01/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειώνονται οι επιβάτες σε μετρό, Ηλεκτρικό, τραμ

Επίσημα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ δείχνουν πτώση που φρενάρει τους στόχους για αύξηση των εσόδων.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ουσιαστική μείωση επιβατών καταγράφεται και το πρώτο επτάμηνο του έτους στο μετρό, ενώ μόνο χάρη σε τρεις μήνες, τον Ιούλιο, τον Ιανουάριο και ώς ένα βαθμό τον Μάιο, παρουσιάζεται οριακή αύξηση 2,96%. Αν αυτή είναι η εικόνα στο πιο οργανωμένο και αξιόπιστο μεταφορικό μέσο στην πρωτεύουσα, δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση της επιβατικής κίνησης και άνοδο των εσόδων στα οποία ποντάρουν το υπουργείο Μεταφορών και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) για την επιτυχία των νέων μέτρων που ισχύουν από σήμερα.

 

Από τα επίσημα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, Ηλεκτρικός, τραμ), και παρουσιάζει η «Εφ.Συν»., προκύπτει ότι στους συνηθισμένους μήνες και με δεδομένο ότι τα οικονομικά των πολιτών μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται, η επιβατική κίνηση παρουσιάζει πτώση σε σχέση με το 2013. Η άνοδος στους τρεις μήνες έχει συγκεκριμένη ερμηνεία. Ο Ιανουάριος συγκρίνεται με τον περυσινό μήνα, οπότε οι εργαζόμενοι είχαν κάνει πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ τον Μάιο και κυρίως τον Ιούλιο καταγράφεται μεγάλη άνοδος στον τομέα του τουρισμού. Βεβαίως το 2013 το μετρό παρουσίασε αύξηση και η ετήσια επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στα 167,1 εκατ. έναντι 163,8 εκατ. την περασμένη χρονιά, αλλά απέχει πολύ από τα 189,2 εκατ. του 2009.

 

Ανάλογη πρέπει να είναι η εικόνα για το πρώτο φετινό επτάμηνο στον ΟΣΥ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τρόλεϊ, όπου όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν ανάλογα στοιχεία. Το 2013, πάντως, η επιβατική κίνηση στα λεωφορεία ήταν 307,7 εκατ. έναντι 322,1 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα τρόλεϊ κινούνται σταθερά στα 64 εκατ. τα δύο προηγούμενα χρόνια.

 

Το «στοίχημα» για τα νέα μέτρα θα παιχτεί στο μετρό και τον Ηλεκτρικό. Δεν είναι τυχαίο ότι η πραγματική μείωση τιμών αφορά σχεδόν αποκλειστικά όσους χρησιμοποιούν τα δύο μέσα. Το εισιτήριο διαμορφώθηκε σε 1,20 ευρώ από 1,40 (μείωση 14,3%) και η μηνιαία κάρτα σε 30 ευρώ από 45 (μείωση 33%). Διαφορετική είναι η εικόνα σε όσους εξυπηρετούνται μόνον από λεωφορειακές γραμμές. Τα εισιτήρια διατηρούνται στο 1,20 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα αυξάνει κατά 50% και πωλείται προς 30 ευρώ, έναντι 20. Πριν από την εφαρμογή των μέτρων και με βάση τα στοιχεία του 2013, οι επιβάτες προτιμούσαν τις φτηνές κάρτες των 20 ευρώ και τα εισιτήρια του 1,40. Με την… άνιση μεταχείριση, το υπουργείο Μεταφορών και ο ΟΑΣΑ ευελπιστούν να αυξηθούν οι πωλήσεις καρτών και να περιοριστεί η εισιτηριοδιαφυγή, που σήμερα υπολογίζεται στο 29,2%. Οι ίδιοι όμως εκτιμούν ότι η επιβατική κίνηση στο Λεκανοπέδιο συνδέεται με τη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και ενστερνίζονται την κυβερνητική εκτίμηση για οικονομική άνοιξη. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και τα πολυδιαφημισμένα μέτρα στις συγκοινωνίες «σκοντάφτουν» στη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των εισοδημάτων και στην ανεργία.

 

…………………………………………….

 

Κρυφές αυξήσεις

 

Ακόμη και αυτοί που αγοράζουν εισιτήριο του 1,20 ευρώ περιλαμβάνονται στους χαμένους των νέων μέτρων. Πώς; Λόγω της μείωσης της ισχύος του από 90 σε 70 λεπτά. Πριν από τη… μείωση πλήρωναν 0,013 ευρώ για κάθε λεπτό ταξιδιού, που τώρα θα τους στοιχίζει 0,017. Με λίγα λόγια, κρυφή αύξηση πάνω από 10%!

 

Χ.ΤΖ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Με αναγκάζουν να πληρώσω παραπάνω»

 

«Με ένα ευρώ πας παντού» είναι το καινούργιο σλόγκαν του ΟΑΣΑ για τις μηνιαίες κάρτες των 30 ευρώ, τις οποίες προμηθεύεται το κοινό από την προηγούμενη Παρασκευή και που του επιτρέπουν να ταξιδεύει πλέον με λεωφορείο αλλά και με μετρό.

 

Πρόκειται για μείωση κατά 33%, αλλά ο Οργανισμός Συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου φαίνεται πως ξεχνά ένα μεγάλο κομμάτι του επιβατικού κοινού το οποίο μετακινείται στην πόλη κυρίως με λεωφορεία και τρόλεϊ και που μέχρι χθες χρησιμοποιούσε τις κάρτες των 20 ευρώ.

 

Αυτοί λοιπόν καλούνται να πληρώσουν 10 ευρώ παραπάνω για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και επιβαρύνονται με το κόστος της μείωσης της ακριβότερης κάρτας για όλα τα μέσα. Στα εκδοτήρια που βρίσκονται στην Ακαδημίας, σύμφωνα με τον υπάλληλο, οι περισσότεροι έκαναν παράπονα το πρωί της Παρασκευής, όταν ενημερώθηκαν για τη νέα αύξηση. «Ο κόσμος που έπαιρνε την κάρτα των 20 και των δέκα διαμαρτύρεται, ήταν ένα μεγάλο κομμάτι. Τώρα, χωρίς να το χρειάζονται, παίρνουν και για το μετρό».

 

Η Αντωνία, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, μόλις προμηθεύτηκε την κάρτα της μίλησε στην «Εφ.Συν.»: «Μετακινούμαι καθημερινά με το λεωφορείο και με 10 ευρώ ήμουν καλυμμένη. Τώρα με αναγκάζουν να πληρώσω παραπάνω, είναι σαν να σε κοροϊδεύουν όταν μιλάνε για μειώσεις». Υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Λεκανοπέδιο που δεν εξυπηρετούνται ακόμα από το μετρό και μένει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών, που προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης, και η ανακοίνωση των πρώτων στατιστικών στοιχείων του ΟΑΣΑ, για να φανεί αν αυτές οι αλλαγές είναι ουσιαστικές ή «κοροϊδία» εκ μέρους της κυβέρνησης.

 

Βέβαια, με το νέο καθεστώς στα ΜΜΜ υπάρχουν και κερδισμένοι. Την προηγούμενη χρονιά εκδόθηκαν περίπου 28 εκατομμύρια κάρτες των 45 ευρώ. Ετσι εξηγείται η ικανοποίηση του κόσμου που περίμενε στην ουρά των εκδοτηρίων στον σταθμό του Συντάγματος.

 

Π.ΓΚ.

 

 

Scroll to top