ΑΠΕ-ΜΠΕ

01/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι η ιστορία της Μεταπολίτευσης

H πορεία του κόμματος που ξεκίνησε με στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας και σήμερα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που υπηρετεί σκληρές πολιτικές λιτότητας.
      Pin It

Ασκώντας κριτική στη θεωρητική προσέγγιση του R. Michels για τα πολιτικά κόμματα, ο A. Gramsi γράφει στις σημειώσεις του για τον Μακιαβέλι ότι «Μόνον από τον περίπλοκο πίνακα ολόκληρου του κοινωνικού και κρατικού συνόλου (και συχνά επίσης με διεθνείς επεμβάσεις) θα βγει η ιστορία ενός κόμματος και γι' αυτό μπορεί να πει κανείς ότι γράφω την ιστορία ενός κόμματος δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι γράφω τη γενική ιστορία μιας χώρας από μιαν άποψη μονογραφική, για να προβληθεί μια χαρακτηριστική της πλευρά».

Και συνεχίζει: «Ενα κόμμα θα έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη σημασία και βάρος, στο μέτρο ακριβώς που η ιδιαίτερη δραστηριότητά του θα έχει βαρύνει περισσότερο ή λιγότερο στον καθορισμό της ιστορίας μιας χώρας» (Α. Γκράμσι, «Για τον Μακιαβέλι, για την πολιτική και για το σύγχρονο κράτος», εκδ. Ηριδανός, Αθήνα, σσ. 43-44).

Η προηγούμενη παρατήρηση ισχύει ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Μεταπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι στην ουσία η ιστορία της ίδιας της Μεταπολίτευσης.

Δεν πρόκειται μόνον για το γεγονός ότι κέρδισε 6 από τις 15 εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου, συγκέντρωσε 4 φορές πάνω από 3 εκατομμύρια ψήφους ή ότι κυβέρνησε (αυτοδύναμα) τη χώρα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνολικά 20 έτη (239 μήνες).

Το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε και εκπροσώπησε διαχρονικά, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα, την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με μια έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue, στις 13 βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν από την ίδρυσή του, το 1974, μέχρι την τελευταία εκλογική του νίκη το 2009, το ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει, κάποια φορά, 6 στους 10 ψηφοφόρους (61%), ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου συνολικά σε 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Ο ρόλος του συγκεκριμένου κόμματος υπήρξε παραπάνω από κομβικός. Ηγεμόνευσε στην πολιτική σκηνή της περιόδου, αποτελώντας επί μακρόν το επίκεντρό της. Αποτέλεσε το κέντρο βάρους του κομματικού συστήματος που συγκροτήθηκε σταδιακά, τόσο στην περίοδο της ακμής του, κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980, όσο όμως και στην περίοδο της παρακμής του, τις επόμενες δύο δεκαετίες που ακολούθησαν· συνιστώντας, όμως, τώρα χαρακτηριστικό παράδειγμα εκφυλισμού μαζικού αριστερού κόμματος, κοινωνικής αφυδάτωσης, αποϊδεολογικοποίησης, κρατικοποίησης και διαφθοράς.

 

grafimapasok

 

* Αναλυτικά η ανάλυση του Γιάννη Μαυρή, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου.
Ακόμα, ένα κείμενο του στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Τηλέμαχου Χυτήρη, για τη σχέση του ιδρυτή του Κινήματος με τον λαό.

efsyn.gr

Scroll to top