Pin It

Στην εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ στην Κακαβιά, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, σχεδιάζει η κυβέρνηση να φτιάξει Κέντρο Μεταναστών

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ  Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Στα ελληνο-αλβανικά σύνορα σχεδιάζει να μεταφέρει τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά η κυβέρνηση.

 

Η επίσκεψη στα Γιάννενα την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, έβγαλε την είδηση ότι η πιθανότερη θέση για τη χωροθέτηση Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών είναι πλέον η Κακαβιά.

 

Οπως αποκάλυψε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης που είχε συνάντηση με τον υπουργό, «συζήτησε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας μη Νόμιμων Μεταναστών στην Ηπειρο, για το οποίο το υπουργείο προκρίνει τον χώρο των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ της Κακαβιάς».

 

Είναι αξιοπρόσεκτο, παρεμπιπτόντως, ότι για τον Δήμο Πωγωνίου σχεδιάζονται όπως φαίνεται πολλές κλειστές ζώνες. Μία η μελέτη για Ειδική Οικονομική Ζώνη που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.», μία το Κέντρο Μεταναστών, αναρωτιέσαι πόσες «πύλες» θα φιλοξενεί η ακριτική αυτή περιοχή.

 

Η θέση που προτείνεται στην Κακαβιά είναι ένα όχι και τόσο παλιό ΚΤΕΟ το οποίο είχε δημιουργηθεί για να ελέγχονται τα αλβανικά οχήματα που εισέρχονταν στη χώρα, αλλά σήμερα είναι ανενεργό.

 

Πίσω από αυτήν την επιλογή, βρίσκεται και ο φόβος των Αρχών να χωροθετήσουν ένα Κέντρο, μέσα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, μπροστά στις κοινωνικές αντιδράσεις. Μέχρι σήμερα, όποια θέση κι αν βγήκε στη δημοσιότητα (παλιά στρατόπεδα κυρίως σε Βροσύνα, Φιλιππιάδα, Αρτα κ.α.) συνάντησε αμέσως αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Μία ακόμα θέση, στις παλιές κατασκηνώσεις Κόνιτσας, παραμένει υποψήφια, όπως και άλλα παλιά στρατόπεδα.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν κι άλλες δομές, όπως προσωρινά κέντρα κράτησης, κοντά στα Γιάννενα, γιατί δεν επαρκούν οι υπάρχουσες υποδομές της αστυνομίας και δεν είναι λειτουργικό για τις λογικές της κράτησης να λειτουργεί μόνο ένα Κέντρο μία και δύο ώρες μακριά από την πόλη.

 

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ηπειρος στο μεταναστευτικό είναι η δράση μεγάλων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων από την Αθήνα προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα παράλια, ώστε να φύγουν προς την Ιταλία. Το πρόβλημα όμως αποκαλύπτει περισσότερο τις ανάγκες για ορθολογική αστυνόμευση και χτύπημα των κυκλωμάτων και όχι το πού θα εγκλειστούν οι μετανάστες–θύματα των κυκλωμάτων.

 

Είναι χαρακτηριστική η εξάρθρωση σπείρας από την Αστυνομία στην Αθήνα όταν στις 2 Φεβρουαρίου συνέλαβε στο ΚΤΕΛ Κηφισού μέλη του κυκλώματος να επιβιβάζουν σε λεωφορείο για την Πρέβεζα 8 μετανάστες με σκοπό από εκεί να τους περάσουν στην Ιταλία με σκάφη. Κάθε μετανάστης είχε πληρώσει στο κύκλωμα 3.000-4.000 ευρώ.

 

Κέντρα θεραπείας και φροντίδας των θυμάτων των κυκλωμάτων και όσων έχουν ανάγκη πρόνοιας προφανώς πρέπει να υπάρχουν, έργο που αρκετές φορές έχουν κληθεί να αναλάβουν εθελοντές και δήμοι της Ηπείρου όταν προέκυψε ανάγκη (π.χ. σε βύθιση πλοίων). Η εκτεταμένη στρατοπέδευση όμως στη μεθόριο ποιο ακριβώς πρόβλημα καλείται να λύσει;

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top