28/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγριογούρουνα ρημάζουν τα χωράφια

Κοπάδια αγριόχοιρων καταστρέφουν καλλιέργειες στο Πωγώνι Ηπείρου - Εντονες αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας παράταση της κυνηγετικής περιόδου.
      Pin It

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονος Καραμήτσου

 

Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της εκτεταμένης καταστροφής αγροτικών καλλιεργειών από αγριόχοιρους. Διαμαρτυρίες έρχονται από πολλά σημεία της Ελλάδας, είναι όμως πιο έντονες στην Ηπειρο και ειδικά την περιοχή του Πωγωνίου, όπου κοπάδια από αγριόχοιρους αναζητώντας τροφή καταστρέφουν τις καλλιέργειες, συχνά ολοκληρωτικά, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά.

 

Η εικόνα στις καλλιέργειες καλαμποκιού είναι αποκαρδιωτική, αφού μετά το πέρασμα των αγριογούρουνων τη νύχτα, το χωράφι ισοπεδώνεται. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην περιοχή του Καλπακίου και του Παρακαλάμου, όπου υπάρχουν και μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στους μικρούς κάμπους ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, με τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν προβλέπεται γι’ αυτή την περίπτωση αποζημίωση.

 

Λύση το κυνήγι

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, αγρότες συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Πωγωνίου, ενώ τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία της γενικής γραμματέως Βίκυς Ευταξά για να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, που ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί.

 

Εξετάστηκαν τα μέτρα που θα προταθούν για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Δήμου Πωγωνίου, τα οποία και συμπυκνώνονται σε μια πρόταση που θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες προς το ΥΠΕΚΑ.

 

Με την πρόταση θα ζητείται να χαρακτηριστεί το αγριογούρουνο «επιβλαβές», να αυξηθούν η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι ημέρες κυνηγίου και ο αριθμός των θηραμάτων και να αποζημιωθούν για έκτακτες ανάγκες οι καλλιεργητές που τα κτήματά τους και οι σοδειές τους καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων.

 

Οπως φαίνεται, προτάσσεται το μέτρο περιορισμού των πληθυσμών του αγριόχοιρου μέσα από το κυνήγι, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο θηρεύονται, ενδεικτικά στην περιοχή των Ιωαννίνων, πάνω από 2.500 αγριόχοιροι. Η κατάσταση για τον αγρότη μοιάζει αδιέξοδη, αφού δεν μπορεί να κυνηγήσει το ζώο που του προκαλεί ζημιά εκτός κυνηγετικής περιόδου, ενώ παράλληλα είναι αμφίβολο αν άλλα μέτρα, όπως η ενίσχυση της περίφραξης, μπορούν να έχουν πλήρως θετικό αποτέλεσμα.

 

Η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων είναι κοινή διαπίστωση, τα αίτια όμως, που προφανώς είναι περισσότερα του ενός, δεν έχουν διευκρινιστεί.

 

Μετακινήσεις στα πεδινά

 

Το φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων και της μετακίνησης προς πεδινότερες περιοχές, όπου υπάρχει και διαθέσιμη τροφή, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά και, όπως φαίνεται, αποτελεί μία από τις πηγές του προβλήματος.

 

Στην Ηπειρο γίνεται επίσης λόγος και για «ημίαιμο» είδος, οι πληθυσμοί του οποίου αυξήθηκαν υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια με ζώα που δείχνουν μια εξοικείωση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, κινούμενα χωρίς φόβο κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

 

Μια περίπτωση με αναλογίες μπορεί να θεωρηθεί αυτή της αύξησης του πληθυσμού του αγριοκούνελου στη Λήμνο και των ζημιών που προκαλούν.

 

Το σίγουρο είναι ότι μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρχει και ένας οργανωμένος θεσμικά τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου.

 

Scroll to top