Του Χάρη Ιωάννου
Ενα βήμα πριν γίνει νόμος του κράτους βρίσκεται το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μετά και τις χθεσινές νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι οποίες ικανοποίησαν, έστω και εν μέρει, όσους άσκησαν κριτική στο νομοθέτημα, τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών.
Μετά τη γραπτή προειδοποίηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. προς τον πρωθυπουργό ότι, εάν δεν συμπεριληφθούν ρητά οι αναγνωρισμένες από τη Βουλή γενοκτονίες (Ποντίων, Αρμενίων και χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας), το νομοσχέδιο δεν θα γίνει δεκτό, ο Χαράλαμπος Αθανασίου με τις κατατεθείσες αλλαγές προσέθεσε στη διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και τις γενοκτονίες, οι οποίες «έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων».
Για τη βία κατά των γκέι
Επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να απαντήσει και στην κριτική της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), ο υπουργός συμπεριέλαβε τελικά στις αξιόποινες πράξεις την υποκίνηση μίσους, βίας και διακρίσεων και με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό (ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ κ.λπ.).
Το νομοσχέδιο, που εκκρεμεί από πέρυσι στη Βουλή, εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στο Γ΄ Θερινό Τμήμα με τις ψήφους Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τελικά «παρών», παρόλο που επέμενε έντονα το προηγούμενο διάστημα στην ανάγκη προώθησης στη Βουλή του αντιρατσιστικού.
Η νομοθετική διαδικασία διακόπηκε το μεσημέρι λόγω της μετάβασης του Χαρ. Αθανασίου στο Παρίσι για τις συνομιλίες με την τρόικα και για τον λόγο αυτό η συζήτηση και η ψηφοφορία επί των άρθρων θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα
Στη συζήτηση παρενέβη έπειτα από αρκετό διάστημα και η Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας τους φόβους του κόμματός της για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. «Είμαστε ριζικά αντίθετοι, για εμάς είναι casus belli, αιτία πολιτικού πολέμου», τόνισε, εξηγώντας ότι οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στην επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξισώσει τα εγκλήματα του ναζισμού με τον κομμουνισμό. «Με αυτή τη λογική μπορεί αύριο να θεωρηθούμε και προδότες, αν κάνουμε κριτική στην ελληνική πολιτική», συμπλήρωσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση η κριτική από πλευράς βουλευτών της Ν.Δ. ήταν σαφώς σε χαμηλότερους τόνους και εστιάστηκε κυρίως στο ότι δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών. Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είχε αντιδράσει το 1994 όταν η Βουλή αναγνώρισε ομόφωνα τις γενοκτονίες στη Μικρά Ασία.
Από την άλλη πλευρά, η βασική κριτική που ακούστηκε κυρίως από τα χείλη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, αν και από διαφορετική σκοπιά, είναι ότι με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου «υπάρχει ο κίνδυνος να ποινικοποιηθεί η έκφραση γνώμης», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Δρίτσας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Τάκης Ρήγας κατηγόρησε, ωστόσο, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενώ σε αυτό το θέμα περιμέναμε μια σύμπνοια και μια ομοθυμία, βλέπουμε πάλι ενστάσεις, υπαινιγμούς και ναι μεν αλλά». «Δεν ποινικοποιείται η γνώμη, αλλά η ρητορική του μίσους που έχει στόχο τη βία», διευκρίνισε ο βουλευτής του Κινήματος Κ. Τριαντάφυλλος. Αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε το θέμα σε επόμενο νομοσχέδιο που θα αφορά το οικογενειακό δίκαιο.