Του Νίκου Σβέρκου
Χαρακτήρα «σύνθεσης» αλλά και «σύγκρουσης» έχουν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους παραγωγικών και εργοδοτικών φορέων που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες, αν κρίνει κανείς από τα όσα διόλου «εθιμοτυπικά» ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η φράση παρόντος στη συζήτηση: «Το κλίμα ήταν ψυχρό και οι δυο πλευρές δεν φάνηκε να συμφωνούν πουθενά».
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε άτεγκτος με τους συνομιλητές του, καθώς απαίτησε από τους επιχειρηματίες του τουρισμού να φροντίσουν για την προστασία των δικαιωμάτων και των αμοιβών των εργαζομένων στον κλάδο, όπως και να δοθεί έμφαση στην αλληλεπίδραση με τις τοπικές οικονομίες. Αλλωστε, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «στους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας και εργασιακής εκμετάλλευσης, γεγονός στο οποίο πρέπει να μπει ένας φραγμός». «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τα μοντέλα “all inclusive” στον τουρισμό, αλλά και με τα “πεντάστερα” ξενοδοχεία που αποκλείουν την πλειοψηφία των πολιτών από τις διακοπές», συμπλήρωσε.
Νέο τουριστικό μοντέλο
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν, μεταξύ άλλων, ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και καινοτόμες δράσεις, ενώ «κορμός» του νέου μοντέλου θα είναι «η μικρή και μεσαία επιχείρηση, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές και σεβασμό στο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον». Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε άλλωστε και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα συναντήσεις με τους φορείς της επιχειρηματικότητας, δίνουν πάντως την αίσθηση ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θέτει επί τάπητος και «δύσκολα» θέματα που αφορούν τον κάθε κλάδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις του με εκπροσώπους των μικρομεσαίων και των εμπόρων επανέλαβε τη δέσμευση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, θέση η οποία όμως δεν ικανοποίησε μερίδα των εκπροσώπων τους.
Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται αύριο με τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ, «κλείνοντας» ουσιαστικά τον γύρο επαφών ενόψει της ΔΕΘ. Στελέχη της Κουμουνδούρου υπογράμμιζαν ότι στην πλειονότητά της η ΓΣΕΕ έχει επιδείξει ιδιαίτερη «ηπιότητα» σε αυτή τη δριμεία μνημονιακή περίοδο, γεγονός αναντίστοιχο των κοινωνικών αναγκών, γεγονός που επιτείνει και την κυβερνητική επιθετικότητα απέναντι στους εργαζόμενους.
Οσον αφορά δε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται έτοιμος να εκθέσει τις «αδιαπραγμάτευτες αρχές» του ΣΥΡΙΖΑ και να καλέσει τον ΣΕΒ να σεβαστεί τα επικείμενα έργα της κυβέρνησης της Αριστεράς. «Οι θεσμικές συζητήσεις δεν “λειαίνουν” τις γραμμές μας στα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα», διαμηνύουν άλλωστε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που προοικονομούν την τήρηση «σκληρής στάσης» από τον Αλέξη Τσίπρα έναντι των εργοδοτών.
……………………………………………………………………………………………
Η προνομιακή σχέση του ΣΕΤΕ με τρόικα και κονδύλια
Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με πολλή προσοχή την «περίπτωση» του ΣΕΤΕ, καθώς ο επικεφαλής του, Ανδρέας Ανδρεάδης, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, «προνομιακό συνομιλητή» τόσο των εκ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αρμοδίων για το «μοίρασμα» σημαντικών κονδυλίων όσο και των επιτελών της Task Force και της τρόικας στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η «επιτυχημένη» δραστηριότητά του τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΕΤΕ αναγνωρίστηκε ως θεσμικά ισοδύναμος κοινωνικός εταίρος, αποκτώντας πρόσβαση στους πόρους του «Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών», ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Μπομπ Τράα, άλλοτε εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζει στον ΣΕΤΕ ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ενώ «τρέχει» και η πρόσβαση σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων, εξασφαλίζοντας και πάλι δεκάδες εκατομμύρια.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΤΕ εξασκείται σε «lobbying», ώστε να εισαχθούν ευνοϊκές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ρυθμίσεις για μαθητευόμενους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους σε τουριστικές μονάδες, ενώ το Ινστιτούτο του συμμετέχει στις ομάδες εργασίας για τη νέα αντεργατική «μαθητεία». Επιπρόσθετα, στις «επιτυχίες» του Συνδέσμου συγκαταλέγεται η εξασφάλιση συμμετοχής σε πλείστα προγράμματα που αφορούν «συμφέρουσες» ρυθμίσεις, όπως μεγάλες φοροαπαλλαγές και αποφυγή καταβολής εργοδοτικών εισφορών.