Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
«Φέτος ήρθε η σειρά του Αλέξη Τσίπρα» έγραψε, με έμφαση, η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», αναφερόμενη στην παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό φόρουμ του Τσερνόμπιο, στις όχθες της λίμνης του Κόμο. Η παρέμβασή του προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσίασε την άλλη, «ετερόδοξη» άποψη, σε σχέση με εκείνη των νεοφιλελεύθερων κύκλων, για την κρίση που μαστίζει εδώ και πέντε χρόνια την Ευρώπη.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε, κυρίως, στην ανάγκη «να διακοπεί το ελληνικό πρόγραμμα» και «να καταργηθεί η τρόικα, όπως λένε όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη».
Παράλληλα μίλησε για τη διάλυση της αγοράς της εργασίας, την πρόθεση -παρά ταύτα- να γίνουν και άλλες απολύσεις στο Δημόσιο και διέψευσε ότι «εκείνη της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί μια ειδική περίπτωση».
Ο διάδοχος του… Σίλβιο
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Είναι ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011, όταν το σπρεντ στην Ιταλία είχε ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Αυτό που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη είναι ότι η όλη ιδέα και η πρωτοβουλία να προσκληθεί και να μιλήσει στο φόρουμ ήταν, ακριβώς, του Μόντι. Προφανώς, και κάποιοι τεχνοκράτες, όπως ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, αντιλαμβάνονται ότι οι συνταγές του μονόδρομου της λιτότητας -χωρίς διάλογο και γόνιμη αντιπαράθεση- δεν οδηγούν σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
O Mόντι, μάλιστα, θέλησε να τονίσει, όπως διαδόθηκε, ότι ο Τσίπρας ήταν από τους λίγους -και ίσως ο μόνος Ελληνας πολιτικός- ο οποίος παραδέχτηκε ότι στη χώρα του υπάρχει και πρόβλημα φοροδιαφυγής.
Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι ότι η κεντρώα ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» χαρακτήρισε «άκρως ενδιαφέρουσα» την παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, μας είπε ότι «αν τον Τσίπρα δεν τον είχε καλέσει, ο Μόντι θα είχε κινητοποιηθεί ο ίδιος» και πρόσθεσε πως «αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον διάλογος», διότι, «ο Ελληνας προσκεκλημένος του Φόρουμ είναι ένας πολύ έξυπνος πολιτικός και κανείς δεν πρέπει να περιθωριοποιεί το κόμμα του».
Το κλίμα ήταν διαφορετικό, βέβαια, με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο: ο Αλέξης Τσίπρας τού είπε ανοιχτά ότι δεν θα πρέπει να νιώθει περήφανος για τα αποτελέσματα της θητείας του και για τους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης. «Κάποτε κάποιοι έλεγαν ότι πλανιόταν στην Ευρώπη το φάντασμα του κομμουνισμού. Σήμερα, σίγουρα, πλανιέται το φάντασμα του αντιευρωπαϊσμού, με δική σας ευθύνη», υπογράμμισε ενώπιον όλων των συμμετεχόντων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη πείρα στον χειρισμό ευρωπαϊκών θεμάτων, όπως ο Πρόντι, θεωρούν ότι για να βγει από την κρίση η γηραιά ήπειρος χρειάζεται ευρωομόλογα, τόνωση της ζήτησης, μια διαφορετική οικονομική πολιτική από μέρους της Γερμανίας. Είναι σαφές ότι πολλά κύρια σημεία των θέσεων αυτών συμπίπτουν με την προσέγγιση της κρίσης από το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής Αριστεράς.
Οι Μπαρόζο και Τρισέ προσπαθούν ακόμη να υπεραμυνθούν της δράσης τους, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Και αυτή τη φορά, πάντως, επιβεβαιώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον του ιταλικού και διεθνούς Τύπου για τις θέσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αναλυτική συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Cnbc προέβλεψε ότι «δεν θα μπορέσει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα υπάρξουν -κατά συνέπεια- πολιτικές εξελίξεις». Μιλώντας, επίσης, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» υπογράμμισε ότι «η κρίση αυτή δεν είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Είναι ένα δομικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικούς όρους».
Οι δημοσιογράφοι των ιταλικών τηλεοράσεων, τέλος, προσπάθησαν να καταλάβουν αν ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το ψηφοδέλτιο που έφερε το όνομά του στις ευρωεκλογές, θα συνεχίσει τον αγώνα δίπλα στις δυνάμεις της Αριστεράς, στη χώρα τους. «Η ιταλική Αριστερά είναι ζωντανή, μέσα στην κοινωνία. Οι ψηφοφόροι της θα πρέπει να κεντρίσουν, να ωθήσουν τον Ματέο Ρέντσι να κινηθεί με πιο ριζοσπαστικό τρόπο» απάντησε ο Ελληνας ομιλητής του φόρουμ τού Τσερνόμπιο.
…………………………………………
Το προφίλ του φόρουμ στο Τσερνόμπιο
Το οικονομικό και πολιτικό φόρουμ ή «Workshop» του Τσερνόμπιο θεωρείται το σημαντικότερο της Ιταλίας και το τέταρτο της Ευρώπης. Οργανώνεται από το ίδρυμα Ambrosetti, στη Βίλα Ντ’Εστε, στις όχθες της λίμνης του Κόμο, από το 1975. Τα πρώτα χρόνια, δινόταν μεγάλο βάρος, επίσης, σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, αλλά σταδιακά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας, με αναφορά στην αλληλοεπιρροή τους, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και στις σχετικές, προτεινόμενες λύσεις. Ο κύριος προσανατολισμός του φόρουμ είναι νεοφιλελεύθερος, αλλά πολλοί προσκεκλημένοι δεν ανήκουν στον χώρο αυτόν – η αναφορά είναι τόσο σε γνωστούς, Ιταλούς συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε αρκετές συναντήσεις της Βίλα Ντ’Εστε, όσο και στον προοδευτικό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος ήταν από τους φετινούς φιλοξενούμενους. Δεν μπορεί, τέλος, να χαρακτηριστεί αμιγώς ένα «think tank», διότι οι περισσότερες ομιλίες γίνονται μεν «κεκλεισμένων των θυρών», αλλά οι επαφές με τους δημοσιογράφους είναι συνεχείς με συνεντεύξεις και αναλυτικές συζητήσεις.
Σχετικό θέμα: Τσίπρας: Εκλογές στις αρχές του 2015