31/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ

Δυο παλιοί γνώριμοι από νέους δημιουργούς

Εχουν ταξιδέψει στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδία, την Αμερική... Εχουν αναμετρηθεί με στρατούς, έχουν συναντήσει εξωγήινους, έχουν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ επιστρέφουν για ακόμη μια περιπέτεια με μεγάλο παρασκήνιο. Δύο νέοι δημιουργοί αναλαμβάνουν τη συνέχεια της θρυλικής σειράς. Τα καταφέρνουν.
      Pin It

BASIKO-1Εχουν ταξιδέψει στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδία, την Αμερική… Εχουν αναμετρηθεί με στρατούς, έχουν συναντήσει εξωγήινους, έχουν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ επιστρέφουν για ακόμη μια περιπέτεια με μεγάλο παρασκήνιο. Δύο νέοι δημιουργοί αναλαμβάνουν τη συνέχεια της θρυλικής σειράς. Τα καταφέρνουν;

 

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ αποτελούν αναμφίβολα δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες των ευρωπαϊκών κόμικς. Από το 1959, που πρωτοδημοσιεύτηκαν οι περιπέτειές τους στο γαλλοβελγικό περιοδικό «Pilote», μέχρι σήμερα η δημοφιλία τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ιστορίες τους επανεκδίδονται διαρκώς, μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και διαβάζονται από αναγνώστες κάθε ηλικίας.

 

Για δύο δεκαετίες περίπου, τα πανέξυπνα σενάρια της σειράς δημιουργούσε ο μυθικός Rene Goscinny και υλοποιούσε σχεδιαστικά ο Albert Uderzo. Μετά τον θάνατο του Goscinny, το 1977, ο Uderzo συνέχισε υπογράφοντας τόσο τα σενάρια όσο και τα σχέδια αλλά, κατά πολλούς, η σειρά έχασε μέρος από τη σπιρτάδα της. Σήμερα, έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μοναχικής δημιουργίας, ήρθε η σειρά του ογδονταεπτάχρονου Uderzo να συνταξιοδοτηθεί. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, ωστόσο, δεν έμειναν ορφανοί, καθώς δύο νέοι καλλιτέχνες ανέλαβαν το δύσκολο έργο της συνέχισης της σειράς με μια νέα περιπέτεια των Γαλατών που μόλις πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μαμουθκόμιξ. Ο τριακοστός πέμπτος κρίκος αυτής της μεγάλης αλυσίδας έχει τίτλο «Ο Αστερίξ στους Πίκτους» και υπεύθυνοι είναι ο Jean-Yves Ferri στο σενάριο και ο Didier Conrad στα σχέδια. Ο Conrad, μάλιστα, ανέλαβε την ιστορία το 2012 μετά την παραίτηση του Frederic Mebarki που είχε ξεκινήσει να τη σχεδιάζει ένα χρόνο νωρίτερα αλλά εγκατέλειψε υπό την έντονη πίεση και το άγχος της σύγκρισης με τους προκατόχους του.

 

Το παρασκήνιο για την αλλαγή σκυτάλης στη δημιουργία των περιπετειών των Αστερίξ και Οβελίξ είναι έντονο, καθώς εμπλέκονται διάφοροι εκδοτικοί οίκοι, κληρονόμοι των δημιουργών κ.λπ. Το βέβαιο είναι πως ο Uderzo, αδυνατώντας λόγω ηλικίας να συνεχίσει, παραχώρησε τα δικαιώματα της σειράς ενώ η κόρη του, Sylvie, διαφώνησε κάθετα, δηλώνοντας στη γαλλική Le Monde το 2009 ότι «ο συνδημιουργός του Αστερίξ, του ήρωα των γαλλικών κόμικς, πρόδωσε τον Γαλάτη μαχητή στους μοντέρνους Ρωμαίους, τους ανθρώπους της βιομηχανίας και της οικονομίας». Αντιθέτως, η κόρη του Goscinny, Anne, συναίνεσε δηλώνοντας ότι αυτή θα είναι μια «τρίτη ζωή» για τους κατοίκους του γαλατικού χωριού. Ο ίδιος ο Uderzo συνεχάρη τους διαδόχους του λέγοντας: «Μπράβο στον Jean-Yves Ferri και στον Didier Conrad που είχαν το κουράγιο και το ταλέντο να δημιουργήσουν αυτό το άλμπουμ του Αστερίξ. Χάρη σ’ αυτούς, το γαλατικό χωριό που δημιουργήσαμε με τον φίλο μου Rene μπορεί να συνεχίσει να ζει νέες περιπέτειες προς μεγάλη ευχαρίστηση των αναγνωστών του».

 

Στη νέα ιστορία των Γαλατών, οι δυο φίλοι ταξιδεύουν στην Αρχαία Σκοτία, στη χώρα των Πίκτων, συνοδεύοντας έναν θηριώδη αλλά αγαθό πολεμιστή που ξεβράστηκε κατεψυγμένος στα μέρη τους. Στο ταξίδι τους προς τον παγωμένο Βορρά θα συναντήσουν τους παραδοσιακούς πειρατές, λίγους Ρωμαίους αλλά και το καλοσυνάτο τέρας του Λοχ Νες. Οι Ferri και Conrad χρησιμοποιούν έξυπνα τα γνωστά στοιχεία της σειράς (ονοματοποιίες, τρόπος γραφής του λόγου των Σκοτσέζων, τραγούδια, ονόματα κ.λπ.) και εντέλει καταλήγουν σε ένα ικανοποιητικό, επαγγελματικό αποτέλεσμα χωρίς ιδιαιτερότητες και καινοτομίες που, ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή και να δώσει μια τονωτική ανανέωση στους διάσημους Γαλάτες. Στα θετικά ότι η ελληνική έκδοση (μετάφραση Σταματίνα Στρατηγού) παραμένει σε χαμηλή, προσιτή τιμή, αν και θα ήταν προτιμότερο να αποφευχθούν κάποια τυπογραφικά λάθη που πιθανώς συνέβησαν στην προσπάθεια να προλάβει η έκδοση την καλοκαιρινή αγορά και να διαβαστεί στις διακοπές. Και με χαρά είδαμε ότι πράγματι διαβαζόταν από μικρούς και μεγάλους!

 

BASIKO-2

 

Scroll to top