ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου
«Θα σας κόψω 30% από το πετρέλαιο θέρμανσης. Να το… τυλίξω;» Βαλκάνιο πραματευτή θύμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που η ομιλία του στην αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη έμοιαζε με παζάρι. Αλλά και τους όρους του παζαριού εκείνος μόνος του τους καθόρισε, σε ένα φιλτραρισμένο ακροατήριο περίπου 2.500 «εκλεκτών», που έμπαιναν στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ μόνο με ονομαστικές προσκλήσεις, με την επίδειξη ταυτότητας και κατόπιν αυστηρού αστυνομικού ελέγχου. Ακόμη και το χειροκρότημα δηλαδή ήταν κατόπιν παραγγελίας…
Τα διλήμματα του Αντώνη
Οπως κάνει ο κάθε καλός πραματευτής με τα παζάρια, έτσι κι ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με διλήμματα. «Δύο δρόμους έχει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός. Ο ένας λέγεται αλήθεια, φιλότιμο και αγώνας για ανάπτυξη. Κι ο άλλος λέγεται ψέμα, υποκρισία και κόλλημα στο χθες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το τι θα διαλέξουν οι Ελληνες…» είπε, αποκαλύπτοντας πόσο ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εκλογών που αργά ή γρήγορα πλησιάζουν. Λίγες φράσεις πιο κάτω μάλιστα έσπευσε να καρφώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με ένα μάλλον ατυχές ευφυολόγημα, το οποίο έδειξε να οφείλεται στη φτωχή επιχειρηματολογία των συγγραφέων της χθεσινής ομιλίας του: «Φιλότιμο είναι η σταθερή γραμμή, η ευθεία γραμμή της ευθύνης. Οχι το παραμύθι. Φιλότιμο είναι να πιστεύεις και να προχωράς. Οχι να τα γυρίζεις κάθε τόσο και να αλλάζεις μόλις δεις τα σκούρα. Γιατί τότε ούτε το… Αγιον Ορος δεν σε σώζει» ανέφερε, αλλά κανείς δεν μειδίασε.
Το δυνατό χαρτί του το κατέβασε πολύ γρήγορα, έχοντας λάβει από το Παρίσι την άδεια της τρόικας, και δεν ήταν άλλο από τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%. Επειδή όμως γνωρίζει καλά ότι δεν μπορείς να ξεγελάς τον κόσμο με χάντρες και καθρεφτάκια, εξήγγειλε αόριστα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που θα πάρει η κυβέρνηση στο μέλλον λέγοντας ότι η υπερ-φορολόγηση «πρέπει επιτέλους να τελειώσει», λες και δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος γι’ αυτήν!
Οποιος άκουσε την ομιλία Σαμαρά το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, θα νόμιζε ότι όλα τα δεινά του ελληνικού λαού δεν προήλθαν από τη δική του κυβέρνηση. Αν μάλιστα ήταν δημόσιος υπάλληλος θα πίστευε ότι είναι από άλλο πλανήτη, ακούγοντάς τον να αναφέρεται στις περικοπές των μισθών: «Δεν μπορούμε να έχουμε σύγχρονη δημόσια υγεία ευρωπαϊκού επιπέδου με μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Ούτε μπορούμε να έχουμε σύγχρονη δημόσια παιδεία, και ιδιαίτερα πανεπιστημιακή παιδεία, αλλά και σύγχρονη έρευνα με μισθούς τριτοκοσμικούς».
Η αγωνία του κ. Σαμαρά για τις επικείμενες εκλογές ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπό του. Τον ταλαιπωρούσε από νωρίς κι ένας άσχημος πονοκέφαλος… Και κάπως έτσι ξέσπασε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που τα πρόσφατα γκάλοπ τον δείχνουν να προηγείται θεαματικά έναντι της Ν.Δ.
«Υπερασπίστηκαν κατά καιρούς και ακραίους τρομοκράτες. Και διαμαρτύρονται κάθε φορά που συλλαμβάνονται τρομοκράτες. Δεν τους περνάει, όμως» ανέφερε .
Και τα γνωστά «θα»
Αλλά το παζάρι με την ελληνική κοινωνία συνεχίστηκε:
- Για το χρέος σημείωσε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι είναι βιώσιμο».
- Για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα προανήγγειλε ότι στο λιμάνι μπαίνουν επενδυτές, είπε ότι «προχωράμε, φίλες και φίλοι, στη στελέχωση και την πλήρη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακού Περιεχομένου της ΝΕΡΙΤ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη Σερρών.
Οση ώρα το παζάρι στο «Βελλίδειο» συνεχιζόταν, λίγα μέτρα πιο μακριά πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων.