Του Τζώρτζη Ρούσσου
«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πουλάει η συγκυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τη δημιουργία του λευκού μητρώου επιχειρήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα δημιουργηθεί ένα μητρώο όπου θα καταχωρίζονται οι επιχειρήσεις που δεν χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλουν κανονικά τους μισθούς στους εργαζομένους τους. Αυτές οι «καλές» επιχειρήσεις θα λάβουν ως αντάλλαγμα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εργασίας, την απουσία ελέγχων για τα πεπραγμένα τους.
Τι δίνει όμως η κυβέρνηση σε όσους επιχειρηματίες μοχθούν για να έχουν πληρωμένο κανονικά το προσωπικό τους; Η απάντηση, αν δούμε τους αριθμούς, είναι τίποτε.
Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 700.000 επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες). Αντιστοίχως, σύμφωνα με το παντελώς αναξιόπιστο σύστημα «Αρτεμις», που μετρά τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται, κάθε μήνα διεξάγονται κάτι περισσότερο από 2.000 έλεγχοι (παντός τύπου και είδους) σε επιχειρήσεις από την πλευρά του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ (μικτά κλιμάκια). Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία ανακοίνωση «στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014 διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου “Αρτεμις” έλεγχοι σε 17.281 επιχειρήσεις». Αν διαιρεθεί το σύνολο των ελέγχων με τους μήνες, προκύπτει ότι οι μηνιαίοι έλεγχοι ανέρχονται σε 2.033 ανά μήνα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ίδια ανακοίνωση κατά το διάστημα 1 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ, ελέχθησαν 2.816 επιχειρήσεις.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι για να ελέγξουν το σύνολο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ελληνική αγορά εργασίας έστω μία φορά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες θα χρειαστούν 344 μήνες ή 28 χρόνια! Ακόμη όμως και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα ελέγχονται μόνον οι επιχειρήσεις που έχουν απογραφεί στο ΙΚΑ και θεωρείται ότι απασχολούν εργαζομένους, τότε θα χρειαστούν 108 μήνες ή 9 χρόνια, αφού στο ΙΚΑ εμφανίζονται απογεγραμμένες περί τις 220.000 επιχειρήσεις.
Το συμπέρασμα
Ολα τα παραπάνω κατατείνουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: ο κ. Βρούτσης αλλά και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που γνωρίζουν άριστα την κατάντια των μηχανισμών ελέγχου σε ΙΚΑ και ΣΕΠΕ λόγω της έλλειψης προσωπικού, μέσω και εργαλείων για τον εντοπισμό των παραβατών, κοροϊδεύουν προσδοκώντας απλώς σε επικοινωνιακή ατάκα που θα παίξει στα φίλια μέσα ενημέρωσης. Οποιος ζει, υπάρχει και λειτουργεί στην ελληνική αγορά εργασίας, γνωρίζει ότι σε τίποτε δεν θα συμβάλει το λευκό μητρώο επιχειρήσεων στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού στην πράξη κανένας επιχειρηματίας δεν φοβάται τους ελέγχους, που ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν. Το μόνο που θα εισφέρει η πρόταση είναι μπόλικο μελάνι και τηλεοπτικό χρόνο στη μεγαλοφυή κυβερνητική πομφόλυγα που προσπαθεί να πείσει άραγε ποιους;