08/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρακαλώ, μη με κόψετε…

Το πεύκο, το οποίο κοσμεί την είσοδο της περιοχής Αρόη της Πάτρας, έκανε το λάθος να φυτρώσει πριν από 100 χρόνια και τώρα που οι ρίζες του χαλάνε το οδόστρωμα θέλουν να το κόψουν. Ποιες λύσεις υπάρχουν για να σωθεί το δέντρο.
      Pin It

48-1Του Δημήτρη Τερζή

 

Η λέξη Αρόη στα αρχαία ελληνικά σημαίνει εύφορη, γόνιμη. Για την Πάτρα θεωρείται μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην άνω πόλη με υπέροχη θέα. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό η Αρόη είναι χωρισμένη στα δύο.

 

Αιτία αποτελεί ένα πεύκο το οποίο κοσμεί την είσοδο της περιοχής περίπου 100 χρόνια τώρα. Βλέπετε, το πεύκο βρίσκεται πάνω στον δρόμο –ή μήπως ο δρόμος φτιάχτηκε πέριξ του πεύκου;– και οι ρίζες του πλέον «σπάνε» το οδόστρωμα.

 

Υπάρχουν οι μεν που επικαλούνται την ασφάλεια των διερχόμενων αυτοκινήτων και οι οποίοι στηρίζουν την απόφαση της απερχόμενης δημοτικής αρχής να κοπεί το πεύκο και να ελευθερωθεί ο δρόμος. Υπάρχουν και οι δε που θεωρούν ότι η δημοτική αρχή δεν εξάντλησε όλες τις πιθανές λύσεις ώστε και το δέντρο να σωθεί και τα αυτοκίνητα αλλά και τα μηχανάκια να κινούνται με ασφάλεια.

 

Το κόψιμο του δέντρου αποφασίστηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων. Βαρύγδουπος ο τίτλος ομολογουμένως, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η επιτροπή δεν φρόντισε να ενημερώσει τους κατοίκους για ποιους λόγους δεν μπορεί να σωθεί το δέντρο.

 

Τελικά οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν αυτές που κατάφεραν να πετύχουν την αναβολή της εκτέλεσης της απόφασης και της μετατροπής του δέντρου σε καυσόξυλα κι έτσι με το θέμα θ’ ασχοληθεί το νέο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε και η ασφάλεια των κατοίκων και των διερχόμενων οχημάτων να εξασφαλιστεί αλλά και να σωθεί το δέντρο.

 

«Είναι ένα πεύκο…»

 

Παρ’ όλα αυτά σχολιάστηκε αρνητικά η ανακοίνωση του συνδυασμού «Ανύποτακτη Πολιτεία» -ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα Πελετίδη– και του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Πατούχα, ο οποίος θαυμάζει μεν την ομορφιά και την αρχοντιά του, όμως τονίζει «αλλά είναι ένα πεύκο! Ανάμεσα σε άλλα δεκάδες χιλιάδες πεύκα της πόλης μας. Μερικά, αρκετά μάλιστα, είναι ομορφότερα από αυτό. Ιδιαίτερα κάμποσα στο άλσος του Γηροκομείου. Είναι το πεύκο «τοπόσημο» της Αρόης;», για να προσθέσει: «Κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει τεχνική ή άλλη φυτοπροστατευτική λύση, που να το διασώσει ακίνδυνα για τον δρόμο και τους διερχομένους».

 

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της «Ανυπότακτης Πολιτείας» κάνει μια αναδρομή στη δεκαετία του ’80 υπενθυμίζοντας σε τι κατάσταση βρισκόταν η περιοχή εκεί, ενώ παράλληλα καταγγέλλει όλες τις παρανομίες που έλαβαν χώρα στην περιοχή σε επίπεδο κατασκευών, συντελεστών δόμησης κ.λπ. Ωραία όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με το πεύκο, το οποίο αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι βρισκόταν εκεί πολύ καιρό πριν ανοιχτεί κάποιος δρόμος;

 

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για το «σύμβολο» της περιοχής τους. Σύμφωνα όμως με τον κ. Πατούχα, «η έννοια του «τοπόσημου» είναι ασθενής, συνδέεται ιστορικά με πολύ παλιούς οικισμούς (χωριά), κυρίως με πλατάνια πάνω από 300 ετών στις πλατείες των χωριών».

 

Και η ανακοίνωση καταλήγει με μια «φιλική συμβουλή προς οικολογούντες και μη»: «Αντί να τρέχουμε για να σώσουμε ένα δέντρο, ας φροντίσουμε να διασφαλίσουμε ελεύθερους χώρους, να μην επεκτείνουμε ασύστολα τα πολεοδομικά σχέδια, να διαφυλάξουμε τους χώρους πρασίνου, ιδιαίτερα τους χώρους υψηλής παραγωγικότητας. Ναι! Τέτοιοι χώροι και στον δήμο μας κινδυνεύουν!».

 

Λύση η μεταφύτευσή του

 

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος διάσωσης ενός δέντρου που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα είναι η μεταφύτευσή του. Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε ψηλά, ογκώδη δέντρα (όπως είναι π.χ. οι φοίνικες) και κάτι αντίστοιχο συνέβη πριν από μερικά χρόνια στους Αγίους Αναργύρους όταν μετακινήθηκαν δέντρα από εταιρεία που ειδικεύεται σ’ αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να περάσει η νέα σιδηροδρομική γραμμή.

 

Το tree relocation, όπως είναι ο διεθνής όρος, είναι μια πάγια τακτική στο εξωτερικό και στις χώρες με σοβαρή και υπεύθυνη οικολογική συνείδηση. Οι κάτοικοι της Αρόης απ’ την πλευρά τους –μεταξύ των οποίων και επιστήμονες– αναρωτήθηκαν γιατί δεν ενισχύεται ο δρόμος στο σημείο του πεύκου με τέτοιο τρόπο ώστε οι ρίζες του να μη δημιουργούν πρόβλημα.

 

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας σε μια προσπάθεια να σωθεί το πεύκο και χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία των λόγων ασφαλείας που επικαλείται η επιτροπή, θεωρεί ότι πρόκειται για δέντρο-μνημείο, που δεσπόζει σε όλη την περιοχή και ζητεί την αναθεώρηση της απόφασης αυτής και την ανεύρεση άλλης λύσης.

 

Με την εξάντληση κάθε περιθωρίου για ομαλοποίηση των καμπυλών της ασφάλτου γύρω από το δέντρο, αυστηρή απαγόρευση της στάθμευσης και από τις δύο πλευρές, πλησίον του δέντρου, χρήση ειδικής ασφάλτου, βελτίωση της σήμανσης και ό,τι άλλο κριθεί τεχνικά αναγκαίο.

 

Scroll to top