Pin It

Είναι γνωστό ότι χωρίς ΕΣΠΑ το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ούτε ένα έργο, σύγχρονο, αναστηλωτικό ή ανασκαφικό. Εν όψει λοιπόν της νέας χρηματοδοτικής περιόδου, τα στελέχη του ετοιμάζονται για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που αναλογούν στο υπουργείο, καθώς η ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως γνωστόν, είναι πενιχρή.

 

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με θέμα την «Οικονομική και κοινωνική διάσταση των έργων του τομέα Πολιτισμού», ο υπουργός Κώστας Τασούλας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα οφέλη για τη χώρα γενικότερα και τις τοπικές κοινωνίες ειδικά από τα έργα που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2007-2013 μέσω ΕΣΠΑ.

 

«Η χρηματοδότηση του Πολιτισμού δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» είπε η γ.γ. Λίνα Μενδώνη φέρνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα με πρώτο και καλύτερο την ανασκαφή στην Αμφίπολη (όποια πέτρα κι αν σηκώσεις την ανασκαφή στον τύμβο Καστά βρίσκεις από κάτω). «Προκάλεσε τσουνάμι δημοσιότητας» είπε, «τα αποτελέσματά της θ’ απασχολήσουν την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ η Αμφίπολη θα αποτελέσει μελλοντικό κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος, πόλο τουριστών και οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή». Θύμισε ότι είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2011.

 

Παράλληλα παρουσιάστηκε ειδική μελέτη -της εταιρείας Deloitte- για δέκα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (Βεργίνα, Σπιναλόγκα, Αρχαία Μεσσήνη, Κάστρο Ιωαννίνων), σε μουσεία (Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, Βυζαντινό & Χριστιανικό, Μουσείο Διδυμοτείχου) και δύο εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού (Art Athina, Biennale), όπου γίνονται σαφή τα οφέλη. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική επεξεργασία σε σύνολο 512,5 εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού του ΕΣΠΑ, η αξία του συνολικού έργου που θα παραχθεί -μαζί με την εθνική συμμετοχή- ανέρχεται σε 1.628 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 419 εκατ. ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία 22.385 θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ανά έτος!

 

Προβλήθηκε και βίντεο με εικόνες από τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Μας τρόμαξε όμως η αφήγηση του εκφωνητή. Ακουγόταν περισσότερο σαν πολεμικό ανακοινωθέν παρά σαν μια περιήγηση σε κέντρα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top