Hardouvelis-Gikas

02/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κόκκινες γραμμές ήταν για εσωτερική κατανάλωση

Η κυβέρνηση κατέβασε τελικά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι με τους δανειστές.
      Pin It

 Της Αλίκης Μάτση

 

Στα Τάρταρα κατέβασε η ίδια η κυβέρνηση τις προσδοκίες για τη συνάντηση των Παρισίων σήμερα, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός έχει να αντιπαρατεθεί και με δύο εσωτερικά μέτωπα εντός Ν.Δ.: την ολοένα και μικρότερη πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Και τις όλο και αυξανόμενες αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, που, κατά πολλούς πλέον εντός κόμματος, θα κοστίσει στη Ν.Δ. όσο στοίχισε το χαράτσι στο ΠΑΣΟΚ.

 

Ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες ακόμη ένα επικοινωνιακό τρικ και μάλιστα διά του ίδιου του πρωθυπουργού. Στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης έθεσε πλάνο δημιουργίας 700.000 νέων θέσεων εργασίας ώς το 2020!

 

Ρήτρα απασχόλησης

 

Ο δε αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος παρουσίασε ολόκληρη εισήγηση με κύριο θέμα τη ρήτρα απασχόλησης, ήτοι την ενίσχυση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων εφόσον διασφαλίζουν θέσης απασχόλησης και μάλιστα διά νομοθετικών ρυθμίσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων.

 

Διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, η κυβέρνηση κατέβασε ακόμη πιο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας υπουργών και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ σήμερα στο Παρίσι με την τρόικα.

 

Παρά το ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος όλες τις προηγούμενες μέρες έθεταν κόκκινες γραμμές, που συνίστανται στη μη απελευθέρωση των απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα, στις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και στην επέκταση της άρσης των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο, χθες ο τσάρος της οικονομίας γείωσε τα πράγματα.

 

«Δεν θα υπάρξουν κόκκινες γραμμές στη συνάντηση», είπε ο κ. Χαρδούβελης, «θα δοθεί προτεραιότητα σε διαρθρωτικά μέτρα». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ούτε πολιτικές αποφάσεις θα υπάρξουν, αυτές αφήνονται για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, πιθανότατα τελικά τον Οκτώβριο.

 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αθήνα πως στο Παρίσι δεν θα υπάρξει συζήτηση ούτε για το χρέος ούτε για το χρηματοδοτικό κενό. Θα εξεταστεί απλώς η πρόοδος του προγράμματος.

 

Η Αθήνα πόνταρε στο να πείσει τους εταίρους ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 είναι πολύ χαμηλότερο των 2 δισ., ώστε να επιτύχει τουλάχιστον συμφωνία για φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες θα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Επειδή όμως οι ελπίδες αποδεικνύονται φρούδες, οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να τις εξαγγέλλει μεν, για το απώτερο μέλλον δε.

 

Ταυτόχρονα, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να σταματήσει η προεδρολογία, την οποία η ίδια ξεκίνησε, χθες ο διαγραφείς από την Κ.Ο. της Ν.Δ. και συνομιλητής του Κ. Καραμανλή Νικ. Κακλαμάνης έριξε τη δική του βόμβα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο (Βήμα FM) ξεκαθάρισε πως ο πρώην πρωθυπουργός, όπως του έχει πει, δεν επιθυμεί τον προεδρικό θώκο.

 

Μετά το «κάψιμο» ουσιαστικά του Φ. Κουβέλη και τις φωνές εντός Ν.Δ. (Βορίδης, Ψυχάρης κ.ά.) που επιθυμούν κεντροδεξιό πρόεδρο, αλλά και την εκτίμηση ορισμένων ότι ίσως τον Κ. Καραμανλή ψήφιζαν και οι ΑΝ.ΕΛΛ., όπως διεφάνη από την τοποθέτηση Χαϊκάλη, το μέγαρο Μαξίμου δέχεται ακόμη ένα χτύπημα. Διότι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Κ. Καραμανλής θα μπορούσε ίσως να το συζητήσει –αυτή τη στιγμή είναι εκτός των ενδιαφερόντων του σίγουρα– μόνο εφόσον ο Πρόεδρος εκλεγόταν απευθείας από τον λαό και είχε αυξημένες αρμοδιότητες.

 

Χτύπημα τρίτο, αλλά όχι αμελητέτο, η συνεχιζόμενη γκρίνια για τον ΕΝΦΙΑ, που βαίνει αυξανόμενη εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ηταν η Ντόρα Μπακογιάννη χθες που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, εκφράζοντας πάντως τη μεγάλη μερίδα των συναδέλφων της. «Είναι εκτός τόπου και χρόνου» είπε (στον Real FM). «Εχει βγάλει από τα ρούχα του το σύνολο των Ελλήνων πολιτών». Μίλησε ακόμη για «εξόντωση της αγοράς ακινήτων».

 

Ζήτησε, τέλος, την κατάθεση συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας «αυγό του Κολόμβου» τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, ενώ εμμέσως πλην σαφέστατα αμφισβήτησε τη διαπραγματευτική δεινότητα της κυβέρνησης, λέγοντας πως «δεν νομίζω ότι μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων».

 

Scroll to top