03/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γέμισαν τα «θρανία», έλειπαν οι καθηγητές

Το Κέντρο Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού δεν λειτουργεί λόγω μη πρόσληψης εκπαιδευτικών.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Δεν ξεκίνησαν χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο, τα μαθήματα στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι σπουδαστές προσήλθαν κανονικά, αλλά οι καθηγητές απουσίαζαν!

 

Αυτό καταγγέλλει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και το κοινοποιεί στον υπουργό Ναυτιλίας, ζητώντας τη δέσμευση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΝΑ για την άμεση έναρξη των μαθημάτων του ΚΕΣΕΝ, ενώ προειδοποιεί για παρέμβαση στο υπουργείο.

 

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΕΜΕΝ, παρά την προγραμματισμένη έναρξη των μαθημάτων για κύκλους σπουδών απόκτησης πιστοποιητικών Α´ και Β´ Μηχανικών του ΚΕΣΕΝ στις 2 Σεπτέμβρη, οι συνάδελφοί τους παρότι προσήλθαν χθες κανονικά δεν ξεκίνησαν τα μαθήματα.

 

Η εμπλοκή αυτή οφείλεται, κατά την ΠΕΜΕΝ, στην καθυστερημένη έκδοση της προκήρυξης για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού (28/7/2014) με ευθύνη του ΥΝΑ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι χθες η διαδικασία. Η γραμματεία του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών με ανακοίνωσε κάλεσε να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά οι μηχανικοί την Παρασκευή 5/9/2014, ενώ σε συνάντηση του προεδρείου της ΠΕΜΕΝ με τον διευθυντή του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών ανέφερε «έναρξη μαθημάτων από τις 15 Σεπτέμβρη και να δούμε».

 

Οι ναυτεργάτες υποστηρίζουν ότι αυτή η κατάσταση σε ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ, με την παράλληλα διαπιστωμένη έλλειψη σε Μηχανικούς, δίνει έδαφος στις ιδιωτικές σχολές να απομυζούν εκατομμύρια ευρώ, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων. Ταυτόχρονα, προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στον οικονομικό και επαγγελματικό προγραμματισμό σε βάρος των μηχανικών και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανεργία για να παρακολουθήσουν ένα κύκλο μαθημάτων.

 

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν, αυτο που συμβαίνει εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι υποβάθμιση-απαξίωση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού -στη συντριπτική πλειονότητα ωρομίσθιοι- και με ελάχιστους ναυτοδιδασκάλους, με διαλυτικές συνθήκες στην υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, ενώ οργιάζει το παρασιτικό φροντιστηριακό κύκλωμα, στρώνοντας το έδαφος στην κατάργηση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, παραδίδοντάς την στα τρωκτικά της ιδιωτικής, με πολλαπλές επιπτώσεις σε βάρος των ναυτεργατών.

 

[email protected]

 

Scroll to top