samaras-nato

05/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτωχός συγγενής και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τον Ερντογάν συναντά σήμερα ο πρωθυπουργός στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Ο Τούρκος πρόεδρος είδε τους ηγέτες Γαλλίας, Ισπανίας, Ουκρανίας και Βουλγαρίας και θα έχει τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Αντ. Σαμαράς κατάφερε να συνομιλήσει μόνο με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα.
      Pin It

Ουαλία – Αποστολή στο Νιούπορτ

Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο της δεύτερης και τελευταίας μέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα των δύο ανδρών συμπεριλαμβάνονται το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τούρκος πολιτικός δεν αποκλείεται να θέσει θέμα και για το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, καθώς η Τουρκία υποστηρίζει πως κάποια από τα άρθρα του τη θίγουν.

 

Με τη σειρά του ο κ. Σαμαράς είναι πολύ πιθανό να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου. Σε αυτές ο Τούρκος πολιτικός, μεταξύ άλλων, είπε πως ουσιαστικά η Αθήνα ευθύνεται που δεν προχωράνε οι διμερείς σχέσεις.

 

Υψηλές συναντήσεις

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος αργότερα σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ χθες συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ουκρανό πρόεδρο, τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας καθώς επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τον Βούλγαρο ομόλογό του.

 

Με τη σειρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός κατάφερε να δει μόνο τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας «στενότητας χρόνου», όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

 

Στη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε. και έθεσε δύο ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ζήτησε, μάλιστα, την προσωπική παρέμβαση του Εντι Ράμα για όσα έχουν συμβεί στη Χιμάρα, ενώ στηλίτευσε τις εθνικιστικές κορόνες των Τσάμηδων.

 

Διμερής συμφωνία

 

Παράλληλα τόνισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για την ένταξη μια χώρας στην Ε.Ε. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ανάγκης υπογραφής διμερούς συμφωνίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Ο Εντι Ράμα, με τη σειρά του, εγγυήθηκε προσωπικά τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε πρόθεση αυτή να πειραχτεί. Η συνάντηση έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για το θέμα του ΝΑΤΟ έφτασε μέχρι την Ουαλία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το απόγευμα εδώ στο Νιούπορτ πως την ώρα που η χώρα δίνει τη μάχη της στα διεθνή φόρα, η αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει θέμα εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ. «Θέση την οποία επιμελώς κρύβει στις διεθνές επαφές του ο κ. Τσίπρας», τόνισε η κυβερνητική πηγή. Οπως επίσης επισήμανε «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει τη χώρα στον τρίτο κόσμο, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, επιθυμούν και θέλουν να ενταχθούν στη Συμμαχία».

 

Στη σύνοδο συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι και ο υπουργός Αμυνας Ζόραν Γιόλεφσκι. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην επίσημη προσφώνησή τους, το ΝΑΤΟ τούς παρουσίασε ως εκπροσώπους της «Μακεδονίας» προκαλώντας έτσι την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

 

Εκ παραδρομής

 

Η επίσημη θέση του οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι ότι πρόκειται για «λάθος εκ παραδρομής», ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαριστεί αν η Ελλάδα τελικά θα κάνει διάβημα στο ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό, όπως τουλάχιστον φημολογούνταν στους διαδρόμους της συνόδου.

 

Στην ατζέντα των συνομιλιών δεν υπάρχει θέμα διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παρ’ όλα αυτά η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προσπάθησε στο περιθώριο των συνομιλιών να προωθήσει τα σχέδια της χώρας της για ένταξη, πράγμα που δεν είχε καταφέρει στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 μετά το βέτο που άσκησε η Ελλάδα.

 

Την πρώτη μέρα της συνόδου κυριάρχησαν το θέμα της Ουκρανίας (βλ. ρεπορτάζ σελ. 14) και του Αφγανιστάν. Για το δεύτερο ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από τη χώρα αυτή και κάλεσε την κυβέρνησή της να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να φυλάσσονται καλύτερα τα σύνορά της «προκειμένου να ανακοπεί η παράνομη μετανάστευση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

[email protected]

 

Scroll to top