filaki

01/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεξάρτηση εντός των τειχών

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, με τη χορήγηση στους εξαρτημένους κρατούμενους υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, ωστόσο μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» .
      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

Αν και  τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των τοξικομανών κρατουμένων με τη χορήγηση υποκαταστάτων, ωστόσο το σημαντικό αυτό πρόγραμμα μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, πολλοί εξαρτημένοι συνεχίζουν να οδηγούνται από την Πολιτεία στη φυλακή, για αδικήματα εξαιτίας της χρήσης. Το βέβαιο είναι ότι ο εγκλεισμός δεν βοηθάει την απεξάρτηση.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, μετά από σχετική υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπου Αθανασίου, και της συναρμόδιας υφυπουργού Υγείας, ξεκίνησε στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, με τη χορήγηση στους εξαρτημένους κρατούμενους υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ.

 

Οι πρώτοι 9 από τους 4.000

Σύμφωνα ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «ποδαρικό» στο πρόγραμμα έκαναν εννέα εξαρτημένοι κρατούμενοι στους οποίους χορηγήθηκε μεθαδόνη, και οι οποίοι προηγουμένως έχουν υποβληθεί στον προβλεπόμενο τοξικολογικό έλεγχο και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας σε 150 κρατούμενους. Το πρόγραμμα θα παρέχει βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στα μέλη του, καθώς, εκτός από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στελεχώνεται από δύο ψυχολόγους και έναν κοινωνικό λειτουργό. Περίπου 4.000 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες. Στον άμεσο προγραμματισμό των δύο Υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ είναι και η έναρξη λειτουργίας αντίστοιχης μονάδας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο υπουργός έσπευσε -κάπως πρόωρα- να εντάξει την Ελλάδα στις προηγμένες χώρες της Ε.Ε. με την πρώτη αυτή προσπάθεια του πιλοτικού προγράμματος υποκατάστασης, ενώ ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης έκανε λόγο για «πιλοτικό πρόγραμμα που ενυλώνει τη φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες» αναγνωρίζοντας ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο «η έμφαση μεταχείρισης των τοξικομανών δίδεται στη θεραπεία τους και όχι στον μακροχρόνιο έγκλεισμό τους».

 

efsyn.gr

Scroll to top