05/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Ιδρυμα Κακογιάννης

Μια «Λυσιστράτη» που ήρθε από τον πόλεμο

Μοντέρνα, διαφορετική, με χρήση πολυμέσων η παράσταση της αριστοφανικής κωμωδίας, σε σκηνοθεσία της Εμανουέλα Αμιχάι, υπογραμμίζει τους κινδύνους από τον φανατισμό και τα ακραία συναισθήματα.
      Pin It

Της Ματούλας Κουστένη

 

Στην οθόνη προβάλλονται σκηνές από μια παράσταση, που είναι σαφές ότι καθορίζεται από τη χρήση των πολυμέσων. Θυμίζει πολύ βίντεο performance, χορόδραμα, σωματικό θέατρο, παράσταση φτιαγμένη από καλλιτέχνες που έχουν στραμμένο το βλέμμα στο αύριο του θεάτρου. Το μυαλό δεν πάει εύκολα στη «Λυσιστράτη».

 

Κι όμως, αυτά τα εξαιρετικά πλάνα, που διήρκεσαν μόλις ένα λεπτό αλλά μας μάγεψαν για τα καλά, ήταν από την παράσταση που ετοίμασε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ εμπνευσμένο από την κωμωδία του Αριστοφάνη. Ρηξικέλευθη, μοντέρνα, διαφορετική και ενδιαφέρουσα (ακριβώς όπως αξίζει στις καινούργιες αναγνώσεις αρχαίου δράματος), η «Lysistrata-X» θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

 

Μετά το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το βρετανικό του Λιντς, το Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης οργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά τη συνάντηση «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» και φιλοξενεί στην Αθήνα το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. Για να διευκολύνουν τον «διάλογό» τους με το αθηναϊκό κοινό και να παρουσιάσουν ένα δείγμα από το σημαντικό τους έργο, οι άνθρωποι του Τμήματος κατέφθασαν στην Αθήνα με 13 ακαδημαϊκούς δασκάλους τους (οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη από προχθές μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων) και τη «Lysistrata-X».

 

«Διαβάζοντας ξανά και ξανά το έργο του Αριστοφάνη συνειδητοποίησα πόσο βαθιά κατανοούσε και μπορούσε να μιλήσει για τη γυναικεία μας πλευρά, αλλά και να περιγράψει τι σημαίνει μια βαθιά διαμάχη σε επίπεδο φύλων ή θρησκειών», τονίζει η σκηνοθέτρια της παράστασης Εμανουέλα Αμιχάι. «Ετσι προέκυψε το ερώτημα: Πώς θα ήταν μια ουτοπική κοινωνία αν οι γυναίκες έβγαιναν νικήτριες μιας τέτοιας διαμάχης; Επίσης, μέσα από μια μεταμοντέρνα προσέγγιση, υπογραμμίζουμε τους κινδύνους που υπάρχουν όταν επικρατεί ο φανατισμός και τα ακραία συναισθήματα».

 

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε το 1971 από τον Αρι Σακς, ποιητή, ακαδημαϊκό και σκηνοθέτη, και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα τμήματα θεάτρου στο Ισραήλ. «Eχουμε ένα πολύ δυνατό τμήμα, που ειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων και υπολογίζει πολύ στις διαπολιτισμικές συνεργασίες, τόσο μεταξύ των διαφορετικών ισραηλινών κοινοτήτων όσο και σε διεθνές επίπεδο», λεει η δρ Ζανέτ Μάλκιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρός του. «Η μελέτη του αρχαίου ελληνικού δράματος αποτελεί φύσει ουσιώδες μέρος του προγράμματος σπουδών. Αρα η παρουσία μας στο Ιδρυμα Κακογιάννης μάς οδηγεί στην καρδιά του στόχου μας».

 

Στη χώρα μας, βέβαια, η υποδοχή από κάποιους λίγους (ευτυχώς) δεν ήταν αυτή που αξίζει σε ένα θεατρικό σχήμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι του Ιδρύματος Κακογιάννης παραδέχτηκαν πως τα σεμινάρια των Ισραηλινών είναι από τα πιο πλήρη που έχουν παρακολουθήσει. Και φυσικά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ήξεραν τι θα απαντήσουν όταν ρωτήθηκαν πόσο επηρεάστηκε το αποτέλεσμα μιας παράστασης που δημιουργήθηκε σε συνθήκες πολέμου.

 

«Κάναμε στην κυριολεξία πρόβες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Κάθε τόσο σταματούσαμε για να μπούμε στα καταφύγια», είπε η σκηνοθέτρια της «Λυσιστράτης». «Αλλά αυτό είναι το ρεαλιστικό και ανθρώπινο επίπεδο. Εγώ στέκομαι περισσότερο στο καλλιτεχνικό μέρος, που επίσης ασχολείται με την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά συγχρόνως μιλά για τη γιορτή της ζωής, το πάθος, τον έρωτα και, φυσικά, την ειρήνη. Μακάρι αυτά τα θεατρικά μηνύματα να ήταν η πραγματική ζωή».

 

* INFO: Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Ωρα: 20.30. Είσοδος ελεύθερη -απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες/κρατήσεις: 210-3418579. Δείτε το τρέιλερ της παράστασης στο https://www.youtube.com/watch?v= QKtkpNjGfq0

 

Scroll to top