Η θωράκιση του ταφικού μνημείου από τις νεροποντές και την κακοκαιρία των επόμενων μηνών είναι το πρώτο μέλημα της διεπιστημονικής ομάδας στον λόφο Καστά. Οι ανασκαφικές εργασίες θα συνεχιστούν μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν τόσο την ακεραιότητα του ευρήματος όσο και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι δυνατές νεροποντές μπορούν να αποβούν καταστροφικές στην παρούσα φάση – υπάρχει ο κίνδυνος πλημμύρας εντός του μνημείου.
Οπως έχει γίνει γνωστό, οι τρεις χώροι που φαίνονται πίσω από τις Σφίγγες βρέθηκαν γεμάτοι άμμο. Η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε ότι πιθανόν να καλύφθηκαν από τον ίδιο τον κατασκευαστή, προκειμένου να θωρακίσει τον τάφο από τους επίδοξους τυμβωρύχους, χρησιμοποιώντας την τεχνική της υψηλής επιχωμάτωσης μέχρι την κορυφή, περισσότερο διαδομένη στην Αίγυπτο και καθόλου γνωστή στη Μακεδονία. Πολλοί, όμως, θεωρούν πιθανό να συσσωρεύτηκαν εκεί από τις πλημμύρες του Στρυμόνα. Κάτι ωστόσο που θα διευκρινιστεί μόνον από την αρχαιολογική σκαπάνη.
Υπό τη διεύθυνση, πάντα, της Κατερίνας Περιστέρη, η διεπιστημονική ομάδα δίνει προτεραιότητα στις τεχνικές εργασίες. Σκάλες, μαδέρια, ειδικά μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί εντός κι εκτός του μνημείου. Οι εργασίες προχωρούν με τάχιστους ρυθμούς και αφορούν κατ’ αρχάς τη διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου.
Οι τεράστιοι όγκοι άμμου μπορεί να εμποδίζουν την είσοδο σε αυτόν, ωστόσο συγκρατούν την οροφή. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι αρχαιολόγοι πρέπει να δημιουργηθούν μέτρα αντιστήριξης, «για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς».
Ολοκληρώνονται, επίσης, οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών, ενώ γίνεται κατασκευή επιπέδου εργασίας με πλάκες κόντρα πλακέ στον πρώτο χώρο και στο επίπεδο του επιστυλίου για την ασφαλή πρόσβαση, τη λεπτομερή παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου και την ασφάλεια των εργαζομένων. Απαραίτητες είναι και οι εξωτερικές τεχνικές εργασίες. Κατασκευάζεται «προσωρινή στραγγιστική αύλακα στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων» και τοποθετείται «στεγανωτική μεμβράνη πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστρου προστασίας της εισόδου στον τάφο».
Παράλληλα, συνεχίζεται ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του δεύτερου τοίχου, ιδιαιτέρως προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι ειδικοί θα προχωρήσουν και στον τρίτο χώρο.
Βασιλική Τζεβελέκου