ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

02/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ -ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Πήγαν, ευχήθηκαν… και απήλθαν

Αν κάτι μένει από την επικοινωνιακή φιέστα που βαφτίστηκε «πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης» και περιορίστηκε σε ευχολόγια είναι η θλιβερή παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ.
      Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Αν κάτι μένει από τη χθεσινή επικοινωνιακή φιέστα που βαφτίστηκε «πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης» και περιορίστηκε σε ευχολόγια είναι η θλιβερή παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ… Ο Γ. Παναγόπουλος παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση εκπροσωπώντας τύποις τη ΓΣΕΕ αλλά στην ουσία δικούς του στόχους που άπτονται της διαχείρισης από τους κοινωνικούς εταίρους των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας.

 

«Εγραψε» τα όργανα

 

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο κ. Παναγόπουλος προσήλθε χθες χωρίς να έχει συγκαλέσει τα όργανα της ΓΣΕΕ προκειμένου να αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσει η Εργατική Συνομοσπονδία, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης;

 

Βέβαια ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια αποφεύγει να παρουσιάζεται στις κινητοποιήσεις, αλλά νέμεται την καρέκλα της ΓΣΕΕ προκειμένου να συμμετέχει ασμένως στις κυβερνητικές διεργασίες, δεν κατέθεσε στους συνομιλητές του τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που αφορούν την ανεργία και την ασφάλιση και πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν ότι συμπίπτουν με τις επικοινωνιακές κυβερνητικές πομφόλυγες που μιλούν για διαχείριση της ανεργίας μετά την ανάπτυξη που δήθεν έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία. «Πρόκειται για μια απολύτως κατακριτέα συμπεριφορά. Τα όργανα πρέπει να δίνουν το στίγμα των θέσεων της ΓΣΕΕ», θα δηλώσει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Ζώης Πεπές.

 

Από την άλλη, η κυβέρνηση, της οποίας το οικοδόμημα τρίζει συθέμελα, καταφεύγει σε ευχολόγια προσπαθώντας να πείσει ότι πλέον αναλαμβάνει δράση κατά της ανεργίας, τα ποσοστά της οποίας βέβαια τροφοδότησε με τις μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησε.

 

Ο «ηλεκτρονικός μάγειρας»

 

Σε πρώτο πλάνο φυσικά ο «ηλεκτρονικός μάγειρας» Γ. Βρούτσης που ως υπουργός Εργασίας έλαβε και την μπαγκέτα της πληροφόρησης των μελών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης. Ο κ. Βρούτσης δεν δίστασε στην εισήγησή του να μιλήσει για μείωση της ανεργίας επικαλούμενος τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» που αποτυπώνει τις ροές και το ισοζύγιο (προσλήψεις μείον απολύσεις) στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας. «Τα στοιχεία υποδηλώνουν τη σημαντική ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης», είπε ο κ. Βρούτσης πληροφορώντας τους παρευρισκόμενους ότι «το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το επτάμηνο Ιανουάριος–Ιούλιος 2014 ήταν θετικό κατά 189.572 θέσεις μισθωτής εργασίας».

 

Βέβαια ο υπουργός Εργασίας παρέλειψε (αφού δεν χωρούσε στην επικοινωνιακή φιέστα της συγκυβέρνησης) ότι σε κάθε μηνιαία αποτύπωση η Ελληνική Στατιστική Αρχή δίνει μείωση των θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά εργασίας και η ανακοπή του ρυθμού ανάπτυξης της ανεργίας οφείλεται κατά μείζονα λόγο στο γεγονός ότι μειώνεται το παραγωγικό δυναμικό της χώρας λόγω της μαζικής μετανάστευσης των Ελλήνων και δη αυτών που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να εξεύρουν εργασία σε άλλες χώρες.

 

Το περίεργο βέβαια είναι ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη «μαγειρεμένη» εισήγηση Βρούτση δεν αντέταξε τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για την οικονομία (αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη) και δείχνουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα ανεργίας του έτους 2009 (9,5%, 450.000 άτομα) και να δημιουργήσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009-2013, ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5-4%, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια. Στην έρευνα επίσης εγγράφεται η εκτίμηση ότι περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν τον μισθό τους από έναν έως 12 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 750 με 800 ευρώ μεικτά, από 1.100 που ήταν στην αρχή της κρίσης, καταγράφοντας μείωση κατά μέσο όρο 23%.

 

Ολα αυτά βέβαια ο κ. Παναγόπουλος δεν τα αντέτεινε, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του χειροκροτητή των μνημονιακών «πληγμάτων» που έχε επιφέρει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

 

«Θετικό» μάλιστα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το γεγονός ότι «οι πόροι που υπολογίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας κατά έναν σημαντικό τρόπο μπορούν να μαζευτούν» και συνέχισε: «Ζητήσαμε να είμαστε οι τελικοί δικαιούχοι των πόρων του ΕΣΠΑ κι από ΕΠΑΝΑΔ και ΕΠΑΝΕΚ. Δεσμεύτηκε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) ότι αυτό θα γίνει και ότι θα γίνει και η νομοθετική ρύθμιση», είπε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο ευχαριστημένος που αναλαμβάνει τη διαχείριση των κονδυλίων πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Στα ήσσονος σημασίας βέβαια κατατάσσονται αφ’ ενός τα ευχολόγια της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου οι δηλώσεις των συμμετεχόντων στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

 

«Λύση» Βενιζέλου

 

Σύμφωνα λοιπόν με την κυβερνητική προπαγάνδα, η έξοδος από την ομηρία της ανεργίας θα επέλθει με τη δημιουργία λευκού μητρώου επιχειρήσεων, στο οποίο όποια εταιρεία κερδίσει μία θέση μπορεί να ελπίζει αρχικά σε λιγότερους ελέγχους (δευτερεύοντος σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών) και με την εφαρμογή ρήτρας απασχόλησης.

 

Η τελευταία είναι πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου, την οποία εξήρε ο προερχόμενος από το μικρό κόμμα της συγκυβέρνησης υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου λέγοντας: «Η πρόταση για ρήτρα απασχόλησης παντού, στο φορολογικό σύστημα, στην ανάπτυξη, σε κάθε πολιτική απόφαση, πρόγραμμα ή δράση, δίνει μια καινούργια διάσταση στη σύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης, στη σύνδεση της ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

 

Scroll to top