Τουλάχιστον ένα αν όχι δύο εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Έμπολα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία στη δυτική Αφρική.
Μετά τις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει ήδη και αφού ολοκληρωθούν αυτές που έπονται, «εάν τα εμβόλια μοιάζουν ασφαλή, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για χρήση κατά προτεραιότητα από το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
Τα υπάρχοντα αποθέματα όλων των πειραματικών φαρμάκων για τον ιό είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και δεν θα αρκέσουν ούτε καν για τους επόμενους μήνες, αλλά η κατάσταση όσον αφορά τα εμβόλια μοιάζει να είναι «ελαφρά καλύτερη», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Ωστόσο, η παροχή επαρκούς κλινικής φροντίδας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων για την αποφυγή και τον έλεγχο της μόλυνσης και ο εντοπισμός των προσώπων τα οποία έχουν εκτεθεί στον ιό παραμένουν κρίσιμες παράμετροι για να τερματιστεί η επιδημία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.097 ανθρώπους από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Μάλιστα ο Οργανισμός επισήμανε σήμερα ότι προϊόντα που παράγονται με βάση το αίμα επιζώντων του Έμπολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του ιού. Οι άνθρωποι παράγουν αντισώματα στο αίμα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του Έμπολα. Στη θεωρία, αυτά τα αντισώματα μπορούν να μεταφερθούν από έναν θεραπευμένο επιζών σε ένα άρρωστο ασθενή, με σκοπό να δοθεί μια «ώθηση» στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
«Υπάρχει μια αληθινή ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν προϊόντα παράγωγα του αίματος. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά τη νοσηλεία των ασθενών», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.
«Από το αρνητικό δεδομένο ότι έχουμε τόσους πολλούς ασθενείς προκύπτει ένα θετικό, ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που πλέον έχουν αναρρώσει, που επέζησαν και πηγαίνουν καλά. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα, ορό για να προσφέρουμε νοσηλεία», εξήγησε η Κίνι. «Ό,τι είναι διαθέσιμο θα χρησιμοποιηθεί επί του πεδίου για να θεραπευτούν ασθενείς το συντομότερο δυνατόν».
Μελέτες σχετικά με την έκρηξη του Έμπολα το 1995 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έδειξε ότι επτά στους οκτώ ανθρώπους που είχαν μολυνθεί επέζησαν μετά τη χορήγηση της θεραπείας.
Υπάρχουν δύο «υποσχόμενα» εμβόλια τα οποία είναι γνωστό ότι έφεραν «ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις δοκιμές τους σε ζώα και τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους πιθανόν θα είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο -και αν είναι θετικά- θα ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση τους», είπε η Κίνι.
Σχετικό θέμα:
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC