Venizelos

03/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ενωτικός αλλά και… αιχμηρός ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Κατά την ομιλία του για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κόμματος προσπάθησε να φανεί ενωτικός, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να παραμένει το διχαστικό κλίμα στην παράταξη .
      Pin It

Κλίμα συσπείρωσης και ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να εμφυσήσει ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο Ζάππειο, κατά την εκδήλωση του Κινήματος για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού και τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, με αποτέλεσμα να παραμένει το διχαστικό κλίμα στην παράταξη.

Καταρχάς, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως η σημερινή επέτειος «είναι μία ωραία ευκαιρία συσπείρωσης της παράταξης». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε και επιδοκίμασε τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, για την ομιλία του (που είχε προηγηθεί), ενώ δήλωσε πως λυπάται για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου, που όμως, -όπως σημείωσε- «είναι ψυχικά εδώ σήμερα, μαζί μας». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπανδρέου απουσιάζει στο εξωτερικό, καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε το κόμμα, στα προβλήματα και τις δυσκολίες, σύμφωνα με τη δική του πολιτική. Όπως υπογράμμισε, σαράντα χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, «ακρωτηριασμένο αλλά όρθιο, στηρίζοντας τη χώρα».

Όσο για την επεισοδιακή εκδήλωση του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου (όπου υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου από μερίδα υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «φαινόμενα που δεν ανήκουν στην παράταξη». Όπως συμπλήρωσε, δεν τον αφορούν αυτά τα φαινόμενα, καθώς ο ίδιος επιτελεί «καθήκον» στο ΠΑΣΟΚ και αγωνίζεται για την ενότητα και τη συσπείρωση της δημοκρατικής παράταξης.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος άφησε ξεκάθαρες βολές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, σε αναφορές του όπως «δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού ιδιόκτητου κόμματος», όπως και πως ο ίδιος απέτρεψε την «καταστροφή ενός δημοψηφίσματος» με 'ναι' ή 'όχι' στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος δεν παράλειψε να αναφερθεί και στο σήμερα, εξαπολύοντας επίθεση, κατά την προσφιλή του τακτική, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, είναι ο τρίτος πόλος, η τρίτη λύση, που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει αυτή η εγγύηση για τη χώρα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, αλλά και κατά την είσοδό του στο Ζάππειο, ακούστηκε συχνά το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».

 

Πυρά (και) από Σημίτη

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, ήταν ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης στο Ζάππειο. Ο κ. Σημίτης ήταν αιχμηρός κατά όσων δημιούργησαν το επεισοδιακό κλίμα της περασμένης Δευτέρας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάποιοι επιδιώκουν τη συνέχιση πρακτικών που δεν είναι πια δυνατές στη σύγχρονη Ελλάδα. Επικρατεί ομίχλη σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουν».

Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν χάνεται, όποιος θέλει να συμμετάσχει σε μια δημιουργική πορεία βρίσκει τους δρόμους που τον εκφράζουν», άσκησε κριτική εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ήταν αιχμηρός και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και της συγκυβέρνησης.

 

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του κ. Σημίτη:

  • «Η προχθεσινή εκδήλωση δείχνει ότι κάποιοι μάλιστα παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους. Επικρατεί ομίχλη σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε».
  • «Μας διαβεβαιώνουν ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σύντομα, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια. Οι εξελίξεις πάντως δεν θα συμμορφωθούν προς το δικό μας ασαφές χρονοδιάγραμμα. Αντιδράσαμε πετυχημένα στις ευρωεκλογές πιστεύουν μερικοί και θεωρούν ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη. Παραβλέπουν όμως ότι στις εθνικές εκλογές η μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει με κριτήριο μια εφικτή κυβερνητική λύση που θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της».
  • «Οι λαϊκίστικες υποσχέσεις δεν χαρίζουν την ελευθερία δράσης από δεσμά του παρελθόντος, αντίθετα οδηγούν προς την αποτυχία και επιτείνουν την υστέρηση. Ας θυμηθούμε τι κόστισε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν». Χρειάζεται να δείξουμε με ειλικρίνεια τα προβλήματα»
  • «Χρειάζονται νέα πρόσωπα. Εκείνοι από εμάς, που διεκδικούν πρωτεία στην καθοδήγηση, είναι ώρα να μη σταθούν στα κεκτημένα αξιώματα, τις φθαρμένες δόξες τους, να μη διαγκωνίζονται για πρωταγωνιστικούς ρόλους, να ανοίξουν το δρόμο της συσπείρωσης χωρίς να ανασύρουν επετηρίδες από χρονοντούλαπα και χωρίς πολύπλοκες κατανομές αξιωμάτων».
  • «Η κρίση δεν ήρθε από το πουθενά. Ήρθε και από αλόγιστους διορισμούς και από χαριστικές επιδοτήσεις, από το πελατειακό κράτος, τον παραγοντισμό και τον συντεχνιασμό, από την αδιαφορία για το διεθνές περιβάλλον της χώρας και τις υποχρεώσεις της».
  • «Η χώρα έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, σοβαρότητα, δουλειά με σχέδια, προοπτικές, θέληση για αλλαγή. Αλλιώς θα είμαστε θύματα των ασυνειδήτων υποσχεσιολόγων, μόνιμοι πελάτες των ειδικών ταμείων αντιμετώπισης των κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ευρωπαίους επόπτες πάνω από το κεφάλι μας. Και θα συνεχίζουμε να ζούμε με ανόητες ελπίδες και χωρίς τέλος υποσχέσεις με μόνιμη δυσαρέσκεια για το κακό μας χάλι».
  • «Να προχωρήσουμε με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης. Όχι για να επιδιώξουμε μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠΑΣΟΚ. Κάθε κίνημα για κοινωνική αλλαγή έχει σε κάθε εποχή τη δική του ιδιαίτερη μορφή και κοινωνική σύνθεση».

 

 

Σχετικά θέματα: 

 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top