Του Φώτη Παπούλια
Στα χέρια του Αλ. Τσίπρα και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, τις οποίες επεξεργάστηκε η επιτροπή προγράμματος με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Δραγασάκη. Με δεδομένο ότι η οικονομία και συνακόλουθα οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κρίνουν εν πολλοίς και τις εκλογές, άρα απαιτείται «μέγιστη προσοχή και καθαρότητα θέσεων», ώστε να μην προκαλούνται εκούσιες ή ακούσιες «απορίες» κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γ. Δραγασάκης παρουσίασε τα «πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς» (ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»).
«Τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να κριθεί ο χρόνος των εκλογών», εκτιμούν στην Κουμουνδούρου και ο Γ. Δραγασάκης θεωρεί πως «τα σενάρια αριστερής παρένθεσης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν έχουν καμία τύχη» και υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, είναι η δυναμική που έρχεται».
Διαγραφή χρέους
Με δεδομένη τη βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς να υπάρχει πολιτική που να επιδιώκει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους», άρα «ο τερματισμός του Μνημονίου που αποτελεί την πηγή του προβλήματος» παραμένει η κεντρική πολιτική επιλογή, ο Γ. Δραγασάκης εστίασε στους εξής άξονες:
• Ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους
• Δέσμη μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, εξειδικεύοντάς τα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αποκατάσταση κατώτατου μισθού, φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου
• Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000-300.000 θέσεων εργασίας
• Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους
• Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
• Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Ο συνήθως προσεκτικός, στα όρια της «οικονομικής ακριβολογίας», αντιπρόεδρος της Βουλής όχι μόνο δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών, αλλά πρωτίστως απέφυγε να δημιουργήσει προσδοκίες, επιμένοντας σαφώς ότι «είμαστε φειδωλοί στις προτάσεις μας» και καθιστώντας σαφές πως «το τι μπορούμε να κάνουμε είναι συνάρτηση όχι μόνο του τι θα παραλάβουμε από την απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά κυρίως από το τι και πώς το σχεδιάζουμε “ανά εξάμηνο, ανά χρόνο”». Ουσιαστικά ο Γ. Δραγασάκης υιοθετεί την άποψη, την οποία και εξέφρασε, πως στις σημερινές συνθήκες «οι κυβερνήσεις κρίνονται όχι από τα λεφτά που δίνουν, αλλά κυρίως από τον τρόπο και τον σχεδιασμό με τους οποίους τα δίνουν» και υπενθύμισε με νόημα ότι «σήμερα ο κ. Δένδιας ανακαλύπτει την Αναπτυξιακή Τράπεζα, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ακόμα ήμασταν στο… 4%».
Επέμεινε στην ακριβή κοστολόγηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ώστε «να μην κατηγορηθούμε για ασυνέπεια λόγων και έργων», χτυπώντας με τον τρόπο αυτό το καμπανάκι σε όσους, ευτυχώς λίγους, υιοθετούν την υποσχεσιολογία, και περιέγραψε τους τρεις κύκλους της αριστερής πολιτικής:
• Ανασυγκρότηση της οικονομίας
• Μετασχηματισμός της κοινωνίας
• Ανάπτυξη με έμφαση στην εσωτερική αγορά.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, «παραμύθι» την άποψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη με προσανατολισμό στις εξαγωγές. «Η Αριστερά πρέπει να υπάρξει και ως ακροατής», επισήμανε, θέτοντας επί της ουσίας την αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία, ουσιαστικό στοιχείο της νέας πολιτικής της Αριστεράς και της διασύνδεσής της με την κοινωνία.
«Η κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να βάλει τα πρώτα λιθαράκια της ανασυγκρότησης της χώρας», είπε και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να συγκρουστεί με τον… μαφιόζικο καπιταλισμό», υπεραμυνόμενος τον ρόλο της Αριστεράς στη «διαγραφόμενη ιστορική ανατροπή».