ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ «κόλλησε» χθες το βράδυ η δέσμη των μέτρων που περιελάμβανε η καταρχήν συμφωνία των εταίρων και δανειστών για τη διετή επιμήκυνση (2014-2016) των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων και τη μείωση του χρέους.
Οι Ευρωπαίοι της ευρωζώνης προσπάθησαν να κατευνάσουν την Κρ. Λαγκάρντ, προτείνοντας να συνοδεύει το «πακέτο» των μέτρων η δέσμευση ότι θα επανεξεταστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια και, εάν διαπιστωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα προστεθούν νέα μέτρα…
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, όμως, ζήτησε και πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων για τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Επανεξέταση των μέτρων
Στο σημείο αυτό κόλλησε η συζήτηση και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκρινε ότι μόνο με διμερείς συναντήσεις μπορεί να ξεμπλοκάρει η κατάσταση.
Φυσικά, με την εξέλιξη αυτή, η πολυπόθητη για την Ελλάδα εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, η οποία είχε προγραμματιστεί σε περίπτωση συμφωνίας για τις 5 Δεκεμβρίου, βρέθηκε ξανά στον αέρα…
Οι «17» της ευρωζώνης πίστευαν ότι η πρόταση για επανεξέταση του πακέτου των μέτρων έπειτα από μία 2ετία ή 3ετία θα είναι αρκετή για την αποδοχή τής καταρχήν συμφωνίας από την Κρ. Λαγκάρντ, η οποία ζητούσε επίμονα «πραγματικές λύσεις» στα ελληνικά προβλήματα και όχι «ευσεβείς πόθους», ώστε να μειωθεί το χρέος στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως έχει προβλεφθεί.
Με την επανεξέταση των μέτρων, οι Ευρωπαίοι υπολόγισαν ότι θα έβαζε η Κρ. Λαγκάρντ την υπογραφή της στην καταρχήν συμφωνία και θα άνοιγε και ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, η Αθήνα θα βρισκόταν στο εξής με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της.
Σε περίπτωση που κάπως λοξοδρομήσει από την πορεία την οποία έχουν χαράξει οι εταίροι και δανειστές και διαπιστωθεί ότι το πακέτο των μέτρων δεν απέδωσε, θα υποστεί νέο γύρο σκληρών μέτρων. Αυτή, όμως, είναι η τύχη του πειραματόζωου…
Ο επίτροπος Ολι Ρεν ήταν σαφής, πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου: «[...] Είναι μείζονος σημασίας να ληφθούν αποφάσεις επί ενός πακέτου αξιόπιστων μέτρων που να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε νέες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί…» ανέφερε ο επίτροπος, φροντίζοντας να υπενθυμίσει τον όρο της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς…
Για την Κρ. Λαγκάρντ η επανεξέταση των μέτρων δεν ήταν αρκετή. Στο τραπέζι βρίσκονταν υπό εξέταση τα ακόλουθα μέτρα: Μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τα κράτη-μέλη, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και αποποίηση των κερδών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, όμως, ζήτησε το πάγωμα για μία 10ετία της αποπληρωμής των επιτοκίων από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το FESF. Οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι εάν αποφασιστεί τέτοιο μέτρο για την Ελλάδα, θα ακολουθήσει παρόμοιο αίτημα από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Και αρνήθηκαν.
Τότε, βλέποντας το αδιέξοδο, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ πρότεινε διμερείς συναντήσεις. Και οι εργασίες συνεχίστηκαν αργά τη νύχτα…