Η Ν.Δ. μέσα από τις αλλαγές στον νόμο για τις απεργίες δείχνει αποφασισμένη να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις ώστε να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι αλλαγές σε Παιδεία -Υγεία και οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ
Του Νίκου Σβέρκου
Αποφασισμένη να διαλύσει κάθε εμπόδιο που θα υψωθεί στον δρόμο της εμφανίζεται η Ν.Δ. με την ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου να εφαρμόσει τις αλλαγές στο πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας και να ανοίξει τον δρόμο για εργοδοτικά λοκ άουτ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα με τους εργαζομένους στο Δημόσιο -και όσα θα προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική- επιβάλλουν «δραστικές λύσεις» για την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της να επιλύσει τον «γόρδιο δεσμό» των απαραίτητων μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μια από τις προαπαιτούμενες ενέργειες που προτείνει η τρόικα είναι η απομάκρυνση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 25.000 υπαλλήλων μέσω της εφεδρείας και της «αξιολόγησης». Αυτή η κοινωνική βόμβα αναμένεται να πλήξει κρίσιμους τομείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Παιδεία και η Υγεία, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις σε αυτούς τους χώρους να προετοιμάζονται ήδη για κινητοποιήσεις. Η αλλαγή στο πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας στοχεύει να «κοπούν» τα πόδια ισχυρών συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και της πανίσχυρης και ατίθασης ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, ενώ η ΓΣΕΕ λόγω της αποδυνάμωσής της δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους εμπνευστές της αλλαγής.
Το «εκρηκτικό» τοπίο συμπληρώνουν οι συγχωνεύσεις περίπου 630 φορέων και οι καταργήσεις 70, που αναμένεται να «σπρώξουν» στη διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται μειώσεις μισθών και υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργαζομένων σε 42 κλάδους, όπως σε τράπεζες και βιομηχανίες, καθώς από τα μέσα Μαΐου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να καθορίζουν μόνοι τους τούς όρους εργασίας και μισθοδοσίας.
Κρίσιμο, λοιπόν, επιχείρημα για την επιβολή των αλλαγών στο πλαίσιο των απεργιών θα είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα περί «κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού». Το επιτελείο της Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει και πάλι το κλασικό επιχείρημα «χωρίς τη δόση θα πεινάσουμε», στοχεύοντας στον φόβο, ενώ θα χρησιμοποιηθεί το «εύκολο χαρτί» του συνδικαλισμού στο Δημόσιο για την πυροδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε στο πρώτο τεστ με τις επιτάξεις των ναυτεργατών και των εργαζομένων στο Μετρό, οι οποίες δεν προκάλεσαν την κοινωνική κατακραυγή.
Οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι επισήμως διαφωνούν, με το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι τα κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. «θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους» και τη ΔΗΜΑΡ να επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας να «ανοίξει συζήτηση» για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου είναι απαράδεκτη». Ωστόσο οι αντιδράσεις τους εύκολα μπορούν να παρακαμφθούν, αφού πάντα υπάρχει στο τσεπάκι του πρωθυπουργού το εργαλείο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την κυβερνητική συνοχή και μακροζωία. Παράλληλα, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την καθοδική πορεία των εσόδων, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον Γ. Βρούτση.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται πάντως η αντιπολίτευση, ενώ ιδίως τα κόμματα της Αριστεράς θέτουν ως κυρίαρχο στόχο την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη. «Η κυβέρνηση στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στο δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και αντίστασης, ενάντια στη δημοκρατία και στα δικαιώματα όλης της κοινωνίας» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. «Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις απεργίες, θα επαναφέρει το λοκ άουτ. Μόνο άρματα δεν έχει βγάλει στους δρόμους» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος. «Να απαντήσουν σαν μια γροθιά στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών, που καταργεί συλλογικές συμβάσεις και απολύει δημοσίους υπαλλήλους μέσα από την «αξιολόγηση» και τη διαθεσιμότητα» καλεί το ΚΚΕ την εργατική τάξη, τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.