putin

03/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο επτά σημείων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόψεις του ίδιου και του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι «πολύ κοντά». Την ίδια στιγμή Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε την πρόταση αυτή.
      Pin It

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από τις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και οι αυτονομιστές αντάρτες πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις, με σκοπό να σταματήσει η αιματοχυσία. Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ηγέτης Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν νωρίτερα σχετικά με «ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός». Σύμφωνα με το Russian Today, o Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε ένα σχέδιο επτά σημείων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην κρίση που μαστίζει τα ανατολικά της Ουκρανίας:

  • Να σταματήσει η επίθεση από τις ένοπλες ουκρανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία προς το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ.
  • Να οπισθοχωρήσει ο ουκρανικός στρατός σε απόσταση που να αποκλείει τη δυνατότητα να κινδυνεύσουν οι οικισμοί από το πυροβολικό και από κάθε είδους πολεμικές ρίψεις.
  • Να εφαρμοστεί πλήρης και αντικειμενικός διεθνής έλεγχος, όσον αφορά την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και την παρακολούθηση της κατάστασης στην επικείμενη ζώνη ασφαλείας.
  • Να αποκλειστεί η χρήση των μαχητικών αεροσκαφών εναντίον των αμάχων και των χωριών στη ζώνη των συγκρούσεων.
  • Να οργανωθεί η ανταλλαγή των ατόμων που κρατούνται σε αιχμαλωσία.
  • Να ανοιχθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για τη μετακίνηση των προσφύγων και την παράδοση των ανθρωπιστικών αγαθών στις πόλεις και σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Ντονμπάς – αλλά και το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ.
  • Να διασφαλιστεί άμεση πρόσβαση στα πληρώματα επισκευής στις κατεστραμμένες υποδομές των πληγέντων πόλεων του Ντονμπάς, και η εξασφάλιση της παροχή βοήθειας σε αυτές.

 

Oukrania-apomeinaria

 

 

Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόψεις του ίδιου και του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι «πολύ κοντά».Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μια συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας ενδέχεται να επιτευχθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία και ότι στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές. Αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, επεσήμανε ότι κάποια από αυτά είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

 

ntonetsk-maxi
«Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία. Κράτος-τρομοκράτης η Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης, την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.«Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιατσενιούκ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας χαρακτήρισε τη Ρωσία ένα «κράτος τρομοκράτη», το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ επαναβεβαίωσε ότι το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο NATO.

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης, είναι ένα επιτιθέμενο κράτος και θα της αποδοθεί η ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με το NATO, θεωρώ ότι η πιο σωστή απόφαση θα ήταν να γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του NATO».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε επίσης σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανέγερση ενός «τείχους» ώστε να δημιουργηθεί ένα «αληθινό κρατικό σύνορο» που θα χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης, τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα των δύο κρατών παρέμειναν διάτρητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με το Κίεβο- συνέβαλε να περνούν με ανεξέλεγκτο τρόπο όπλα και μαχητές από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανία.

Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου ανέφερε ότι οι αυτονομιστές ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις παραδόσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη: «Οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν αρχίσει ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή του συστήματος μεταφοράς αερίου στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές. Αυτό μπορεί να εγείρει μια απειλή για τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη»

Η Ρωσία εξάγει περίπου τη μισή από την ποσότητα αερίου που πωλεί στις χώρες της Ευρώπης διαμέσου αγωγών που περνούν από την επικράτεια της Ουκρανίας. Οι αγωγοί αυτοί περνούν και από περιοχές που βρίσκονται τώρα στα χέρια των ανταρτών.

 

 

oukrania-tafos122

 

 

Μηχανισμός κατάπαυσης του πυρός

Η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας προχώρησε σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας Ποροσένκο-Πούτιν για εκεχειρία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός».

Νωρίτερα, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο περί συνολικής κατάπαυσης πυρός… συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς», ήταν η αρχική διατύπωση την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Ουκρανός ομόλογός του συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, διότι η Ρωσία «δεν συμμετέχει στη σύρραξη».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία «οι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν στην πραγματικότητα τα βήματα που θα συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των εθνοφυλακών και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει η ίδια για κατάπαυση του πυρός, διότι δεν αποτελεί μέρος της σύρραξης».

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τα κράτη της Βαλτικής, χωρίς ωστόσο αλλαγές στις διεθνείς συμφωνίες.

 

 

oukrania-stratiotiw

 

Ανακατάληψη εδαφών από τους αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακαταλαμβάνουν εδάφη τα οποία εγκαταλείπουν σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα. Στο Ντονέτσκ οι αντάρτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης, το μεγαλύτερο της περιοχής, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Αυτονομιστές ηγέτες λένε ότι κυβερνητικά στρατεύματα αποσύρονται από πολλούς τομείς της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον λόγο» που συμβαίνει αυτό, ανέφεραν διοικητές μονάδων των ανταρτών, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Novorosinform.org, το οποίο πρόσκειται στους αυτονομιστές.

Όμως ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών στο Ντονμπάς, είπε ότι η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την «περιοχή μας» ήταν ο πιο βασικός όρος για τηνεκεχειρία στην περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

 

 

Σφοδρά πυρά πυροβολικού στο Ντονέτσκ

Σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούγονταν στα προάστια της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Κίεβο και η Μόσχα περί συμφωνίας βημάτων για κατάπαυση του πυρός.

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντονέτσκ μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στα βορειοδυτικά της πόλης, που πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, αριθμούσε περίπου 1 εκατ. κατοίκους. Τουλίπες γκρίζου καπνού υψώνονταν από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τερματισμό των εχθροπραξιών, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει πως συνήφθη εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο σαββατοκύριακο ισχύει.

efsyn.gr

Scroll to top