Συνεχίζονται οι εντάσεις στο ουκρανικό έδαφος, με τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό να μάχονται γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Οι επικεφαλής της Ουκρανίας κάνουν λόγο για απροκάλυπτη εισβολή από τη ρωσική πλευρά, ενώ η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται κάθε ανάμιξη. Παράλληλα, η Ουκρανία επιχειρεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τη Μόσχα να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, εντείνει την παρουσία του στις γειτονικές χώρες γύρω από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να μειωθεί ο φόβος για μια επικείμενη ρωσική κρίση.
«Ανοικτή και απροκάλυπτη επίθεση από τη Ρωσία»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η κατάσταση στον πόλεμο με τους αυτονομιστές αντάρτες επιδεινώθηκε με δραματικό τρόπο, αφού όπως κατήγγειλε, οι ρωσικές δυνάμεις πλέον μάχονται στο πλευρό των ρωσόφωνων μαχητών.
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πλέον διεξάγει μια «ανοικτή και απροκάλυπτη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας.
Ενίσχυση των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Εσθονία
Η Εσθονία θέλει να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ μόνιμες βάσεις στο έδαφός της, με σκοπό να αμυνθεί εναντίον της γειτονικής Ρωσίας και να κατευνασθούν οι φόβοι για μια επικείμενη εστία ανάφλεξης μετά την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στρατιωτική άσκηση στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτών, οχημάτων και αεροσκαφών από εννέα χώρες.
«Δεν πρέπει να έχουμε χώρες δύο κατηγοριών έναντι του ΝΑΤΟ: αυτές με μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ και αυτές χωρίς. Είναι λάθος σήμα προς τον εν δυνάμει εισβολέα», δήλωσε ο Εσθονός πρόεδρος Τούμας Χέντρικ.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες εκατοντάδες στρατιώτες, οχήματα και αεροσκάφη από εννέα χώρες θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία επεκτάθηκαν σε μια ευρύτερης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ με στόχο να καθησυχασθούν τα ανατολικά κράτη μέλη που αισθάνονται πως απειλούνται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συμμαχία, με τα γυμνάσια αυτά θα εκπαιδευθούν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.
Η άσκηση θα διεξαχθεί ως τις 8 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, καθώς και τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.
Η Μόσχα καταδικάζει την ουκρανική προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί του Κιέβου για να προωθήσει την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία: «Το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι η ανάγκη να λογικευτεί το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο και κατά μεγάλο μέρος μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσει την επιρροή της όσο το δυνατόν περισσότερο για να στείλει τα αναγκαία μηνύματα υπέρ της μεταστροφής από την προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης μέσω στρατιωτικών μέσων στην πολιτική διαδικασία».
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις κινήσεις της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι στόχος τους είναι η υπονόμευση των προσπαθειών τερματισμού του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την αναίρεση νόμου του 2010 που εγκαθιδρύει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος και κατέθεσε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η ψήφισή του θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος της εβδομάδας.
«Ο Πούτιν δρα απειλητικά»
Απέκλεισε τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ή μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη. Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε την πεποίθησή του πως «η στρατιωτική λογική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά στον κόσμο» και πως «μαζί της κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει».
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, κατά την άποψή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπερβεί ακόμη την «κόκκινη γραμμή», καθώς «Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο Πούτιν πιστεύει πως μπορεί να αρνηθεί το διάλογο και αυτό είναι απειλητικό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί μια επίθεση στην ελευθερία και την προσπάθεια μετάθεσης των συνόρων με τη βία».
Μεγαλώνει κατά 19 δισ. δολάρια το ουκρανικό πακέτο
Η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των οικονομικών της στόχων, λόγω της συνεχιζόμενης μάχης στην ανατολική περιοχή της χώρας και την κρίση στις συναλλαγές με το φυσικό αερίου με τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι αν οι μάχες συνεχιστούν και στο επόμενο έτος, η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί 19 δισ. δολάρια επιπλέον από τους δωρητές.
2600 νεκροί σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους 15 Ουκρανοί στρατιωτικοί, στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ, κοντά στις κοινότητες Κομσομόλσκε, Βασιλίβκα και Ροζντόλνε, όπου σύμφωνα με τον Αντρίι Λισένκο - τον εκπρόσωπο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» – έχει καταγραφεί η παρουσία «ανταρτών και τακτικών στρατευμάτων του ρωσικού στρατού».
Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν εδώ και μια εβδομάδα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία: πάνω από 1.000 στρατιώτες σύμφωνα με το NATO, τουλάχιστον 1.600, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της επιμένει να διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη στην Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου 800 ήταν στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και του ουκρανικού στρατού.
Σχετικό θέμα:
efsyn.gr