Dimar-Kouvelis-Likoudis

08/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η… διάσταση έφερε το διαζύγιο

Ανακοινώνεται σήμερα, μετά από συνεδρίαση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης, η αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ. Ανεξαρτητοποιείται ή παραιτείται από βουλευτής ο Σπ. Λυκούδης. Αλλαγή πολιτικής με προοδευτική διακυβέρνηση, η κεντρική θέση του κόμματος.
      Pin It


Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, καθώς σήμερα το απόγευμα η ομάδα της μειοψηφίας υπό τον Σπύρο Λυκούδη πρόκειται να ανακοινώσει την οριστική αποχώρησή της από το κόμμα. Πρακτικά, πρόκειται για την επισημοποίηση ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, που έρχεται να σφραγίσει την επί αρκετούς μήνες κυοφορούμενη διάσπαση λόγω του αγεφύρωτου χάσματος αναφορικά με τη στρατηγική πλεύση της Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Παρεπόμενο της εξόδου της Μεταρρυθμιστικής Τάσης από τη ΔΗΜΑΡ θα είναι η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Επικρατείας, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του.

 

Ο,τι πει η Τάση

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέσα στις επιλογές που φέρεται να εξετάζει ο κ. Λυκούδης είναι και η παραίτηση από το αξίωμα του βουλευτή. Οι οριστικές του αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις αποφάσεις που θα λάβει η Μεταρρυθμιστική Τάση.

dimar

«Από τη στιγμή που επιλέξαμε την αποχή από το συνέδριο, παύουμε να υφιστάμεθα μετά την πραγματοποίησή του. Ως εκ τούτου, καλούμαστε να προσδιορίσουμε τη στάση μας από εδώ και στο εξής», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ντόρα Τσικαρδάνη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και στέλεχος της μειοψηφικής πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ.

 

Οπως πάντως διευκρινίζει, το διαζύγιο με την Αγίου Κωνσταντίνου δεν πρόκειται να λάβει πανηγυρικά χαρακτηριστικά, καθότι είναι διάχυτος ο προβληματισμός και η αγωνία για το μέλλον του χώρου, «ενός κόμματος του οποίου είμαστε συνιδρυτές».

 

Τα στελέχη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης που θα διαβούν τον Ρουβίκωνα προσανατολίζονται εφεξής στη δημιουργία πολιτικής κίνησης με νέα ονομασία, η οποία θα επιδιώξει τον διάλογο με τις δυνάμεις που πιστεύουν στην ανάγκη ανασυγκρότησης και ισχυροποίησης της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.λπ.), ώστε να μπορεί αυτόνομα να διαδραματίζει έναν καταλυτικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

 

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ -παρά το σοβαρό πλήγμα και την περαιτέρω συρρίκνωση που προκαλεί η αποχώρηση της μειοψηφίας- βαδίζει ολοταχώς προς τη διοργάνωση του τρίτου της συνεδρίου (2-5 Οκτωβρίου), δίνοντας στη δημοσιότητα τις θέσεις επί των οποίων θα προκύψουν τα τελικά συμπεράσματα της νέας πορείας του κόμματος.

 

Κεντρική κατεύθυνση των προσυνεδριακών θέσεων αποτελεί η πρόταση για ριζική αλλαγή πολιτικής μέσα από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας που θα αντιπαρατίθεται με τις συντηρητικές λύσεις και τον νεοφιλελευθερισμό.

 

Οχι μαζί με τη Ν.Δ.

 

Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει τη συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα με τη Ν.Δ., ενώ κρατά αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας μεν την ανάγκη ύπαρξης μιας Κεντροαριστεράς, όμως χωρίς «αγκυλώσεις» και η οποία θα τάσσεται απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές αντιλήψεις.

 

Τέλος, με κριτική διάθεση επισημαίνεται ότι απαιτείται ισχυροποίηση των συλλογικών διαδικασιών, «ώστε να μην έχουμε ένα κόμμα αρχηγικό ή ένα κόμμα άθροισμα προσωπικών δράσεων».

 

Στο μεταξύ, στο κείμενο συμβολής στις προσυνεδριακές θέσεις, το Αριστερό Δίκτυο ευθέως προτείνει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «Η συνάντησή μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που είναι προ των πυλών για τη διακυβέρνηση της χώρας θα είναι μια σχέση διαλόγου, συνθέσεων και αντιπαραθέσεων στην προσπάθεια διαμόρφωσης της προγραμματικής βάσης της νέας πλειοψηφίας, είναι βασική προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική πρόταση σε προοδευτική αριστερή κατεύθυνση».

 

Για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας», ενώ εμμέσως πλην σαφώς ζητά προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει».

 

Scroll to top