ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Οπρωθυπουργός επαγγέλλεται ανάπτυξη, αλλά οι βιομήχανοι του κόβουν τα φτερά… Κάθετη πτώση των εξαγωγών, του τζίρου και του προσωπικού το 2014 αναμένει το 52% των επιχειρήσεων σε Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με έρευνα γνώμης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) το χρονικό διάστημα από 18 έως 26 Αυγούστου, μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του. Μάλιστα, τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που παρέδωσαν οι βιομήχανοι στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αθήνα.
«Η κυβέρνηση καλείται να πράξει το αυτονόητο, που δυστυχώς παραμένει ακόμη ζητούμενο, ενισχύοντας την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Παροχή ρευστότητας, μείωση φορολογίας και κόστους ενέργειας, όπως επίσης και ενισχύσεις λειτουργικών δαπανών για την περιφερειακή βιομηχανία, ζητήσαμε να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας προβλέπουν σημαντική πτώση των βασικών μεγεθών τους για το 2014 σε σχέση με το 2013. Το 52% των επιχειρηματιών που ρωτήθηκαν εκτιμά την πτώση των εξαγωγών στο 10%, ενώ μόλις το 14% να κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 3%. Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι η συνεχιζόμενη ύφεση στο πεδίο των επενδύσεων, με το 65% των ερωτηθέντων να ξεκαθαρίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα 10 βασικά προβλήματα
Κληθέντες να ιεραρχήσουν τα δέκα βασικότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα τοποθέτησαν στην πρώτη θέση της «μαύρης λίστας» το φορολογικό, ενώ στα μεγάλα «αγκάθια» συγκαταλέγεται αυτό της ακριβής ενέργειας, που διαμορφώνει υψηλό κόστος παραγωγής. Αναλυτικά η κατηγοριοποίηση των προβλημάτων ιεραρχείται ως εξής:
1. Το υπάρχον φορολογικό καθεστώς.
2. Η παντελής έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
3. Η αδυναμία συμψηφισμού οφειλών κράτους και επιχειρήσεων.
4. Το υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο διαμορφώνει υψηλό κόστος παραγωγής.
5. Το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.
6. Η μη ουσιαστική άσκηση ελέγχου της αγοράς.
7. Η γραφειοκρατία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που λειτουργεί αποτρεπτικά για την υλοποίηση επενδύσεων.
8. Οι σχέσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου.
9. Η μη θεσμοθετημένη εξωδικαστική διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων.
10. Οι ανολοκλήρωτες μεταφορικές και λοιπές υποδομές, που σχετίζονται ευθέως με την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αρνητική άποψη έχουν οι βιομήχανοι όμως και για τις… «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της γενικής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δύο ετών, τη χαρακτηρίζουν ανεπιτυχή, ενώ 59% εκτιμά πως η οικονομική πολιτική βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Το 71% θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας διετίας είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Ενα άλλο ζήτημα το οποίο αξιολογήθηκε από τον ΣΒΒΕ ήταν για τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής πολιτικής και προσαρμογής την τελευταία διετία, όπου το 55% των επιχειρήσεων «βλέπει» αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανάπτυξη. Τη χειρότερη βαθμολογία όμως βάζουν οι ερωτηθέντες στο κυβερνητικό έργο γύρω από τον τομέα των επενδύσεων, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη γενικότερη υποστήριξη της βιομηχανίας.