01/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέδριο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Ενώ ο Φ. Κουβέλης επιμένει αινιγματικά για την Προεδρία και γίνεται δέκτης σκληρής κριτικής από στελέχη, η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι τον Οκτώβριο οι σύνεδροι θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Απαντήσεις σχετικά με τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας, για τα οποία προς το παρόν αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως, και ξεκάθαρες θέσεις επί του πολιτικού της προσανατολισμού, που ταλαντεύεται μεταξύ Κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να λάβει η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της, το οποίο με ευρεία πλειοψηφία αποφασίστηκε να διεξαχθεί 2-5 Οκτωβρίου.

 

Η απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή με 63 θετικές ψήφους σε σύνολο 108 μελών, όπως έγραψε το Σάββατο η «Εφ.Συν.», συνιστά, πρακτικά, μετάθεση της αρχικά προγραμματισθείσης ημερομηνίας κατά τρεις εβδομάδες αργότερα για λόγους καλύτερης προετοιμασίας.

 

Η μειοψηφική «Μεταρρυθμιστική Τάση» του Σπύρου Λυκούδη επέμεινε στην πρότασή της για επ' αόριστον αναβολή του συνεδρίου, προκειμένου να διαμορφωθούν τα δεδομένα της νέας πολιτικής περιόδου, λαμβάνοντας 24 ψήφους, ενώ μια τρίτη ξεχωριστή πρόταση-σφήνα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας για συνέδριο τον Νοέμβριο κατέθεσαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ (Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Μ. Σαμπατακάκης, Γ. και Θ. Παπαθεοδώρου κ.ά.), αποσπώντας 17 ψήφους.

 

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη (συμμετείχαν ακόμη και τηλεφωνικά οι απόντες της συνεδρίασης) καταγράφηκαν και 4 λευκά ψηφοδέλτια.

 

Ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του δεν θέλησε ούτε και αυτήν τη φορά να ανοίξει τα χαρτιά του, προκαλώντας τις οξείες αντιδράσεις αρκετών βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

 

«Tο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων και συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα», τόνισε στην αρχική του εισήγηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενώ στη δευτερολογία του επισήμανε, σηκώνοντας το γάντι που του είχαν πετάξει οι επικριτές του, ότι δεν απαντά σε δημοσιεύματα.

 

«Δεν είναι θέση ότι αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο, να βγαίνεις και να λες “αποδέχομαι” ή “δεν αποδέχομαι”, διότι λίγο πιο κει είναι η θέση του ψώνιου. Γι' αυτό λοιπόν την κατάλληλη στιγμή, στη δεδομένη ώρα», κατέληξε.

 

Είχαν προηγηθεί οι αιχμηρές τοποθετήσεις, πρώτον του Γιάννη Πανούση, ο οποίος υποστήριξε: «Δεν βρίσκει κανείς καμία πολιτική αισθητική διαφορά ανάμεσα στο επαναστατικό “δεν είναι στα σχέδιά μου να γίνω Πρόεδρος Δημοκρατίας” και στο αμήχανο “Δεν μου έχει γίνει καμία πρόταση”; Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι άλλο είναι η πολιτική μοίρα του Φ. Κουβέλη και άλλο η πολιτική μοίρα της ΔΗΜΑΡ;». Δεύτερον, της Μαρίας Γιαννακάκη, που κάλεσε τον αρχηγό της Αγίου Κωνσταντίνου να πάρει άμεσα θέση στην εμπλοκή του ονόματός του σχετικά με την Προεδρία. «Δεν νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ, αν δεν στηρίξει Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, μπορεί να κατηγορηθεί για μικροπολιτικά παιχνίδια. Ακριβώς το αντίθετο», εκτίμησε.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουλευτής Πειραιά και ο Γιάννης Πανούσης συνυπογράφουν κείμενο με 15 στελέχη και βουλευτές (μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Κυρίτσης, Εφη Παγκάλου, Ελένη Καρατζόλα, Σταμάτης Μαλέλης και τα μέλη του Αριστερού Δικτύου Χρήστος Σταυρόπουλος και Γιώργος Παππάς), ζητώντας (α) η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της να μην εμπλέκονται στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και (β) η ΔΗΜΑΡ να συμβάλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, «ώστε να ανατραπούν οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ».

 

Scroll to top