Στο συμπέρασμα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απαίτησε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος από την απάντηση που του έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος σε ερώτησή του για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο ευρωβουλευτής σε δήλωσή του επισήμανε μάλιστα ότι οι διευκρινίσεις από την πλευρά της Κομισιόν «εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση και δημιουργούν εκ των πραγμάτων μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στην οποία ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δεσμευτική υποχρέωση να προβεί στην πώληση σε ιδιώτη του ενός τρίτου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου».
Σημείωσε ωστόσο ότι «η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009». Επιπρόσθετα η «Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δεν προδικάζει «µε κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη-µέλη».
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν μεταξύ άλλων αν «αποδέχεται την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου». Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Σιμ Κάλας ήταν σαφέστατη: Η οδηγία 2009/72/ΕΚ «σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών».
Λαμβάνοντας αφορμή από αυτά τα δεδομένα ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ηλεκτρικής εταιρείας της χώρας, μιας κερδοφόρας και υψηλού στρατηγικού τομέα επιχείρησης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρώπη, για μια ακόμη φορά, καθώς κάθε πολιτική της απόφαση επιδιώκει να την αιτιολογήσει με τη δικαιολογία της “άνωθεν εντολής”».
Νίκος Σβέρκος