Με νομοθετική ρύθμιση, το ουσιαστικά «αδέσποτο» πάρκο Τρίτση προβλέπεται να περάσει στην αρμοδιότητα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), χωρίς αυτό να αποτελεί εγγύηση για την ανάδειξη της μοναδικής όασης του δυτικού λεκανοπεδίου, που καταστρέφεται από τη συστηματική εγκατάλειψη.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος στους δημάρχους της περιοχής, που την αποδέχθηκαν ομόφωνα. Υποσχέθηκε και «προίκα» από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2017-2020), για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα και να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη του πάρκου των 1.200 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Ιλιου-Καματερού.
Το χρονικό
Χρόνια τώρα, το πάρκο αλλάζει απλώς «αφεντικά», αντιμετωπίζοντας τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα. Στη δεκαετία του 1990 πέρασε από την αυτοδιοίκηση στην αρμοδιότητα του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που χρηματοδότησε σημαντικά έργα, τα οποία όμως δεν τελείωσαν λόγω μεγάλης υπέρβασης του προϋπολογισμού και αργότερα αφέθηκαν στην τύχη τους. Το υπουργείο, πάντως, όριζε τον φορέα διαχείρισης, στον οποίο είχαν πλειοψηφία οι τοπικές αρχές.
Το μόνιμο πρόβλημα ήταν η έλλειψη πόρων και οι υποσχέσεις για χρηματοδότηση που είχαν δοθεί το 2007, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Πέρυσι η ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ είχαν κόψει τις παροχές ρεύματος και νερού, αφού οι λογαριασμοί είχαν μείνει χρόνια απλήρωτοι. Οι τέσσερις εργαζόμενοι που έχουν απομείνει, πληρώνονται με πολύμηνες καθυστερήσεις, ενώ δεν υπάρχει νομική στήριξη, για να εισπραχθούν καθυστερούμενα ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ από καφετέριες που λειτουργούν στο πάρκο.
Η κατάσταση έγινε πιο πολύπλοκη με τις «συνταγές» των μνημονίων, αφού στο όνομα του νοικοκυρέματος της δημόσιας διοίκησης, το 2012, καταργήθηκε ο φορέας διαχείρισης και συγχωνεύτηκε με αυτούς του Κηφισού και του Ελαιώνα, χωρίς να διοριστεί νέα διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, ο καταργημένος πρόεδρος, που παρέμενε στη θέση του λόγω του γνωστού διοικητικού αλαλούμ, τον περασμένο Ιούνιο επιχείρησε να νοικιάσει χώρους του πάρκου, αλλά δεν προχώρησε γιατί συνάντησε την καθολική αντίδραση των τοπικών φορέων.
Χ.ΤΖ.