04/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Μήτρες σφαλιστές – μητέρες μόνες

 

Με τις απασφάλιστες μήτρες έκανα παρέα 40 ολόκληρα χρόνια -τα τελευταία 25 θα έλεγα αποκλειστικά- στο μεγαλύτερο ιδιωτικό μαιευτήριο Πατρών. Δουλειά μου να απαλύνω τον πόνο από τις συσπάσεις τους στις ομορφότερες σίγουρα στιγμές τους. Τότε που προσπαθούσαν να δώσουν στον κόσμο τους νέους ανθρώπους που με κόπο, λαχτάρα και υπομονή μήνες έπλαθαν. Τοκετοί, επιδιόρθωση της ζημιάς στης ζωής την πύλη, καισαρικές…Ημουν ο αναισθησιολόγος.

 

Μήτρα ίσον καλούπι. Εδώ, καλούπι ζωής, αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών, του πρώτου στην πραγματικότητα φύλου, έτσι όπως υποστηρίζουν πολλοί βιολόγοι, του ανθεκτικότερου, του μακροβιότερου, του κύριου φορέα της συνέχισης του είδους, του θεμελιωτή των πρώτων κοινωνιών (Μητριαρχία). Του υποδουλωμένου στη συνέχεια σ’ εκείνο των αντρών και τώρα, με σκληρούς αγώνες, διεκδικητή της ισοτιμίας μέσα σε μια φαλλοκρατία όπου οι άντρες γεννιούνται με δικαιώματα, ενώ οι γυναίκες πρέπει να τα διεκδικήσουν.

 

Και τώρα, δέκα χρόνια συνταξιούχος, έρχομαι αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με ένα έγκλημα μεγάλο, εκτεταμένο, διογκούμενο και διαχρονικό, οφειλόμενο στην ελεύθερη, διάβαζε «ασύδοτη» οικονομία, με μήτρες σφαλιστές και ασυντρόφευτες μητέρες. Γιατί η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών θέλουν να γίνουν μάνες. Τις σπρώχνει το μητρικό ένστικτο. Και αυτό πρέπει να συμβεί μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Γιατί αυτό το διάστημα, μολονότι ο χρόνος επιβίωσης από την αρχαιότητα κατορθώθηκε να τριπλασιαστεί, παραμένει βασικά το ίδιο.

 

Και για να τεκνοποιήσει μια γυναίκα χρειάζεται μόνιμο, σταθερό μεροκάματο και ολόπλευρη στήριξη από την πολιτεία. Και τα δύο αυτά, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές λείπουν. Σύζυγος αν υπάρξει, τόσο το καλύτερο, αλλά δεν είναι ούτε απαραίτητος αλλά και ούτε εξασφαλισμένος. Πατρικό ένστικτο δεν υπάρχει αλλά μόνο αγάπη, χωρίς εκείνο το γερό θεμέλιο του ενστίκτου που μετεξελίσσεται σε μητρική αγάπη και σιγουρεύει τη μονιμότητα.

 

Από την άλλη, το φάντασμα παραμονής στο ράφι με το πέρασμα του χρόνου και την απ’ αυτό κατά την παραδοσιακή ηθική ατεκνία, σπρώχνει πολλές γυναίκες σε απαράδεκτους συμβιβασμούς με συντρόφους που το κύριο προσόν τους είναι η οικονομική δύναμη ή μια κακώς εννοούμενη νόμιμη ή ηθική αποκατάσταση. Ο έρωτας πάει περίπατο και ακολουθεί γρήγορα η αποξένωση με όλα τα συμπαρομαρτούντα επακόλουθα.

 

Κάθε προοδευτική διακυβέρνηση όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα λαβαίνει σοβαρά υπόψη, να προγραμματίζει ανάλογα και να είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα στις νέες γυναίκες για να προχωρήσουν να γίνουν μάνες με τους συντρόφους που ελεύθερα θα επιλέξουν και θα προχωρήσουν στη ζωή μαζί τους ή όχι. Με την πολιτεία κοντά τους, υλικά αλλά και ηθικά, για ένα βασικό και απαράγραφο δικαίωμά τους μαζί με όλους όσοι έμαθαν να σκέφτονται με ευαισθησία και ευθύνη.

 

Οχι στιγματισμού αλλά επιβράβευσης να δικαιούται κάθε γυναίκα που θα αναλάμβανε το ρίσκο μιας μονογονικής οικογένειας ακόμη και με υιοθεσία στην περίπτωση στειρότητας ή αποφυγής των κινδύνων της εγκυμοσύνης για οποιονδήποτε λόγο…

 

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, συνταξιούχος του ΤΣΑΥ, Βριλήσσια

 

………………………………………………………………………………………….

 

«Επιδόματα αναπηρίας» – Απάντηση από ΙΚΑ

 

Σχετικά με την επιστολή του αναγνώστη κ. Ν. Τσουβαλάκη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας, στο φύλλο της 18/8/2014, με τίτλο «Επιδόματα αναπηρίας» και αφορά την πιστοποίηση αναπηρίας του αδελφού του, θα πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα:

 

Ο εν λόγω ασφαλισμένος, ο οποίος κρινόταν μέσω των προγενέστερων προβλεπόμενων διαδικασιών πιστοποίησης αναπηρίας, υπέβαλε για πρώτη φορά αίτημα αξιολόγησης από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ και η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ) έκρινε το αίτημά του στις 10/6/2014, προσδιορίζοντας ποσοστό αναπηρίας 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν άσκησε το δικαίωμα που προβλέπει ο Νόμος προσφυγής κατά της γνωμάτευσης στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ), εντός 10 ημερών, από την ημερομηνία κοινοποίησής της, εφόσον έκρινε ότι τον αδικεί.

 

Τέλος, τονίζουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3863 του 2010, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο λειτουργεί από 1/9/2011, υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, λειτουργεί με γνώμονα την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται πιστοποίηση της αναπηρίας και ότι σε κάθε περίπτωση οι Υγειονομικές Επιτροπές αξιολογούν τα αιτήματα, βάσει του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΦΕΚ Β΄ 1506/4-5-2012) και κατά ιατρική κρίση.

 

Από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

 

[email protected]

 

Scroll to top