Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης
Η τελευταία εξέλιξη, που σημειώθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία των επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της βουλής, αφορά στην απόφαση των κομμάτων να καταθέσουν προτάσεις νόμου για τα θέματα για τα οποία η τρόικα είχε πει «όχι». Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται εκτάκτως στις 6 η ώρα προκειμένου να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο τα «ναι» της τρόικας και να τα καταθέσει στη βουλή για ψήφιση.
Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι αύριο στις 10:00 θα συνέλθουν εκ νέου οι δύο επιτροπές για να εξετάσουν το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκρίνει αργότερα το απόγευμα το υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και να εξετάσουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις τροπολογίες και τις προτάσεις νόμου που θα κατατεθούν στην Ολομέλεια του Σαββάτου.
«Παραμένουν όμως σε τρία τέσσερα σημαντικά ζητήματα βασικές διαφωνίες και όπως φαίνεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης και η διασύνδεση του πλαισίου αφερεγγυότητας με το νόμο των εκποιήσεων, θα προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν διαφορετικές απόψεις, με δικές τους εισηγήσεις, τροπολογίες ή και προτάσεις νόμου, έτσι ώστε να παρουσιαστούν όλα τα νομοσχέδια και όλες οι προτάσεις νόμου ως πακέτο την επερχόμενη Ολομέλεια για να ψηφιστούν», ανέφερε.
Σε παρατήρηση ότι οι τροπολογίες αυτές δεν γίνονται αποδεχτές από την Τρόικα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι θα αποδεχθεί και δεν θα αποδεχθεί η Τρόικα.
«Ξέρω τι αποδεχόμαστε και τι δεν αποδεχόμαστε εμείς. Δεν αποδεχόμαστε να εφαρμοστεί η νέα διαδικασία των μαζικών εκποιήσεων χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατέψει την κυπριακή οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «οι ανησυχίες μας παραμένουν όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις απ` όπου και αν προέρχονται. Αυτό που πραγματικά φοβόμαστε είναι με τις μαζικές εκποιήσεις να επιδεινωθεί η ύφεση της κυπριακής οικονομίας, να αυξηθεί η ανεργία, να καταστραφεί η δομή της κυπριακής οικονομίας και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα γιατί του χρόνου, πάλι εδώ θα είμαστε, να μας ζητούν να κουρέψουμε κάτι άλλο», είπε και κατέληξε: «Μέχρι σήμερα κουρέψαμε τις καταθέσεις, κουρέψαμε τους μετόχους κουρέψαμε τους κατόχους αξιογράφων και τώρα θέλουν να κουρέψουμε τις κατοικίες και τις κυπριακές επιχειρήσεις για να καλύψουμε την τρύπα στην κυπριακή οικονομία που μας επέβαλαν οι αποφάσεις οι πολιτικές τόσο οι δικές μας όσο και του Eurogroup. Αυτή η τρύπα δεν θα καλυφθεί με το να πάρουμε και να κατάσχουμε τα σπίτια του κόσμου», κατέληξε.
efsyn.gr