωραϊτίδου, Στρατιωτική Δικαστής Γ’

 

 

…………………………………………..

 

Εμπάργκο

 

Για το εμπάργκο (και) των ελληνικών προϊόντων, το οποίο εξήγγειλε και επέβαλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν, μήπως πρέπει να του υπενθυμίσουμε το τηλεγράφημα το οποίο απέστειλε, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το 1888, ο αυτοκρατορικός Επίτροπος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσίας; Το παραθέτω αυτούσιο.

 

«Νέα Εφημερίς» 31/7/1888 – «Επί ταις εορταίς της εννεακοσιετηρίδος από της εισαγωγής του Χριστιανισμού εν Ρωσία, ο παρά τη ρωσική συνόδω αυτοκρατορικός Επίτροπος απηύθυνεν τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (Διονύσιος Ε’) το εξής τηλεγράφημα:

 

«Απασα η ρωσική ορθόδοξος εκκλησία συνελθούσα ίνα εορτάση την ημέραν της σωτηρίας ημών διά του ιερού βαπτίσματος εν τω κόλπω της Ορθοδοξίας, εκ βάθους καρδίας μετά χαράς και ευγνωμοσύνης χαιρετίζει τον πατριαρχικόν θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως, παρ’ ού ελάβομεν, την αληθινήν πίστιν του Ευαγγελίου και τας θαυμαστάς ιεροτελεστίας της ημετέρας λατρείας και αναπέμπει ευχάς υπέρ της υγείας και ευδαιμονίας της υμετέρας Παναγιότητος».

 

Λέτε να συγκινηθεί;

 

Αντώνης Ν. Βενέτης, Μοναστηράκι Δωρίδος

 

[email protected]

 

Scroll to top