diamarturia3

08/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια πόλη γεμάτη οργή και… ΜΑΤ

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν προχθές πάνω από 20.000 διαδηλωτές, αλλά μόνο η ΕΛ.ΑΣ. που είχε κάνει φρούριο τη Θεσσαλονίκη, ήταν εκεί να το παραλάβει, αφού ο Σαμαράς είχε φύγει πολύ νωρίτερα.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου

 

Συλλαλητήρια αγανάκτησης σε πόλη υπό κατοχή. Με την αστυνομία να έχει αποκόψει πλήρως το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δημιουργώντας τεράστιους φραγμούς από κλούβες των ΜΑΤ και το ελικόπτερό της να ίπταται πάνω από την έκθεση, περισσότεροι από 20 χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν χθες το απόγευμα για την κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση την ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός ωστόσο είχε φροντίσει να φύγει ώρες νωρίτερα, αφού είπε όσα ήθελε στο αποστειρωμένο περιβάλλον της ΔΕΘ και ήπιε το εσπρεσάκι του ατενίζοντας χαλαρά την όμορφη παραλία της πόλης.

 

diamarturia2Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν περίπου στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν ειρηνικά λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Κατέληξαν στην πλατεία ΧΑΝΘ, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τη νότια πύλη της ΔΕΘ, που το πρωί είχε εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός, αλλά με τόση αστυνομοκρατία προχθές, πρώτη μέρα της λειτουργίας της, παρέμεινε σχεδόν άδεια… Τα συλλαλητήρια έγιναν, έστειλαν το μήνυμα, αλλά ποιος ήταν εκεί για να ακούσει τις χιλιάδες φωνές αγανάκτησης;

 

Οι πορείες ξεκίνησαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία:

 

- Την πλατεία Αρχαίας Αγοράς, των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

 

- Την Αριστοτέλους, του ΠΑΜΕ

 

- Την Αγίας Σοφίας, όσων αντιδρούν στα μεταλλεία Χαλκιδικής και

 

- Την Καμάρα, των πρωτοβάθμιων σωματείων, αντεξουσιαστών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

 

Πορεία είχε προγραμματίσει και η Χρυσή Αυγή που όμως δεν έγινε κατόπιν απαγορευτικού της αστυνομίας, που μάλιστα είχε στήσει μεγάλο φραγμό στην περιοχή του λιμανιού (στο ύψος της οδού Ιωνος Δραγούμη).

 

diamarturia4«Με το σημερινό μαζικό συλλαλητήριο εγκαινιάζουμε τη νέα αγωνιστική σεζόν. Οι εξαγγελίες είναι στον αέρα. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι άνεργοι συνάδελφοί μας υποφέρουν. Ημίμετρα δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πολιτικής, που θα δώσει στον κόσμο της εργασίας την ώθηση που απαιτείται και θα δώσει στην οικονομία μια αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης αναφέρθηκε στην υψηλή ανεργία, την αποβιομηχάνιση, τα φαινόμενα απλήρωτης και μαύρης εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομική ανάκαμψη, το 40% της Β. Ελλάδας παλεύει με την ανεργία», τόνισε.

 

Δηλώσεις, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έκανε και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

 

«Σήμερα ο λαός μας πήρε από τον πρωθυπουργό μια γενναία δόση νευρικότητας, αμηχανίας, αλλά και πολιτικής παρακμής, μια αποσιώπηση θέσεων σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τη χώρα και συζητούνται τώρα και διεθνώς και για το χρέος και για τα θέματα της φορολογίας και για μια σειρά από άλλα θέματα τα οποία έχουν γονατίσει τη χώρα, τον λαό, κατά μόνας κάθε άνθρωπο και κάθε οικογένεια», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης καταλήγοντας: «Αυτή η υπόθεση θα πρέπει πλέον να υπάρχει μια συνείδηση ευρύτατη ότι βαίνει προς το τέλος της. Μέσα στο 2014 θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, ανεξάρτητα και πριν από την περίφημη συζήτηση για τους εκατόν ογδόντα [βουλευτές] για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί η ίδια η κοινωνία θα βάλει τη σφραγίδα της».

 

Την ίδια ώρα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήριζε «προκλητικές» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και «αυταπάτες» αυτά που «σπέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα».

 

«Απέναντι στις προκλητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σήμερα από τη ΔΕΘ για τα νέα ψίχουλα πείνας στον λαό μας, απέναντι στις αυταπάτες, στις ψεύτικες ελπίδες που σπέρνει αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα για το μέλλον αυτού του τόπου, ο λαός μας θα πρέπει να αντιτάξει την πάλη του με σύνθημα, δεν αντέχουμε, δεν μπορούμε άλλο να ζήσουμε με ψίχουλα πείνας, η ζωή είναι δική μας, θα πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας, να οργανώσουμε την πάλη μας», είπε μεταξύ άλλων.

 

Προσυγκεντρώσεις πραγματοποίησαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι πολίτες που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, ενώ στη συμβολή πλατείας Αριστοτέλους με Τσιμισκή συγκεντρώθηκαν σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες. Αλλη μία συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από την «Πρωτοβουλία Σωματείων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα» στην Καμάρα και ακολούθησε πορεία.

 

diamarturia1Δημοσιογράφοι, μαζί και με άλλους εργαζομένους από τον χώρο των ΜΜΕ, συγκεντρώθηκαν στην οδό Αγγελάκη έξω από το ραδιόφωνο της πάλαι ποτέ ΕΡΤ3.

 

Μετά την ολοκλήρωση των συλλαλητηρίων μπροστά στη ΔΕΘ, περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές προχώρησαν ώς το υπό κατάληψη κτίριο όπου στεγάζεται η τηλεόραση της ΕΡΤ3, ενώ το ΠΑΜΕ συνέχισε την πορεία του ώς το λιμάνι.

 

Πριν από τα συλλαλητήρια, σε μια επίδειξη προληπτικής καταστολής, η αστυνομία προσήγαγε από διάφορα σημεία της πόλης συνολικά 43 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τρία (22, 23 και 27 ετών), με κατηγορίες -κατά περίπτωση- για παράβαση του νόμου περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί αλλοδαπών.

 

Scroll to top