Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Με σκοπό την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων, λόγω της αυξανόμενης πίεσης των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές και στους Ελληνες δημοσιογράφους στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός, αλλά και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία τόσο για την έξαρση του φαινομένου όσο και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της συνέντευξης δόθηκε στην αγγλική γλώσσα, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, όπως επίσης τα στοιχεία και οι πίνακες παρουσιάστηκαν στα αγγλικά. Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι δεν υπήρχε αυτή η τεχνική υποδομή στο κτίριο του υπουργείου.
Αναπάντητα ερωτήματα
Πέρα από αυτό, ο υπουργός χθες μπορεί να μίλησε για πολλά, όμως τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι αρκετά. Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με την αύξηση της οικονομικής μετανάστευσης, αλλά με την αύξηση του προσφυγικού ρεύματος. Τόνισε ότι ως ελληνική πολιτεία δεν μπορούν να αφήσουν τα σύνορα της χώρας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι, θα συνεχίσουν να τα επιτηρούν και να τα ελέγχουν, ωστόσο -όπως είπε- δεν πρόκειται να σταματήσουν να προσπαθούν να σώζουν κάθε ζωή στη θάλασσα.
*Θέλοντας να δείξει πόσο μεγάλη είναι η πίεση στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ανέφερε ότι μόνο το βράδυ της Τετάρτης διασώθηκαν από τη θάλασσα 172 άνθρωποι, περισυνελέγησαν από την Τουρκία περίπου 105, τους οποίους εντόπισαν οι Ελληνες λιμενικοί στα θαλάσσια ύδατα της Τουρκίας, ενώ στη στεριά βγήκαν από μόνοι τους 38. Υποστήριξε ότι μόνο φέτος έχουν διασωθεί από τη θάλασσα 6.500 άνθρωποι σ' έναν αριθμό 15.500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας. Και στο σημείο αυτό αρχίζουν τα νεφελώματα. Γιατί το υπουργείο μιλά μόνο για διασώσεις και όχι για συλλήψεις; Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα πόσους μετανάστες έχουν συλλάβει;
*Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 2014 έχουν γίνει 13.500 αναγκαστικές και εθελούσιες απελάσεις και επαναπροωθήσεις και το 2013, 26.000, ενώ υποστήριξε ότι το 95% των προσφύγων από τη Συρία δεν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει ότι οι «παράνομοι μετανάστες» πλέον αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως σημείο εισόδου και διέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρα ο υπουργός παραδέχεται ότι γίνονται επαναπροωθήσεις. Αλήθεια, τα λιμάνια επανεισδοχής που έχουν καθοριστεί με ελληνοτουρκική συμφωνία χρησιμοποιούνται ή όχι;
*Δήλωσε ότι το καθημερινό κόστος της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, φιλοξενίας και προστασίας των θαλασσίων συνόρων, που δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά, πέφτει στις πλάτες του ελληνικού προϋπολογισμού και έκανε γνωστό ότι μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλια έχουν κάνει αίτηση προς την Ε.Ε. και ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» γιατί δεν υπήρξε μέριμνα, ενώ ήταν γνωστό ότι λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία θα υπάρξει μεγάλο κύμα προσφύγων, να δημιουργηθούν ανθρώπινες δομές υποδοχής, ειδικά στα νησιά που δέχονται τη μεγάλη πίεση, ο υπουργός υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκινούσε από τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούσαν στη διάθεση χώρων για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας των μεταναστών.