Tου Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Θρυαλλίδα εξελίξεων για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποτελέσει το συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου. Παρά την πλειοψηφική απόφαση υπέρ της διεξαγωγής του, η μειοψηφία επιμένει στην άποψή της να μη λάβει μέρος, ενώ χθες ο Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης και βουλευτής Επικρατείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθεί…
«Ειλικρινά, δεν θα ήθελα αυτή την ώρα να μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Δεν βοηθάει καθόλου, ούτε τις προθέσεις ούτε τις στοχεύσεις ούτε εμένα», απάντησε ο Σπύρος Λυκούδης σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια «επαναπροσδιορισμού» του ρόλου του και ανεξαρτητοποίησής του από τη ΔΗΜΑΡ.
Δεν έκρυψε πάντως τον έντονο προβληματισμό του λόγω του βάρους και της δυσκολίας που θα είχε η λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης, καθώς ο κ. Λυκούδης αποτελεί συνιδρυτή της ΔΗΜΑΡ και πρώτο γραμματέα της επί τριετία.
Δεν πάει με τίποτα στο Συνέδριο
Εμφανίστηκε πάντως ανυποχώρητος από τη γραμμή της αποχής από το συνέδριο που έχει αποφασίσει η ομάδα της μειοψηφίας. Εξηγώντας τους λόγους, εκτίμησε (ρ/σ Αθήνα 984) ότι «δεν οδηγεί πουθενά», γίνεται με όρους που δεν συνιστούν «όρους αξιόπιστου συνεδρίου» και οι στοχεύσεις του δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένο σχέδιο. «Δεν θα είμαι χρήσιμος. Δεν πρόκειται να πάω», συμπλήρωσε.
Οι επόμενες κινήσεις του Σπύρου Λυκούδη και κατ’ επέκταση των «διαφωνούντων» στην Αγίου Κωνσταντίνου θα καθοριστούν εν πολλοίς από τις συνεδριακές αποφάσεις για τα μείζονα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και την κατεύθυνση που θα λάβει το κόμμα.
Οι πιθανότητες μιας εξόδου καθίστανται κάτι παραπάνω από ρεαλιστικές, εφόσον στο συνέδριο επικυρωθεί η τάση που ενισχύεται εσχάτως στο εσωκομματικό σκηνικό, πρώτον, να απορρίψει η ΔΗΜΑΡ κάθε πρόταση εκ μέρους Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεύτερον, να ταχθεί υπέρ της αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική μιας συμμαχίας των κεντροαριστερών δυνάμεων.
Μπροστά και στις δύο προαναφερθείσες εκδοχές, η πλευρά Λυκούδη διαφωνεί κάθετα. Το γεγονός ότι μετασυνεδριακά δεν θα μετέχει σε κανένα απολύτως όργανο (Εκτελεστική ή Κεντρική Επιτροπή) διευκολύνει την προοπτική της επίσημης αποχώρησης από την Αγίου Κωνσταντίνου.