Pin It

«Στροφή» στην πώληση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά τη συνάντηση με Σαμαρά. Η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας μπαίνει μπροστά για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης της ΟΛΘ Α.Ε., με τους υπόλοιπους παραγωγικούς φορείς της πόλης να συμπαρατάσσονται, ενώ λίγο καιρό πριν μιλούσαν για παραχώρηση, όχι για πώληση…

 

Ευκαιρία

 

Το λιμάνι, η Θεσσαλονίκη και η οικονομία της ευρύτερης περιοχής δεν πρέπει για δεύτερη φορά, μετά το 2008, να χάσουν άλλη μία αναπτυξιακή ευκαιρία που μπορεί να δώσει στην Κεντρική Μακεδονία 1,5-2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 6-10% του ΑΕΠ της περιοχής, όπως τόνισε χθες η διοίκηση του ΣΕΒΕ, σε συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα την αξιοποίηση του ΟΛΘ.

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος Κυριάκος Λουφάκης παρουσίασε τις θετικές συνέπειες της πώλησης πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, τον γ.γ. του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτη Μενεξόπουλο και τον εκπρόσωπο του ΣΒΒΕ, Χρήστο Γεωργίου. «Η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, αν δεν αξιοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει εξαιρετικό πλεονέκτημα για την εξυπηρέτηση τράνζιτ φορτίων, που έρχονται από την Απω και Μέση Ανατολή με κατεύθυνση την Ευρώπη, τότε θα χάσουμε το γεωγραφικό πλεονέκτημα που έχουμε έναντι του Πειραιά», υποστήριξε ο κ. Λουφάκης, θυμίζοντας ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι μόλις 70 χλμ. από τα σύνορα, όταν ο Πειραιάς είναι 700 χλμ., και έχει κόστος μικρότερο κατά 30-40%. Μάλιστα, με τα επιχειρήματα αυτά, η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων θα ζητήσει να δει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, την ερχόμενη εβδομάδα που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

 

«Είμαστε υπέρ της πώλησης, αλλά σε κάποιον που θα κάνει επενδύσεις και θα φέρει έργο, όχι σε fund. Στην όλη διαδικασία, το κρίσιμο είναι η σύμβαση παραχώρησης που θα γίνει μεταξύ της πλευράς του Δημοσίου και του επενδυτή και οι δεσμεύσεις που θα περιληφθούν», ξεκαθάρισε ο κ. Λουφάκης.

 

Ν. Φωτόπουλος

 

Scroll to top