ES20140828_37

28/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποδεκατισμός πριν από την αξιολόγηση

Οι διαβεβαιώσεις του Ανδ. Λοβέρδου για μη απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ γίνονται τη στιγμή που τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πραγματικότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχει ήδη ξεπεράσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό είναι μειωμένο πέραν των όσων ζητά το υπουργείο (και τα μνημόνια).
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Δεν θα γίνει καμία απόλυση διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ο υπουργός Παιδείας χθες, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έκθεσης της ιδιωτικής εταιρείας, στην οποία είχε αναθέσει την αξιολόγηση των οχτώ πανεπιστημίων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

 

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία προτείνει 402 θέσεις λιγότερες από όσες ζητούν τα αποδεκατισμένα Ιδρύματα –μέσω των οργανογραμμάτων βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση-, στελέχη του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι ο πραγματικός αριθμός του υφιστάμενου προσωπικού στα οχτώ Πανεπιστήμια αυτήν τη στιγμή –ο οποίος δεν αναγράφεται στην έκθεση- είναι μικρότερος από τις θέσεις που προτείνει η εταιρεία και η διαφορά είναι τέτοια, ώστε να μην τεθεί θέμα απολύσεων, βάσει τουλάχιστον της δέσμευσης του υπουργού για υιοθέτηση του πορίσματος. Αυτό πάντως ήδη δέχεται σκληρή κριτική και καταγγελίες για σοβαρά λάθη και αντιεπιστημονικότητα στη μέθοδο αξιολόγησης.

 

Ακόμη λιγότεροι

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο, στα οχτώ Ιδρύματα έχουν απομείνει 3.536, δηλαδή 550 λιγότεροι από τους 4.086 που εγκρίνονται. Είναι όμως πολύ λιγότεροι από τους 4.488 που ζητούν τα Ιδρύματα και ακόμη λιγότεροι από πέρυσι, που αριθμούνταν σε 4.528! Οσο για τη διαφορά από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, είναι τόσο χαώδης, που η ίδια η εταιρεία φθάνει να δικαιολογείται, διαφοροποιώντας τα ελληνικά από τα ευρωπαϊκά ιδρύματα και ζητώντας «οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί δείκτες να ληφθούν υπόψην μόνοι μερικώς για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Απαιτείται σύγκριση ομοειδών δομών και λειτουργιών και τα ξένα ΑΕΙ λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς και δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα ελληνικά».

 

Ο υπουργός, πάντως, έσπευσε να αξιοποιήσει τις πολιτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει πια το θέμα, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και δηλώνοντας ότι «μιλάμε για ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος είναι μια ψυχή και μια ζωή. Δεν τον βλέπουμε ως αριθμό»… Αναμένεται η αντίδραση των υπόλοιπων μελών του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο όντως τον τελευταίο καιρό αποφεύγει τις σκληρές και κατηγορηματικές δηλώσεις περί απολύσεων και ενισχύει το διαπραγματευτικό του προφίλ, διοχετεύοντας μικρότερους αριθμούς και περισσότερες προσδοκίες.

 

Την ίδια στιγμή, οι διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και ακαδημαϊκοί καταγγέλλουν λάθη, παρατυπίες, ακόμα και την αντιεπιστημονικότητα των μεθόδων αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για αλχημείες, ώστε να δικαιολογηθούν οι απολύσεις. Οπως αναφέρουν πανεπιστημιακοί και διοικητικοί, οι ευρωπαϊκοί δείκτες είναι τέσσερις, πέντε ή και δεκάδες φορές μεγαλύτεροι από τον χρησιμοποιούμενο για τα ελληνικά Ιδρύματα.

 

Επιπλέον, εξαιρούνται αυθαίρετα λειτουργίες των ΑΕΙ, π.χ. δεν λαμβάνονται υπόψη οι βιβλιοθήκες τμημάτων. Για τις κεντρικές προβλέπονται 5 υπάλληλοι ανά μια βιβλιοθήκη και ένας υπάλληλο ανά κλινική/ νοσοκομείο/ μουσείο.

