Της Αννας Ανδριτσάκη
Ο υπουργός Παιδείας επαναφέρει τη διάταξη για την αναγνώριση των τίτλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελλάδα. Την περασμένη άνοιξη, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, ο τότε υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε «κολλήσει» μια τροπολογία-σκούπα 15 άρθρων, με την οποία -μεταξύ άλλων- προσπαθούσε να περάσει διάταξη για την αναγνώριση τίτλων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και μια φωτογραφική -όπως θεωρήθηκε από πολλούς- διάταξη για την πρώην ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη.
Η εν λόγω διάταξη αφορούσε συγκεκριμένα τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου», πρώην ΜΚΟ του κ. Φλογαΐτη, ο οποίος είχε διατελέσει δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, και που σήμερα έχει μετατραπεί σε ευρωπαϊκό οργανισμό με ειδικό νόμο και με καλές σχέσεις, τόσο με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. Λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν τότε, ο κ. Αρβανιτόπουλος την απέσυρε.
Η τροπολογία, ωστόσο, επανέρχεται σήμερα αυτούσια και προβλέπει ότι η Ελλάδα «είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών που απονέμουν οργανισμοί του δημοσίου διεθνούς δικαίου, διότι συμμετέχοντας στα όργανα των οργανισμών αυτών έχει συναποφασίσει για την απονομή τους». Τέτοια παραδείγματα είναι:
*το «Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών» (UNU) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στο Τόκιο,
*το «Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη» (UPEACE) στην Κόστα Ρίκα, το οποίο χορηγεί μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και
*το «Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας» (ΕΠ1Φ- EUI), το οποίο χορηγεί μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα.
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Νομοσχέδιο «3 σε 1»
Οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών, η μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η διαθεσιμότητα των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης απασχόλησαν κατά κύριο λόγο χθες το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία.
1 Οπως είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τροπολογία, με την οποία ανοίγουν οι πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους από 1/9/2012 και εντεύθεν, αλλά όχι από το 2010, όταν και «κλείδωσαν» για τελευταία φορά οι πίνακες. Σημειώνεται ακόμη ότι η διάταξη αυτή δεν θα ισχύσει από φέτος, αλλά θα έχει ισχύ από το σχολικό έτος 2015-2016. Στόχος της ρύθμισης είναι να μπορέσουν οι αναπληρωτές να συμμετάσχουν σε επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όποτε και αν αυτός διεξαχθεί.
2 Παράλληλα, ψηφίστηκε χθες η τροπολογία που δίνει παράταση φοιτητικής ζωής έως τον Μάρτιο του 2015 σε όσους από τους παλαιότερους φοιτητές τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη συμμετείχαν σε κάποια εξεταστική περίοδο ή έστω έκαναν δήλωση μαθημάτων στη γραμματεία της σχολής τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Τ. Κουράκη, ζήτησε να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής, δεδομένου ότι δεν κοστίζουν τίποτε οι ανενεργοί φοιτητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
3 Στο μέτωπο των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ) που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ο υπουργός Παιδείας, παρά την πίεση του κ. Κουράκη, απέφυγε να δεσμευτεί κατηγορηματικά για το ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, δηλώνοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι κατεύθυνση». Για τον λόγο αυτό -όπως είπε- έχει συγκαλέσει αύριο σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο να καταλήξουν από κοινού στη διατύπωση της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης.
Χάρης Ιωάννου