merkelporosenko2

28/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

«Απάτη» η εισβολή λέει η Ρωσία, με κυρώσεις απειλούν Δύση και ΗΠΑ

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει εισβάλει στο έδαφός της. Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες. Το NATO, μάλιστα δημοσίευσε φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους, που - σύμφωνα με τη Συμμαχία - αποδεικνύουν τη ρωσική εισβολή.
      Pin It

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι δρουν στο έδαφός τους υποστηρίζοντας τους φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Τη στιγμή που η Μόσχα διαψεύδει όλες τις κατηγορίες, μέλη του ρωσικού συμβουλίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας καταγγέλλει ότι 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις ουκρανικές μάχες και άλλοι 300 τραυματίσθηκαν. Το NATO, μάλιστα δημοσίευσε φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους, που σύμφωνα με τη Συμμαχία αποδεικνύουν τη ρωσική εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες επαναδιατυπώθηκαν αυτή την εβδομάδα με τη σύλληψη από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δέκα Ρώσων αλεξιπτωτιστών σε ουκρανικό έδαφος, περί τα 20 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι οι άνδρες αυτοί διέσχισαν τα σύνορα «κατά λάθος».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι χώρες της Δύσης ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποιεί πως εάν της επιβληθούν νέες κυρώσεις, θα απαντήσει αναλόγως.

 

Άμαχος τραυματίας

Άμαχος τραυματίας

 

 

Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για εισβολή

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που θέλουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες να δρουν εντός του ουκρανικού εδάφους.

«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους συντάκτες των πληροφοριών αυτών στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το υλικό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ.

 

 

rosiki-eisvoli-nato

Φωτογραφικό υλικό του ΝΑΤΟ

 

Επιβολή νέων κυρώσεων συζητά η Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο θα συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Λαμβάνουμε αναφορές για αυξημένη παρουσία Ρώσων στρατιωτών και για νέες ταραχές και προέλαση των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν πολύ ήσυχες. Το ξεκαθαρίσαμε φέτος τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα πρέπει να συζητηθεί (η επιβολή) και άλλων κυρώσεων. Επομένως, το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής και θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε η Μέρκελ.

 

ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον δηλώνει έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα

H αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που κατηγορείται ότι προχώρησε σε μια άμεση στρατιωτική επέμβαση, μια «επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας.

«Διαθέτουμε τα μέσα και τις κυρώσεις τις οποίες μπορούμε ασφαλώς να επιλέξουμε να εφαρμόσουμε» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, η οποία υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν αποκλείει καμία επιλογή» σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Η ίδια υποστήριξε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία είναι «το πιο αποτελεσματικό μέσο, το καλύτερο μέσο».

«Παρακολουθούμε, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αλλά σίγουρα εδώ και εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ρώσων έναντι της Ουκρανί. Δεν θεωρούμε ότι μια στρατιωτική λύση θα ήταν η κατάλληλη προσέγγιση»τόνισε η Ψάκι.

 

 

katestrameno-treno-oukrania

Κατεστραμμένες ράγες τρένου

 

 

Ρωσία: Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία

Σύμφωνα με δύο μέλη του προεδρικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις.

Η Έλα Πολιάκοβα και η ο Σεργκέι Κριβένκο, μέλη του συμβουλίου, είπαν ότι περίπου 300 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη μάχη που σημειώθηκε την 13η Αυγούστου κοντά στην πόλη Σνίζνιε στην επαρχία Ντονέτσκ, όταν μια φάλαγγα φορτηγών που μετέφεραν πυρομαχικά επλήγη από ομοβροντία πυραύλων Γκραντ.

«Μια μονάδα Ρώσων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από ρουκέτες Γκραντ και περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όλα συνέβησαν στην πόλη Σνίζνιε, στην επαρχία Ντονέτσκ» είπε ο Κριβένκο σε μια τηλεφωνική επικοινωνία. Η Πολιάκοβα επισήμανε ότι κι εκείνη έχει πληροφορίες για τον ίδιο απολογισμό, 100 και πλέον νεκρούς, όσον αφορά τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

 

Έντονη ανησυχία του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συγκρούσεις την Ουκρανία επεκτάθηκαν νοτιότερα. Αν επιβεβαιωθούν θα σηματοδοτεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κρίσης.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ούτε μπορεί να επιτραπεί η συνέχιση της βίας και της καταστροφής που αυτή η σύγκρουση έχει επιφέρει στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Στεφάν Ντιζαρίτς, εκπρόσωπος του Γκι-Μουν.

 

nananato

Φωτογραφικό υλικό του ΝΑΤΟ

 

 

 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο, Παρασκευή, για να συζητήσουν την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας, μετά τις καταγγελίες του Κιέβου ότι η Ρωσία μεταφέρει στρατό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

 

 

 

poroshenko

Δύσκολη αλλά ελέγξιμη η κατάσταση σύμφωνα με τον Ποροσένκο

Δύσκολη αλλά ελέγξιμηΟ Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας σήμερα μετά τις απώλειες που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «εξαιρετικά δύσκολη αλλά ελέγξιμη».Ο Ποροσένκο, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή μετά την πτώση της πόλης Νοβοαζόφσκ στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, είπε ότι ρωσικά στρατεύματα«έσπευσαν να βοηθήσουν τους αντάρτες μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου επί του πεδίου».Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν για να υπερασπιστούν την παραλιακή πόλη Μαριούπολη, στα δυτικά του Νοβοαζόφσκ, στην Αζοφική Θάλασσα και ότι έχουν αρκετούς στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους αντάρτες.
oukrania-ntonetsk

Στο Ντονέτσκ έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

 

 

Δεκαεπέντε άμαχοι νεκροί από πυρά του πυροβολικού στο Ντονέτσκ

Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το Ντονέτσκ σφυροκοπείται εδώ και δύο εβδομάδες καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποπειρώνται να εκδιώξουν από αυτή τους φιλορώσους μαχητές. Επιδίωξη των τελευταίων είναι η «Λαϊκή Δημοκρατία», όπως την ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ, να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, επλήγησαν από πυρά πυροβολικού σπίτια σε συνοικίες στο δυτικό, στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ.

Σχετικά θέματα:
efsyn.gr

Scroll to top