 

Προσμετρούν και τα κενά

 

Από τα εντυπωσιακότερα είναι ότι στον αριθμό των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ συνυπολογίζουν και τις κενές οργανικές θέσεις! Οπως επισημαίνει και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών:

 

*Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η έκθεση καταγράφει 1.489 μέλη ΔΕΠ, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη ΔΕΠ είναι 500!

 

*Στο ΕΚΠΑ εμφανίζεται βοηθητικό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ) 1.536 μελών, ενώ στην πραγματικότητα είναι 339!

 

«Θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι αντικειμενική και δίκαιη; Αυτό είναι το πολύτιμο εργαλείο, με το οποίο θα αναμορφώσετε και θα αναβαθμίσετε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;», ρωτά ο Σύλλογος τον υπουργό.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι:

 

*Η έκθεση επισφραγίζει τη μνημονιακή πολιτική των περικοπών και της στασιμότητας σε κρίσιμους τομείς, αφού δεν ξεφεύγει από τα τρέχοντα απογοητευτικά δεδομένα των αποδεκατισμένων Πανεπιστημίων.

 

*Οι απολύσεις δεν απεφεύχθησαν, καθώς ήδη έχει φύγει δυναμικό από τα Ιδρύματα. Η αποψίλωση δεν απεφεύχθη με τις εκατοντάδες πρόωρες αποχωρήσεις, η υποβάθμιση δεν απεφεύχθη με τις μαζικές και χωρίς ποιοτικά κριτήρια μετακινήσεις προσωπικού.

 

*Πολλοί είναι ακόμα στον αέρα, δεδομένου ότι οι διαδικασίες μοριοδότησης δεν έχουν ολοκληρωθεί σε ορισμένα Ιδρύματα.

 

*Ουδείς γνωρίζει πώς θα επιστρέψουν όσοι εν τέλει γλιτώσουν. «Ακόμη δεν ξέρουμε σε ποιες θέσεις σε ποια Ιδρύματα, πώς και πότε θα επιστρέψουν», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Δεν υπάρχει ανάγκη απολύσεων»

 

Παρ’ όλο που υποστήριξε ότι δεν έχει διαβάσει την έκθεση του εξωτερικού αξιολογητή των 8 Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υποσχέθηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι δεν θα προβεί σε καμία απόλυση διοικητικού υπαλλήλου.

 

Σε μια προσπάθεια να φανεί ότι διαχωρίζει τη θέση του από τον προκάτοχό του, Κων. Αρβανιτόπουλο, ο κ. Λοβέρδος -κατά τη παρουσίαση της έκθεσης στους βουλευτές της επιτροπής- τόνισε ότι αυτό που προκύπτει είναι το «ότι δεν υπάρχει ανάγκη απολύσεων», ενώ μετά από σύντομες αντεγκλήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε: «Δεν την διάβασα, αλλά η δική μου ανάγνωση δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ένα, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξουν απολύσεις».

 

Εκμεταλλευόμενος στη συνέχεια τη γνωστή του… επικοινωνιακή δεινότητα, ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι «κάθε άνθρωπος είναι μια ψυχή και μια ζωή και κανένας δεν μπορεί να τον βλέπει ως αριθμό, γι’ αυτό έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση που θα μας πει τις ανάγκες. Το να χτυπήσω ανθρώπους στο ψαχνό δεν το έκανα ποτέ και δεν θα το κάνω».

 

Ο Μιχ. Κριτσωτάκης, εκφράζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άφησε αιχμές για τη μεθοδολογία της έκθεσης και ρώτησε τον υπουργό, εάν έχει αξιολογήσει τους αξιολογητές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Λοβέρδου. «Αυτό που ζητάτε είναι ύποπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε απολύσεις και στεναχωρείται τώρα που δεν γίνονται», σημείωσε, προκαλώντας γέλωτες στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

 

Η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη ζήτησε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επανορθώσει για την κατασυκοφάντηση των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, καθώς «αποδείχτηκε ότι αντί για απολύσεις χρειάζονται προσλήψεις».

 

Χάρης Ιωάννου

 

 

Scroll to top