Της Διαλεκτής Αγγελή
Η πρώτη απόλυση εργαζομένου στα ΚΤΕΛ, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της τροποποίησης του προεδρικού διατάγματος 246/2006, η οποία με μία μόνο διάταξη δίνει τη δυνατότητα για απολύσεις χωρίς καμία αιτιολόγηση στους ιδιοκτήτες και μετόχους των υπεραστικών λεωφορείων, είναι πλέον πραγματικότητα.
Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση απόσυρση του διατάγματος, ενώ η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας εξαγγέλλει κινητοποιήσεις και απεργίες, εφόσον δεν καταργηθεί. Επαληθεύεται ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ, Θεμιστοκλής Αμπλάς, ο οποίος δήλωνε προ ημερών στην εφημερίδα μας («Εφ.Συν.», 24/8/2014) ότι με το εν λόγω διάταγμα μπορούν να απολυθούν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ.
«Δεν βγαίνω»
Η αρχή έγινε σε αυτά του Ν. Μεσσηνίας, όταν ιδιοκτήτης/ μέτοχος σε λεωφορείο απέλυσε 55χρονο οδηγό με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία στο… τιμόνι για «οικονομικούς λόγους», όπως μας ενημέρωσε ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Την Κυριακή, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο προεδρικό διάταγμα και στην απόλυση του συναδέλφου τους, ενώ ήδη από την περασμένη Παρασκευή είχαν προαναγγείλει τετράωρη στάση εργασίας για την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συμβολικά μέλη της ΟΣΜΕ, καθώς και μέλη του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, Κοσμάς Σαράντος, μιλώντας σε τοπικό κανάλι, χαρακτήρισε την κινητοποίηση της Κυριακής «απαράδεκτη», ενώ δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι, ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει απολύσεις, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σ’ αυτές. «Κρίση έχουμε. Δεν το βρίσκω λογικό να μην μπορώ να απολύσω κάποιον, άμα δεν βγαίνω οικονομικά», μας ανέφερε.
«Ανησυχούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις. Καθημερινά δεχόμαστε απειλές για απολύσεις από τους ιδιοκτήτες/ μετόχους οχημάτων», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Δημόπουλος, ενώ ο κ. Σοφοκλής Φάτσιος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών μάς δηλώνει ότι «από τους 4.100 εργαζομένους στα ΚΤΕΛ, οι 3.300 είναι ιδιοκτήτες λεωφορείων και οδηγοί. Οι 600 είναι υπάλληλοι των ιδιοκτητών. Μόνο αυτούς μπορούμε να απολύσουμε», χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων των ιδιοκτητών/ μετόχων λεωφορείων ΚΤΕΛ…
Παρά τις διαβεβαιώσεις της διευθύντριας του γραφείου του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος και συνυπέγραψε το νέο προεδρικό διάταγμα, ότι οι απολύσεις αφορούν τις ελάχιστες περιπτώσεις των οδηγών από μεταβίβαση οχήματος ή ιδιοχρησία, τα νούμερα τη διαψεύδουν περίτρανα. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΥΣ, κ. Φάτσιος, στις 18/9/2013 στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είχε δηλώσει: «Τα ΚΤΕΛ απαριθμούν 4.523 λεωφορεία, 10.000 μετόχους και 15.000 περίπου εργαζόμενους», ενώ και ο κ. Αμπλάς μάς διαβεβαιώνει με τη σειρά του ότι η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών είναι υπάλληλοι ιδιοκτητών/ μετόχων λεωφορείων.
Φτηνά χέρια
«Οι επιχειρήσεις των ΚΤΕΛ είναι οι πλέον ευνοημένες στην Ελλάδα. Σκοπός των ιδιοκτητών είναι να αντικαταστήσουν όλους τους πεπειραμένους οδηγούς με νέους των 500 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατών», μας λέει ο κ. Αμπλάς, άποψη που βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, ο οποίος χαρακτήρισε τους υποαμειβόμενους οδηγούς «κινητές βόμβες στον δρόμο».
Ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ δεν ξεχνά να αναφερθεί και στο μείζον πρόβλημα των πιστοποιητικών καταλληλότητας, τα οποία -σε αντίθεση με τους εργαζομένους στις εταιρείες ΚΤΕΛ, που υποχρεούνται να προσκομίζουν το εν λόγω πιστοποιητικό, προκειμένου να προσληφθούν- οι ιδιοκτήτες/ οδηγοί των ΚΤΕΛ δεν τα καταθέτουν, ενώ «εξαιρούνται» άτυπα και από τους ελέγχους των γιατρών ασφαλείας των ΚΤΕΛ.
Υστερα από αίτημα της ΟΣΜΕ, ο υφυπουργός Μεταφορών δέχτηκε να συναντηθεί αύριο με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, η οποία έχει βασικό αίτημα την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος της 13ης Αυγούστου, ενώ έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τα κατά τόπους σωματεία εργαζομένων και έχουν συναποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με τη σειρά τους την άμεση απόσυρση του προεδρικού διατάγματος.