07/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

Εξω διακρίσεις, μέσα… αδιαφορία

      Pin It

Με μία σημαντική διεθνή διάκριση τιμήθηκε στη Γενεύη ο 38χρονος ερευνητής Δημήτρης Παπαναστασίου, που έλαβε το διεθνές βραβείο εφαρμοσμένης φυσικής για τη φασματομετρία μάζας, Curt Brunnée. Πρόκειται για ένα βραβείο που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση παγκοσμίως για ερευνητές κάτω των 45 ετών στον συγκεκριμένο τομέα και απονέμεται κάθε τρία χρόνια από τη Διεθνή Εταιρεία Φασματομετρίας Μάζας (IMSF). «Εφτασα στο βραβείο μετά από ομαδική δουλειά οκτώ ετών σε Ελλάδα, Αγγλία και ΗΠΑ», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπαναστασίου.

 

Η έρευνα του κ. Παπαναστασίου, με προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Manchester Metropolitan University και μεταδιδακτορικές σπουδές στο New Mexico State University των ΗΠΑ, εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της φασματομετρίας μάζας και φασματομετρίας κινητικότητας των ιόντων, με εφαρμογές στην ανάλυση χημικών ουσιών και βιολογικού υλικού, τη διαγνωστική ιατρική και αλλού.

 

«Η έρευνά μας μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην ιατρική και βιολογική έρευνα για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως το Alzheimer, στις περιβαλλοντικές επιστήμες, στην ανάλυση διάφορων χημικών προϊόντων, στην ενεργειακή βιομηχανία και σε πολλά άλλα πεδία. Αναπτύξαμε μια νέα τεχνική που κάνει τα όργανα της φασματομετρίας πιο ευαίσθητα με αποτέλεσμα να μπορούν να παρέχουν περισσότερα δεδομένα στους ερευνητές», μας λέει ο κ. Παπαναστασίου, που το 2010 συνίδρυσε την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Fasmatech S.A., η οποία ασχολείται με την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της φασματομετρίας διατηρώντας εργαστήρια στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», εντός των εγκαταστάσεων του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή.

 

Ο Δημήτρης Παπαναστασίου προτάθηκε για το βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Φασματομετρίας Μάζας, η οποία επίσης εδρεύει στον «Δημόκριτο», και μιλώντας στην «Εφ.Συν.» θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους ερευνητές του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», που βοήθησαν ιδιαίτερα την ομάδα του.

 

Ωστόσο, το έργο ενός νέου Ελληνα ερευνητή κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να χαρακτηριστεί: «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι με τη βράβευση. Η έρευνα παραμένει δύσκολη στην Ελλάδα. Είχαμε ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά λόγω γραφειοκρατίας δεν καταφέραμε να πάρουμε ούτε ένα ευρώ. Τα έσοδά μας προέρχονταν από project πανεπιστημίων και ερευνητικών τμημάτων από πολυεθνικές του εξωτερικού. Οι ερευνητές στη χώρα μας αμείβονται με πενιχρά ποσά και εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες. Υπάρχουν πάντως δυνατότητες και τα ελληνικά Πανεπιστήμια διαθέτουν ένα υγιές κομμάτι που κάνει έρευνα», καταλήγει ο κ. Παπαναστασίου.

 

Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Scroll to top